Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska obnovila 2.800 kuća Hrvata u BiH

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH Nikola Mažar rekao je kako je u povratak Hrvata u BiH Hrvatska dosad uložila oko 320 milijuna kuna i obnovila 2.800 kuća na prostoru cijele BiH
23. veljače 2018. u 16:02 9 komentara 1214 prikaza
obnova kuća u RS
Foto: Ured dopredsjednika RS

Neophodan je zajednički rad svih nadležnih institucija i udruga na povratku Hrvata u Republiku Srpsku – istaknuto je na okruglom stola o održivom povratku i obnovi obiteljskih kuća Hrvata u RS u Banjoj Luci, koji je okuoio brojne sudionike iz Hrvatske i BiH.

obnova kuća u RS Potpisan ugovor Hrvatske županije Dodiku obnavljaju kuću

Organizator skupa, dopredsjednik RS iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković naglasio je kako povratak Hrvata u ovaj entitet najviše pomaže Vlada RH. Prema njegovim riječima, zahtjev za povratak u RS podnijelo je 5.000 Hrvata.

– Nužno je tražiti rješenja za povratak i opstanak Hrvata u RS-u, pa i kroz podršku donatora kako bi se obnovilo što više kuća za one koji se žele vratiti – rekao je Jerković. Predsjednik Saborskog odbora za Hrvate izvan Hrvatske Božo Ljubić rekao je da je strateški cilj Hrvatske politički stabilna i prosperitetna BiH, koja može biti takva samo ako je istinski država sva tri konstitutivna naroda.

– Hrvatska radi na političkoj i privrednoj podršci ostanku Hrvata u BiH. Očekujemo od vlasti RS-a da s legitimnim predstavnicima Hrvata u vlasti tog entiteta djeluju na podršci održivom povratku – rekao je Ljubić. Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH Nikola Mažar rekao je kako je u povratak Hrvata u BiH Hrvatska dosad uložila oko 320 milijuna kuna i obnovila 2.800 kuća na prostoru cijele BiH. Samo u prosincu prošle godine obnovljeno je 17 kuća vrijednih 1,6 milijuna kuna.

Bakir Izetbegović veću prijetnju vidi u radikalnoj hrvatskoj desnici upozorava Izetbegović: Postupci Hrvatske mogu ugroziti odnose s BiH Plaća 1000 eura Iz Republike Srpske na Jadran stiže između 2500 i 3000 sezonskih radnika Stara Gradiška: Kolone vozila na graničnom prijelazu s Bosnom i Hercegovinom Inicijativa Kraj dugotrajnog čekanja? Uskoro lakši prelazak granice s BiH
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
 • Avatar dobry
  dobry:

  Koliko domicilnih hrvatskih obitelji je moglo biti spašeno od ovrhe ovom sumom!? 320 milijuna!! BeHa Hrvati imaju svoju državu i neka se ona brine o njima!

 • Direkt:

  A koliko se obitelji vratilo u to što je obnovljeno?

 • Mambo:

  Nisam iz tih krajeva ali kad recimo hrvati tako razmišljaju pomislim što očekivati od nekog drugog, ali to su piskaranja oni iz raznih uhljeb levih udruga.