Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plenković:

'Arbitraža je nepovratno kontaminirana i tu je za nas 'case closed''

Andrej Plenković
Igor Kralj/PIXSELL
22.06.2017.
u 16:12

Premijer Miro Cerar ustvrdio je kako ima podršku mnogih kolega u EU za stav Slovenije da odluku arbitražnog suda treba poštivati, bez obzira što Hrvatska čvrsto ponavlja da je arbitraža kontaminirana

Na marginama sastanka Europskog vijeća, koji je počeo danas i traje još sutra u Bruxellesu, premijeri Hrvatske i Slovenije pokušavaju razgovarati sa što više kolega čelnika drugih država i institucija EU kako bi im uoči objave odluke ad-hoc arbitražnog suda o granici objasnili stajališta svojih zemalja.

Premijer Miro Cerar ustvrdio je kako ima podršku mnogih kolega u EU za stav Slovenije da odluku arbitražnog suda treba poštivati, bez obzira što Hrvatska čvrsto ponavlja da je arbitraža kontaminirana i da odluka za Hrvatsku neće biti obvezujuća. 

- Ja sam kolegama iz Europske pučke stranke prezentirao hrvatski stav. Hrvatska je izašla iz arbitraže i konačna odluka za nas neće biti obvezujuća - rekao je premijer Andrej Plenković novinarima na ulasku na summit

Znači li to da ne očekuje trzavice nakon što u četvrtak odluka arbitražnog suda bude objavljena?

- Očekujem da će biti jako puno živahne atmosfere u medijima, ali ozbiljne smo, susjedne i prijateljske zemlje. Imamo otvoreno pitanje, išli smo u dobroj vjeri u arbitražu, to nije uspjelo, nažalost arbitraža je nepovratno kontaminirana i tu je za nas “case closed” (engl.: slučaj zaključen, op.a.). Ali ostajemo otvoreni za daljnje razgovore, u nekom drugom okviru, o rješenju otvorenog pitanja granice - dodao je Plenković.

Što će se dogoditi u slučaju da Europska komisija odluči priznati odluku arbitražnog suda, u dijelu koji se odnosi na primjenu nekih europskih propisa u morskom području razgraničenja? Komisija je, naime, od izbijanja skandala koji je kontaminirao arbitražu sugerirala da će poštivati odluku arbitražnih sudaca.

- Govorite o hipotetskim pitanjima. Za nas je pitanje arbitraže bilateralno pitanje međunarodnog prava. Samo u nekim manjim aspektima ovo na što vi aludirate, ribarstvo i slično, može se odnositi na acquis. Ovo je predominantno pitanje međunarodnog prava, dogovora dviju strana i odabira foruma na kojem se to pitanje rješava. Naša pozicija je nepromijenjena - zaključio je Plenković. 

Komentara 52

GO
golub
16:51 22.06.2017.

Prvo Hrvatska je dobrovoljno pristala da posteni sud posteno spor rijesi. Suci su neposteno trgovali HR teritorijem pa je HR dobrovoljno iz nepostenog spora izasla ali trgovci trgovinom nastavljaju- e pa neeće.

FN
Fr@njo
16:49 22.06.2017.

Gospodine Plenkovic, znam da u krugovima vase domene treba govoriti odabranim rijecima, ali, molim Vas, klecat cu za to, ne koristite rijec prema Sloveniji , "prijatelske zemlje ".Jerbo, prijatelji, i to prvi susjedi ne cine bezobraznosti i ucjene susjedima ..

Avatar __MAX__
__MAX__
17:25 22.06.2017.

Slovenci bi htjeli jeftino proci. Trebali su samo ponuditi par milijuna EUR HDZ-ovoj vrhuski i zaljev bi bio njihov bas kako su Madjari uradili u slucaju INA-e.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije