Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministarstva Srbije i Hrvatske usuglašavaju popise optuženih i osuđenih za ratne zločine

Srbijanski i hrvatski ministri pravosuđa Nela Kuburović i Dražen Bošnjaković sastali su se dva puta u posljednjih godinu dana, a jedna od dominatnih tema bila je ažuriranje popisa osumnjičenih i osuđenih za ratne zličine kako bi se otklonile neusklađenosti.
20. veljače 2019. u 12:23 8 komentara 265 prikaza
Dražen Bošnjaković s ministricom Nelom Kuburović
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Na popisu koji su hrvatska pravosudna tijela dostavila Srbiji nalazi se 1.396 imena optuženih ili osuđenih za ratne zločine, piše u srijedu beogradski tisak, navodeći kako je taj popis iz travnja prošle godine posljednji takve vrste dostavljen srbijanskom pravosuđu.

Dražen Bošnjaković s ministricom Nelom Kuburović konstruktivna suradnja Srbijanska ministrica u Zagrebu: 'Cilj je rješavanje otvorenih pitanja'

Nasuprot tom dokumentu hrvatskih pravosudnih tijela, popis koju je srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine dostavilo Državnom odvjetništvu Hrvatske (DORH) znatno je kraći i ima svega 51 ime, navodi beogradska Politika, podsjećajući na dogovore resornih ministara dviju država da te popise treba ažurirati.

Kakve "neusklađenosti" postoje između srpskih i hrvatskih popisa nije poznato, kao što se ne zna ni što će i na koji način regulirati sporazum o procesuiranju počinitelja ratnih zločina koji su najavili resorni ministri dviju država, navodi Politika.

Dražen Bošnjaković s ministricom Nelom Kuburović
1 / 8
Dražen Bošnjaković s ministricom Nelom Kuburović

Srbijanski i hrvatski ministri pravosuđa Nela Kuburović i Dražen Bošnjaković sastali su se dva puta u posljednjih godinu dana, 23. ožujka 2018. u Beogradu te 13. veljače ove godine u Zagrebu, a na oba sastanka jedna od dominatnih tema bila je ažuriranje popisa osumnjičenih i osuđenih za ratne zličine kako bi se otklonile neusklađenosti, provela razmjena podataka i ubuduće izbjegli nesporazumi i incidenti na granicama.

Nakon prošlogodišnjeg sastanka u Beogradu ministar Bošnjaković izjavio je za Hinu kako je dogovoreno da se "u najkraće vrijeme počne raditi na razmjeni podataka o osobama osumnjičenima za ratne zločine na obje strane".

Pravdu čekaju 30 godina Zločin u Lovasu: Jedinica “Dušan Silni” natjerala 50-ak ljudi u minsko polje

Srbijansko ministarstvo priopćilo je poslije tog sastanka kako su se obje strane suglasile da "postoji dobra volja dviju država za suradnjom i rješavanjem svih otvorenih pitanja", te da je dogovoreno "formiranje dva zajednička povjerenstva" za rješavanje problema procesuiranja ratnih zločina te razmjene popisa osoba optuženih ili osuđenih za ratne zločine.

Poslije sastanka 13. veljače u Zagrebu u priopćenju je istaknuta obostrana suglasnost "da se moraju potpuno ažurirati svi popisi obiju strana kako bi se otklonila neusklađenost i nekompletnost do sada razmijenjenih podataka" te da je dogovoren i nastavak rada drugog mješovitog Povjerenstva za razmjenu popisa osoba optuženih i osuđenih za kaznena djela ratnih zločina.

Dražen Bošnjaković susret Bošnjaković sa srpskom ministricom najavio formiranje zajedničkih povjerenstava

Ministri su dogovorili i da se u rad tog povjerenstva "uključe i predstavnici državnog odvjetništva dviju država kako bi se intenzivirala neposredna suradnja u cilju sigurnosti građana obiju država".

Službeni Zagreb je prije srbijanskog otvaranja poglavlja 23 i 24 o ljudskim pravima i vladavini prava ustrajao da Beograd promijeni zakon o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine te zahtijevao bolji položaj hrvatske manjine u Srbiji i punu suradnju Srbije s Haagom. 

Video - Strašni detalji zločina u Škabrnji

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • Avatar nekakav
    nekakav:

    kad će objava popisa u narodnim novinama?

  • Hrvatinic:

    Tko sa srbijom druguje majka mu tuguje.... ...agresorska drzava srbija sudit ce hrvatima sto su branili svoje... ..na sto smo spalj.nize i ne moze dno dna ...sporazum sa srbijom moze biti potpisan ali tek kad ispune uvjete za to ...ovako ... prikaži još! ...to je ponizenje vece nego agresija....