Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMRT KRISTIANA VUKASOVIĆA

Klub Nezavisne liste mladih: 'Ministar Bošnjaković oprao je ruke od odgovornosti'

Dražen Bošnjaković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
12.11.2019.
u 12:31

- Nakon skoro 30 godina kontinuiranog urušavanja integriteta, odgovornosti, poštenja i posvećenosti radu u javnim i državnim službama, došli smo nadomak potpunog sloma čitavog sustava. Danak ovom neredu i kaosu kojeg je stvorila politička elita, više ne plaćamo samo novcem poreznih obveznika, već, nažalost, i ljudskim životima, i to onih najmlađih među nama – poručili su iz Kluba Nezavisne liste mladih.

Život mladog Kristiana Vukasovića ugasio se 24. kolovoza u ćeliji splitskog zatvora jer su njega i njegove roditelje iznevjerili oni koji su trebali brinuti o njegovoj dobrobiti, istaknuli su danas iz Kluba Nezavisne liste mladih koja je o smrti ovog mladića slala zastupničko pitanje ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću.

Marina Škibolu iz ovog kluba zastupnika zanimalo je kako je moguće da se mladiću, koji zbog mentalnih i fizičkih oštećenja ima brojna negativna stanja (uključujući smanjenu ubrojivost, poremećaj kontrole poriva, poremećaj ophođenja i emocija, disharmonični intelektualni razvoj, iznadprosječno težak poremećaj koncentracije) - sudi kao odrasloj zdravoj osobi, a ne kao mlađem punoljetniku, kako je moguće da sudac odredi pritvor unatoč tome što sudski spis sadrži informacije da je Kristianu potrebno psihijatrijsko liječenje i puna pomoć i njega, da doktori u zatvorskoj bolnici Kristiana vraćaju u zatvor unatoč ekspertnim procjenama koji za Kristijana preporučuju psihijatrijsko liječenje?

- Ministar Bošnjaković oprao je ruke od odgovornosti za sustav na čijem se čelu nalazi, naveo da nisu ustanovljeni propusti zatvorskih liječnika te istaknuo da je Kristianova smrt nastupila zbog „prirodnih okolnosti“. Drugim riječima, ministar želi poručiti kako je cijeli slučaj, zapravo, vođen odlično, osim, eto, te jedne sitnice, koja prema vani izgleda malo neugodno – smrt mladog Kristiana. Sustav nije zakazao ni kad je mladi Matteo, nepomičan i bez disanja, kola hitne koja imaju doktora, čekao 30 minuta. Sustav nije zakazao ni kada je zadarski monstrum s balkona bacio svoju djecu, koja su u osnovnu školu išla u pelenama, živjeli u prljavštini kao psi, a cijela obitelj već bila na radaru nadležne socijalne službe. Nakon skoro 30 godina kontinuiranog urušavanja integriteta, odgovornosti, poštenja i posvećenosti radu u javnim i državnim službama, došli smo nadomak potpunog sloma čitavog sustava. Danak ovom neredu i kaosu kojeg je stvorila politička elita, više ne plaćamo samo novcem poreznih obveznika, već, nažalost, i ljudskim životima, i to onih najmlađih među nama. Tuga, razočarenje, bijes i srdžba nas obuzimaju jer je pred nama još jedna ljudska tragedija, koja se mogla izbjeći, no još više, jer smo napravili ništa kako se isto više nikada ne bi ponovilo – poručili su iz Kluba Nezavisne liste mladih.

Ministrov odgovor prenosimo u cijelosti:

"Pitanje je li se pokojnom Kristianu Vukasoviću kao okrivljeniku trebalo suditi kao punoljetniku ilin starijem maloljetniku je pitanje primjene prava odnosno procesnih propisa u konkretnom sudskom postupku te se (ne)pravilnost takve sudačke odluke može ocjenjivati isključivo od strane sudbene vlasti, a nikako od strane Ministarstva pravosuđa kao tijela izvršne vlasti. 

Ministarstvo pravosuđa nije ovlašteno ispitivati i ocjenjivati zakonitosti i pravilnost postupanja suca u konkretnom predmetu niti zakonitost i pravilnost donesenih sudskih odluka. Zakonitost i pravilnost sudske odluke te provedenog sudskog postupka može kontrolirati samo viši sud u postupku povodom izjavljivanih pravnih lijekova, sukladno članku 6. Zakona o sudovima

Svako drugačije postupanje ovog Ministarstva predstavljalo bi povredu članka 118. stavka 2 Ustava Republike Hrvatske kojim se javči samostalnost i neovisnost sudbene vlasti kao jednog od osnovnih temelja pravne države. Odredbama članka 119. stavka 2. Ustava Republike Hrvatske u članka 8. stavka 2. Zakona o sudovima, sucima se jamči imunitet neodgovornosti temeljem kojeg sudac ne može biti pozvan na odgovornost za izraženo mišljenje ili glasovanje pri donošenju sudske odluke, osim ako se rado o kršenju zakona od strane suca koje je kazneno djelo. 

Po pitanju zdravstvenog stanja imenovanog ističemo da prema svim podacima kojima raspolaže Ministarstvo pravosuđa za vrijeme boravka mlađeg punoljetnika Kristiana Vukasovića u Zatvoru u Splitu te u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu nije došlo do propusta u postupanju. O postupanju službenika koji pružaju zdravstvenu zaštitu u predmetnim kaznenim tijelima potvrđuje službeni pisani nalaz obdukcije imenovanog ostražnog zatvorenika u kojem se navodi da je uzrok smrti nastupio zbog prirodnih okolnosti. 

Prema imenovanom istražnom zatvoreniku službene osobe Zatvora u Splitu i Zatvorske bolnice u Zagrebu postupile su s posebnom pozornošću obzirom da se radilo o mlađem punoljetniku. Ministarstvo pravosuđa nije nadležno za nadzor nad pružanjem zdravstvene zaštite zatvorenicima niti za nadzor nad pružanjem zdravstvene zaštite od strane liječnika KBC Splita" - navodi se u odgovoru Ministarstva pravosuđa kojeg potpisuje ministar Dražen Bošnjaković

Komentara 1

PR
PrimoracRi
13:36 12.11.2019.

naj nesposobniji ministar i ministarstvo. Rak rana ove države iz koje se odlazi.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije