Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska će s Republikom Srpskom graditi HE Dubrovnik 2

Trošak gradnje elektrane RH i RS trebale bi snositi u jednakim omjerima, a gradnja bi trebala biti završena do 2015. godine.
13. srpnja 2012. u 18:17 417 komentara 160 prikaza
'01.06.2012., Sveti Martin na Muri - 16. nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetnistvu u Toplicama Sveti Martin.  Radimir Cacic.   Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'

Hrvatska i Republika Srpska zajedno će graditi 170 milijuna eura vrijednu HE Dubrovnik 2. To su na današnjem sastanku u Banjoj Luci dogovorili prvi potpredsjednik Vlade RH Radimir Čačić i premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić. Trošak gradnje elektrane RH i RS trebale bi snositi u jednakim omjerima, a gradnja bi trebala biti završena do 2015. godine.

Dogovor o gradnji HE Dubrovnik 2 može se smatrati prvim plodom najavljene energetske suradnje između Hrvatske i Republike Srpske o kojoj se proteklih mjeseci intenzivno pregovaralo. Hidroelektrana pored Dubrovnika jedan je od najkvalitetnijih projekata te vrste u ovom dijelu Europe, no njezina gradnja već godinama bila je blokirana upravo zbog sporova između Hrvatske elektroprivrede i Elektroprivrede Republike Srpske: dok je ERS od HEP-a potraživao veće količine električne energije koju proizvodi HE Dubrovnik 1, a koja se napaja vodom iz akumulacijskog jezera Bileća u Republici Srpskoj, HEP je s druge strane potraživao udjel u proizvedenoj električnoj energiji Termoelektrane Gacko, čiju je gradnju sufinancirao u osamdesetim godinama. Dogovor u zajedničkom ulaganju u HE Dubrovnik 2 stoga je prvi korak i u rješavanju tih sporova, a to su u svojim izjavama potvrdili Čačić i Džombić rekavši kako će se sva otvorena pitanja rješavati naknadno i da neće utjecati na razvoj ovog projekta.

Ipak, iako je financijska isplativost gradnje HE Dubrovnik 2 neupitna, postoje dvojbe o ekološkoj dimenziji projekta. Ekološke udruge iz Bosne i Hercegovine u više su navrata upozoravale kako bi bilo kakve intervencije u podzemnom slivu rijeke Trebišnjice – a one su nužne za realizaciju HE Dubrovnik 2 – rezultirale isušivanjem sliva Neretve i ekološkom devastacijom Neretvanske doline. U sklopu izrade studije utjecaja na okoliš investitori će morati te sumnje demantirati.

No sklapanjem današnjeg dogovora izvjesno je da je HEP sada i formalno počeo s realizacijom svog najkvalitetnijeg projekta. Hoće li se suradnja HEP-a i ERS-a nastaviti na nekim drugim projektima poput zajedničkog ulaganja u termoelektrane, saznat će se vrlo skoro.

Zagreb: Tomislav Tomašević komentirao izborne rezultate i najavio kampanju za drugi krug
Ima i debitanata
Tko će u zagrebačkoj Skupštini Tomaševiću "čuvati" leđa, a koga više neće biti
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan