Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izmjene zakona?

Hrvatska ni ne zna smije li mijenjati "Lex Perković"!

Orsat Miljenić
Patrik Macek/Pixsell
20.06.2013.
u 18:20

HDZ-ovci napustili sabornicu i najavili da neće sudjelovati u glasanju te izmjene zakona nazvali anticivilizacijskima

Hrvatska ne zna smije li ili ne u Zakon o pravosudnoj suradnji s članicama EU ugraditi odredbu prema kojoj neće morati izručivati osobe koje su počinile zločine prije 7. kolovoza 2002.! O zakonu je u Saboru popodne provedena kratka rasprava, a sam je ministar pravosuđa Orsat Miljenić potvrdio da je tome tako.

– Mi se konzultiramo s Europskom komisijom jer postoje tumačenja je li to trebalo najaviti tijekom pregovora, prije zatvaranja poglavlja o pravosuđu. U pregovorima smo zauzeli jedan stav, sad se postavlja pitanje jesmo li to konzumirali i možemo li sada staviti rezervu ili ne. To ćemo znati do glasanja – rekao je Miljenić dodavši kako je riječ o sitnici.

Izmjene zakona podigle su prašinu jer se njima sprječava izručenje bivšeg dužnosnika jugoslavenske tajne službe Josipa Perkovića Njemačkoj koja ga traži zbog optužbe da je organizirao ubojstvo disidenta Stjepana Đurekovića.

Nakon govora HDZ-ova Davorina Mlakara protiv takvog mijenjanja zakona, HDZ-ovi zastupnici napustili su sabornicu.

– Ovo je anticivilizacijski zakon jer se njime odustaje od preuzetih obveza na jedan vrlo perfidan način – govorio je Mlakar i dodao da strah Ministarstva pravosuđa kako bi bez navedenog ograničenja nastupio tsunami europskih uhidbenih naloga za hrvatske državljane nema veze s realnim stanjem stvari.

Vladajuće je optužio da imaju skrivene namjere i razloge zašto neke ljude ne žele prepustiti sudovima.

– Zakon je suprotan tome da budemo kvalitetna članica EU. Oni koji su se bavili državnim terorizmom bit će zaštićeni – rekao je Mlakar.

Iako nije želio spominjati imena, jasno je da je govorio upravo o Perkoviću koji će spornom odredbom zakona biti zaštićen od izručenja. Podsjetio je i da je Sabor usvojio Deklaraciju o osudi zločina počinjenih za vrijeme komunističkog režima te apelirao da se nađe snage da se sudi za sve zločine.

– Napustit ćemo Sabor i nećemo dati legitimitet. Mi u toj farsi sudjelovati nećemo – zaključio je Mlakar, nakon čega su zastupnici HDZ-a napustili sabornicu.

Rasprava je uskoro okončana, a u završnom izlaganju Miljenić je ponovio da ne znamo možemo li spornu odredbu uvrstiti u zakon.

>>Za ubojstvo iz 1983. u nas se ne može suditi, može se izručiti!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije