Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.03.2019. u 18:32

Inzistiranje na kuni pitanje simbolike, a ne ekonomske logike za zemlju gdje je 80 posto duga i štednje u eurima

Šef Mosta Božo Petrov uzeo je na sebe ulogu predvodnika protiv ulaska Hrvatske u eurozonu te je najavio da će to pitanje prepustiti građanima na referendumu ‘nastavi li Vlada s lomljenjem preko koljena’. Osim Mosta, Živi zid također gradi svoju političku karijeru na protivljenju euru, a s obzirom na jačanje destruktivnih elemenata, ne bi čudilo da im se priključi i oslabljeni SDP, kao što sada britanski laburisti postaju glavni zagovornici Brexita.

Odnos snaga je takav da je veća vjerojatnost da će euro završiti na referendumu nego da neće, a kad se tako važno pitanje nađe na političkoj vjetrometini, lako bi se moglo dogoditi da će hrvatski građani sami sebi propucati obje noge kao što su to, primjerice, učinili Britanci.

Ulazak u Schengen i preuzimanje eura posljednja su dva koraka u punoj integraciji Hrvatske u Europsku uniju. Schengen je uglavnom neupitan, ali kuna se u dijelu javnosti doživljava kao posljednji nacionalni simbol koji treba zadržati po svaku cijenu. Po tom pitanju glasni su i sindikati javnog sektora, koji će podržati i veće poreze i slabiji tečaj samo da se ne dira njihovo dvorište, primjerice da se štednja provodi tako što će se smanjiti izdaci u javnom sektoru. Racionalno gledano, za malu otvorenu ekonomiju snažno oslonjenu na eurozonu ne postoji nijedan realan razlog zbog kojega bi se trebali držati kune “kao pijan plota”. Budući da nam je glavnina izvoza u eurima, glavnina duga u eurima, glavnina štednje u eurima, ovisni smo o europskim turistima, zadržavanje kuna donosi samo nepotrebni transakcijski trošak.

Dometi hrvatske monetarne vlasti ograničeni su samim time što je 80 posto hrvatskog duga i jednako toliko domaće štednje iskazano u eurima, tako da je inzistiranje na vlastitoj valuti više pitanje simbolike i psihologije nego ekonomske logike. Pravo pitanje nije treba li uvesti euro, nego što učiniti da to bude što prije, a to je već onda pitanje za poziciju i aktualnu vlast. Nađe li se na referendumskom listiću, euro neće pasti jer bi ulazak u eurozonu bio loš potez, nego zbog toga što je hrvatska mirovina mizerija, bila ona 300 eura ili 2200 kuna.

Pogledajte video o uvođenju eura:

Ključne riječi

Komentara 8

ST
stefj
23:48 02.03.2019.

Pod hitno uvesti euro. Pametni i sposobni odlaze, profil glasača erodira, samo je pitanje trenutka kada će na čelo države doći neka spodoba koja će sve probleme htjeti riješiti štampanjem novaca i nacionalizacijama... Pogledajte npr. Lovrinovića, a taj čovjek je bio dekan ekonomskog fakulteta. Možete si misliti kakav kadar izlazi od tamo... Jedina zaštita od toga je uvođenje eura, jedina. Radije završiti ko Grčka, nego kao Venezuela, izbor je poprilično jednostavan...

PO
portugisac
17:59 25.03.2019.

Ma dajte ljudi plašimo se eura a imaju ga već i Slovaci, Kosovo i Crna Gora. Jedino što bi se moglo desiti da dođe više turista jer ima mnogo onih koji ne će tamo gdje nije njihova valuta. Također bi turisti bili sigurniji da im se cijene ne bi mijenjale kao do sada. Jedan kurs je u zimi kada bukiraju a drugi u turističkoj sezoni od Uskrsa do Rujna. Na tim kursnim razlikama vlada gradi BDP pa zato ne žure sa uvođenjem Eura.

FM
fmihoci1
00:11 03.03.2019.

... engleski brexit i hrvatski euro --- ama baš nikakva poveznica tu ne postoji .... ... a isto je tako besmislena izjave gosp. plenkovića "kako euro hrvatskoj osigurava stalni rast" .... bilo kakav hrvatski rast zavisi od obrazovanja, pameti, inovacija, investicija, šljakeraja itd. itd. ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije