Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Obrađena preostala 43 testa sa Brača, još sedam pozitivnih

Stanovnici općine Nerežišća čekaju u redu na testiranje na COVID-19
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/5
10.05.2020.
u 20:42

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa, a ozdravila je jedna osoba. Time je ukupni broj oboljelih i dalje 47, a ozdravilo je 40 osoba ili njih 85 posto. Aktivno bolesnih je još sedmero osoba

Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Preminulih je nažalost još troje, a sve iz Opće bolnice Koprivnica te su svi bili kronični bolesnici.

Tijek događaja:

20: 40 Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije obrađena su preostala 43 testa od ukupno njih 92 sa otoka Brača. Od novoobrađenih testova pozitivno na COVID infekciju je još 7 osoba i to iz Nerežišća 3, Pučišća 3 i Bola 1. To znači da Brač sada ukupno ima 38 zaraženih

14: 30 Preminulih je u Hrvatskoj nažalost još troje, a sve iz Opće bolnice Koprivnica,  iz Doma za starije, te su svi bili kronični bolesnici pa broj preminulih ukupno iznosi 90, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Od 11 novooboljelih, njih 8 je bilo u samoizolaciji. Ukupno je izliječeno 1.764 osoba, od čega jučer 31. Otpuštenih iz bolnica do sada je 675, od čega jučer 7, a hospitaliziranih ih je još 169.

Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je da se ukidaju e-propusnice, ali u slučaju epidemološke promjene, mogu se vratiti.

13.58 -  Obavještavamo javnost da su u koprivničkoj Općoj bolnici „Dr. Tomislav Bardek“ preminule tri osobe starije životne dobi  iz Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica pozitivne na koronavirus, koje su uz oboljenje  COVID-19 infekcijom imale značajan komorbiditet. Županijski Stožer civilne zaštite ovim putem izražava sućut obiteljima, stoji u priopćenju.

13.54 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa, a ozdravila je jedna osoba. Time je ukupni broj oboljelih i dalje 47, a ozdravilo je 40 osoba ili njih 85 posto. Aktivno bolesnih je još sedmero osoba, od kojih se četvero nalazi na liječenju u Općoj bolnici Varaždin, a troje u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu. U protekla 24 sata testirano je 49 osoba, ukupno 1871 osoba.  

12.44 - Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 364 obrađena testa sa područja Splitsko-dalmatinske županije još je 9 osoba zaraženo koronavirusom. Od ukupnog broja novoobrađenih testova sa područja otoka Brača je 49 testova te je od toga još 8 osoba pozitivno na COVID infekciju sa otoka Brača i to iz Supetra 3, Nerežišća 3, Pučišća 1 i Milne 1. Među ostalim novooboljelim osobama jedna osoba je iz grada Solina. U obradi se nalaze još 43 testa sa otoka Brača a po pristiglim rezultatima mediji će biti obaviješteni.

U odnosu na jučerašnji dan još je 10 osoba izliječeno te su na području Splitsko-dalmatinske županije  do sada ukupno izliječene 384 osobe. 51 osoba je hospitalizirana. 142 zdravstvena djelatnika se nalaze u samoizolaciji. Na respiratoru se nalazi 7 osoba od toga 4 iz Splitsko-dalmatinske županije i 3 iz Šibensko-kninske županije. 10 osoba se nalazi u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 547 slučajeva zaraze koronavirusom.

12.34 -  U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je 40. dan bez novooboljelih osoba, te od 22. travnja u županiji nema ni jedne potvrđene oboljele osobe. U samoizolaciji se trenutno nalazi 349 osoba, 25 uzoraka je poslano na analizu, te ju ukupno testirano 697 osoba, stoji u priopćenju.

12.30 - Prema zasad dostupnim podacima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a imamo 13 novih izliječenih, odnosno ukupno njih 78. Preostali nalazi od petka su negativni, a 37 uzoraka uzetih u subotu su u obradi, stoji u priopćenju.

11.50 U Osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata nema novoboljelih od koronavirusa, među trenutačno oboljelima nema zdravstvenih djelatnika, a na našičkom području izliječne su sve oboljele osobe, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

U osječkom KBC-u u subotu je testiran 131 uzorak i svi testovi su bili negativni na virus COVID-19. Negativni su bili i uzorci pet osoba čiji su raniji preliminarni nalazi bili pozitivni te su, po nalogu epidemiološke službe, obavljeni kontrolni nalazi, priopćili su iz Stožera.

11.26 - U Međimurskoj županiji 26. dan za redom nema novoboljelih od koronavirusa. Tijekom proteklih 24 sata obavljeno je 40 testiranja. 

Sukladno odlukama Stožera civilne zaštite Hrvatske, od ponoći je na snazi novi režim prelaska preko državnih granica. Odluka podrazumijeva mogućnost ulaska u Hrvatsku stranim državljanima  koji posjeduju dokumentaciju kojom se dokazuje vlasništvo nekretnine koja se nalazi u RH, dolaze na sprovod, dolaze na poziv gospodarskog subjekta u Hrvatskoj ili na poslovni sastanak. Prilikom ulaska treba imati odgovarajuću dokumentaciju kojom dokazuju navedene razloge. Svi ostali strani državljani koji imaju neodgodivi osobni razlog, namjeru ulaska u Hrvatsku moraju najaviti na uzg.covid@mup.hr, priopćio je Stožer CZ-a Međimurske županije.

11.15 - Nakon punih 18 dana bez novih slučajeva zaraze, iz epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo stigla je informacija da imamo jednu novooboljelu osobu.

Riječ je o osobi koja je bila u samoizolaciji i pod nadzorom epidemiologa. Također imamo i jednu osobu koja je od jučer ozdravila, što znači da od početka epidemije imamo ukupno 50 ozdravljenih. Pod zarazom je na području Županije još 21 osoba i svi su pod stalnim zdravstvenim nadzorom, javljaju iz Primorsko-goranske županije.

10.54 - Na području Krapinsko – zagorske županije  dvanaesti dan  nije zabilježena niti jedna novozaražena osoba koronavirusom, a u protekla 24 sata ozdravile su još dvije osobe, obje iz Pregrade. Ukupan broj onih koji su preboljeli COVID-19 na području županije sada je 101. Oboljelih je 37. U kućnoj samoizolaciji trenutno se nalaze 32 osobe, priopćio je Stožer civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije.

10.48 - U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Jučer je testirano 70 osoba i svi pristigli nalazi su negativni (ukupno je testirano 1842 osoba). U OB Karlovac nema niti jednog pacijenta oboljelog od koronavirusa, na kućnom liječenju još ih se nalazi 3, 1 osoba je preminula. U Karlovačkoj županiji je izliječeno 26 osoba.
Tijekom dana kroz DRIVE IN testiranje bit će uzeto oko 40 uzoraka.

10.35 - Obavještavamo Vas da je unutar 24 sata ispitano 67 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus (COVID-19). Nema novooboljelih. Trenutno je na ispitivanju 13 uzorak brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19) - priopćili su iz Istarske županije.

10.30 - Petnaesti dan za redom Zadarska županija nema novooboljelih od koronavirusa, a broj ozdravljenih osoba raste. S današnjim danom ozdravilo je 80 osoba.

10.25  Na području Šibensko-kninske županije osmi dan za redom nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Od ukupno 90 oboljelih do danas se oporavilo njih 74.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice nema hospitaliziranih pacijenata oboljelih od COVID-19. Tri pacijenta iz šibenske bolnice i dalje se liječe u KBC Split. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 119 osoba, od čega je 24 kontakt s oboljelim od COVID-19

09.43 Od prva 22 obrađena nalaza na koronavirus s Brača, od ukupno jučer uzetih 92 brisa, pet osoba je pozitivno i riječ je o osobama iz iste obitelji, prva je informacija koja, međutim, nije službeno potvrđena, a službene podatke objavit će Stožer kada budu poznati svi rezultati testiranja. Danas planiraju testirati još desetak osoba.

Za potvrdu informacije pitali smo ravnateljicu županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) Željku Karin koja je za Hinu objasnila kako u aparat za analizu uzoraka odjednom može stati 22 testa koji se obrađuju tri i pol sata.

Prvu 'turu' testova s Brača u aparat su stavili sinoć, rezultati su gotovi, a podatke će u priopćenju objaviti Stožer kako bi javnost bila precizno informirana, bez zbunjivanja.

Karin je potvrdila kako je od jutros u aparatu drugih dvadesetak testova, treći bi se trebali početi analizirati oko 11 sati, a do poslijepodne trebale bi biti gotove sve analize i poznati rezultati. Danas planiraju testirati još desetak osoba.

09.20 - Na otoku Braču danas neće biti svetih misa, poručeno je građanima putem Facebook stranice Župa sv. Jeronima - Pučišća.

-Računajući na Vaše razumijevanje glede nužnosti promjene nedavno donesene obavijesti, i to zbog stanja koje se ubrzano mijenja, dužan sam Vas obavijestiti da se zbog ozbiljnosti okolnosti sa zarazom koronavirusa na Braču - sukladno Biskupovu usmenom priopćenju i dopuštenju - obustavlja slavljenje misa s narodom do opoziva - stoji u obavijesti koju potpisuje Don Ivica Huljev, biskupski vikar za otok Brač.

VIDEO: Kako pravilno oprati ruke

Ranije je također bila obavijest kako će se danas održati misna slavlja po najavljenom rasporedu, osim u mjestima Nerežišća, Donji Humac i Dračevica.  Ubrzo nakon toga uslijedila je nova obavijest u kojoj piše da je sve otkazano, javlja lokalni portal Brač danas.

09.19 Vukovarsko-srijemska županija dvanaesti dan je bez novooboljelih osoba od COVID-19, te je i dalje ukupno 40 oboljelih osoba. Trenutno u županiji nema hospitaliziranih osoba zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata izliječeno je 5 osoba, tri izliječene osobe su iz Vinkovaca, jedna iz Vrbanje i jedna iz Nuštra. U županiji su još samo dvije oboljele osobe. U samoizolaciji na području županije nalazi se 422 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana nisu zaprimljene prijave o kršenju mjere samoizolacije. 

07.17 Danas će biti poznati rezultati više od 90 briseva s Brača koji su većinom kontakti 22 oboljela od petka, a očekuju se i rezultati briseva uzetih od radnika iz Slavonskog Broda koji su se vratili iz Švedske. 

07.15 Ministar zdravstva Vili Beroš u Dnevniku Nove TV u subotu je rekao da je moguće da se veći broj pozitivnih osoba ponovno utvrdi u nekom području, zbog čega je važno odgovorno se ponašati. Kada je riječ o otoku Braču koji je postao novo žarište, Beroš ističe da je to upozorenje da je virus još uvijek prisutan.

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar mofo
mofo
11:58 10.05.2020.

Sta sad kaze strucnjak bauk?

BO
boris
12:51 10.05.2020.

Jesu li ispitali da nije ta žena na Braču od nekog drugog zaražena, a taj čovjek koji se vratio iz bolnice možda od nje zaražen kad mu je nosila ručak?

Avatar morski
morski
10:15 10.05.2020.

Bit će sada Frizeraji i Pedikure i Manikure

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije