Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska pod "prikrivenim monitoringom" bez sankcija

Austrijski Die Presse navodi da Francuska, Nizozemska i V. Britanija, koje koče hrvatski put u EU, moraju priznati da se Hrvatsku mnogo strože provjerava od zemalja koje su prethodno ušle u ovu europsku integraciju
25. svibnja 2011. u 11:46 12 komentara 6 prikaza
\'unutrasnja...zagreb...27.06.2007. sabor, markov trg, zastava, eu i hrvatska,  foto: goran stanzl\'
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

BEČ – Hrvatska će dobiti jednu vrstu "prikrivenog monitoringa" Europske komisije, koji ne predviđa prave sankcije, objasnilo je nekoliko diplomata, a objavio u srijedu austrijski dnevni list Die Presse u članku pod naslovom "Hrvatska u završnici" i podnaslovom "Proširenje EU: Neke države članice traže produženi nadzor pravno-državnih reformi".

Isti izvor navodi da Francuska, Nizozemska i Velika Britanija, koje koče hrvatski put u Europsku uniju, moraju priznati da se Hrvatsku mnogo strože provjerava od zemalja koje su prethodno ušle u ovu europsku integraciju, a što je, kako piše Die Presse, posljedica "neuspjelog prijema" Rumunjske i Bugarske.

List navodi da EU, s ciljem da izbjegne pogreške iz prošlosti, namjerava Hrvatsku nadzirati od završetka pristupnih pregovora ulipnju ili srpnju ove godine do njenog stvarnog ulaska u EU 2013. godine. Napominje se kako je diplomatski krug neformalnog pregovaranja predstavnika 27 zemalja članica o Hrvatskoj, u kojem je sudjelovao i austrijski državni tajnik Wolfgang Waldner, završio u ponedjeljak navečer bez nekog "opipljivog" rezultata. Kao razlog navodi raspravu u čijem se središtu našlo pitanje kako jamčiti da "Zagreb, koji se s velikom revnošću primio posla, nakon što dobije zeleno svjetlo za ulazak u EU neće malaksati" u provedbi prihvaćenog zakonodavstva, posebice osjetljivog poglavlja 23 o pravosuđu i temeljnim pravima, uz moguće usporavanje ritma i intenziteta reformi.

Die Presse zaključuje kako se, uza sva još otvorena pitanja, u praksi treba potvrditi funkcionira li i kako uspostavljena škola za obrazovanje hrvatskih sudaca i državnih tužitelja te program njihova osposobljavanja za europske uvjete.

otkrio gdje je za valentinovo
Grašo progovorio o vezi s Hanom Huljić, ali i puncu Tončiju: 'Svaka spačka može bit' fatalna za njega'
CVH
Pametni sustavi poboljšavaju sigurnost na cestama
Najčešći uzrok prometnih nesreća su ljudske pogreške, a ovo su sustavi koji to pokušavaju ispraviti
  • -obrisani-:

    Hrvatska pod \"prikrivenim monitoringom\" bez sankcija Bez obzira što je tako nešto bilo više nego očekivano od Francuske, zatim ocvale degenerirane incestuozne imperije Britanije (koju se danas greškom naziva “Velika”) i njihovih pederskih uguzaka od Nizozemaca, trebalo bi utvrditi koliko ... prikaži još!o su za tako nešto zaslužne sa svojim lobiranjem da se RH-oj uvede monitoring, aktivistice nevladinih udruga i to Teršelićka iz “Dokumente” i REKOM-a u nastajanju, zatim Sarnavaka iz BaBe i balava Berkovićka iz GONG-a. I zašto se te frustrirane koze ne procesuiraju, za što ima sasvim dovoljno zakonskih temelja, jer svojim štetnim i imbecilnim djelovanjem i postojanjem rade direktno protiv interesa RH, kao da nam nije dosta štete koju državi nanosi trenutni Predsjednik i njegova Partija, potpomognuti HNS-om i IDS-om, pa čak i onioh Hreljom, jr. umirovljenikom?

  • -obrisani-:

    Milijoni Stranaca zive u EU bez prava i sam sam zivio u EU i bio sam uvijek trecerazredni stanovnik EU-e::::.. o cemu oni to pricaju.......odite u EU kao stranac uvjerite se;heheeheheehheh

  • TataEU-Janez:

    Brat Croat Uvažavam tvoje mišljenje uz jednu opasku da je mišljenja kao i analni otvor.svi ga imamo!