Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLANA PROSVJEDNA NOTA

Osveta srpske policije zbog Srbina sa zabranjenom kapom: Na granici satima zadržavali aute hrvatskih oznaka

Mjere sigurnosti na GP Bajakovo zbog epidemije koronavirusa
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
15.01.2024.
u 15:38

U nedjelju su na graničnom prijelazu Bajakovo, na srpskoj strani granice s Republikom Hrvatskom, srpski carinici i pripadnici odjela za suzbijanje organiziranog kriminala od 17 do 23 sata zadržali 25 automobila s hrvatskim tablicama u kojima je bilo između 50-60 hrvatskih državljanina.

Srpska policija i carinici jučer su čak šest sati na graničnom prijelazu Bajakovo držali hrvatske građane – 25 automobila s oko 50-60 putnika kako bi ih pregledali. Zbog takvog postupanja i maltretiranja hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je danas prosvjednu notu Srbiji. Takvo ponašanje srpske policije očito je bilo potaknuto time što netom prije hrvatska policija nije pustila iz Hrvatske putnika u automobilu, 50-godišnjeg državljanina Srbije, koji je na glavi nosio kapu s nedopuštenim simbolom kojim se remeti red i mir na javnom mjestu, a bio je i pijan.

U nedjelju su na graničnom prijelazu Bajakovo, na srpskoj strani granice s Republikom Hrvatskom, srpski carinici i pripadnici odjela za suzbijanje organiziranog kriminala od 17 do 23 sata zadržali 25 automobila s hrvatskim tablicama u kojima je bilo između 50 i 60 hrvatskih državljana. Jedan hrvatski državljanin na granici je čekao da mu se vozilo pregleda od 17 do 23 sata, a ostali su čekali između dva i tri sata ne bi li im nakon prve provjere došli dodatno pregledati vozila prije negoli ih puste na hrvatsku stranu.

Neslužbene, ali pouzdane informacije kažu da je šef smjene na srpskoj granici hrvatskom veleposlaniku Hidi Biščeviću u 20:30 rekao da je sa strane stavljeno samo pet vozila s hrvatskim tablicama, i to radi povrata PDV-a. Upućeni kažu kako je to notorna neistina jer fotografije koje su poslali hrvatski državljani govore o najmanje 20 automobila zadržanih u tom istom trenutku.

Stoga je danas hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odmah reagiralo, poslavši prosvjednu notu Srbiji. U njoj se, među ostalim, kaže da Ministarstvo izražava oštar prosvjed zbog neprimjernog postupanja prema hrvatskim državljanima slijedom pritužbi koje su Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske uputili državljani Republike Hrvatske u vezi s postupanjem nadležnih tijela Republike Srbije prema njima prigodom izlaska iz Republike Srbije na graničnom prijelazu Batrovci-Bajakovo 14. siječnja 2024., kojom prilikom je više desetaka automobila s hrvatskim državljanima bilo izdvojeno i podvrgnuto višesatnim pregledima i zadržavanju bez očitog razloga.

VEZANI ČLANCI:

Incident je počeo je u nedjelju, kad su u 16:40, na izlazu iz Republike Hrvatske na graničnom prijelazu Bajakovo, policijski službenici kontrolirali vozača i putnike u osobnom automobilu registracijskih oznaka Srbije. Kako su naveli iz policije, prilikom granične kontrole, putnik u automobilu, 50-godišnji državljanin Srbije, na glavi je nosio kapu s nedopuštenim simbolom kojim se remeti red i mir na javnom mjestu, objavili su iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

– Alkotestiranjem mu je u organizmu utvrđena koncentracija alkohola od 1,72 g/kg. Zbog počinjenog prekršaja iz članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, 50-godišnjak je uhićen, zabranjen mu je izlazak iz Republike Hrvatske te je smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva – kazali su iz policije. Danas je bilo predviđeno da optuženik bude doveden na nadležni sud.

Nakon toga srbijanska strana "uzvratila je" nepotrebnim zadržavanjem i maltretiranjem hrvatskih državljana, što je naposljetku završilo – diplomatskom notom

VIDEO Prizor o kojem svi pričaju: Vučić stajao u redu s građanima da bi glasao

Komentara 76

DU
Deleted user
15:51 15.01.2024.

Pa neka su ih zadržali! Koji ..... su išli tamo? Mene sigurno neće zadržati. ...Nikad.

EL
EldersRealm
16:07 15.01.2024.

Kad ides u zemlje treceg svijeta, ne mozes ocekivati isti stupanj civilizacije i zakon i red kao u uredjenim drzavama.

Avatar SAS
SAS
16:05 15.01.2024.

A pošto idete na istok u zemlje trećeg svijeta!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije