Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvanredni sastanak ministara energetike 27 država članica Europske unije

Hrvatska bi ograničila cijene sveg plina, Mađarska protiv

U.S. Secretary of State Antony Blinken attends meeting of NATO ambassadors in Brussels
Foto: POOL/REUTERS
1/3
10.09.2022.
u 09:45

Neke članice još važu, podržale bi tu mjeru ako se njome ne bi ugrozila sigurnost opskrbe ruskim plinom

Na izvanrednom sastanku ministara energetike 27 država članica u petak u Vijeću EU u Bruxellesu ministar Davor Filipović se uime Hrvatske založio za ograničavanje veleprodajnih cijena plina, ali ne samo iz Rusije, što je prijedlog Europske komisije koji podržava većina država članica, nego i plina koji dolazi plinovodom iz drugih zemalja, poput Norveške i Azerbajdžana.

No, iako izgleda da većina podržava ograničavanje cijene plina, mađarski ministar Peter Szijjártó potrudio se prenijeti poruku da će Budimpešta i vlada premijera Viktora Orbána raditi probleme u postizanju konsenzusa u Vijeću EU.

Szijjártó o Ini

- Ograničavanje cijene ruskog plina iz plinovoda bilo bi protiv europskih i mađarskih interesa. Potpuno je jasno da bi takav korak rezultirao trenutačnom obustavom isporuka iz Rusije. Ne treba biti nobelovac da bi se to vidjelo - rekao je Szijjártó, citiran prema Index.hr. Na dijelu sastanka Vijeća EU koji je bio javno prenošen, čulo se kako mađarski ministar spominje i Hrvatsku.

Rekao je kako Mađarska očekuje da će “razgovori s hrvatskom naftnom kompanijom biti uspješno okončani i da će mađarska naftna kompanija moći rezervirati kapacitet cjevovoda koji ide od Jadranskog mora do Mađarske”.

Nakon sastanka ministara energetike u petak, očekuje se da će Europska komisija sljedeći tjedan izaći s formalnim prijedlozima, među kojima je prijedlog ograničavanja cijene ruskog plina, kao i prijedlog državnog ubiranja neočekivano visokih prihoda energetskih kompanija. Tek treba vidjeti hoće li Komisija predložiti da se odluka o ograničavanju cijene plina usvaja u obliku koji zahtijeva samo kvalificiranu većinu pri glasanju u Vijeću EU ili, kako inzistira Mađarska, u obliku za koji bi, poput odluka o sankcijama, bila potrebna jednoglasna odluka svih država.

Nije samo Mađarska protiv ideje ograničavanja cijene ruskog plina, navodno su protiv i Slovačka i Austrija. Niz zemalja već se izjasnio za, među njima i Hrvatska, a još neke, među njima i Njemačka, nisu sigurne, čekaju i važu, odnosno podržale bi takvu mjeru ako ona ne bi dovela do ugrožavanja sigurnosti opskrbe ruskim plinom. Drugim riječima, ako takva europska akcija ne bi izazvala rusku reakciju u obliku potpune obustave isporuke plina na svim pravcima plinovoda.

Zajednička nabava

- Sve zemlje članice složile su se da su potrebne hitne mjere kako bi se ublažio udar ove krize pred predstojeću zimu - rekao je ministar Davor Filipović pred novinarima u Bruxelelsu u stanci sastanka.

- Ono što sam snažno podržao, a što podržavaju i mnogi drugi, jest uvođenje poreza na ekstradobit kompanijama iz energetske industrije, koje sad koriste priliku kako bi ove visoke cijene prelile u svoje profite. Također je jako važno razgraničiti cijenu plina od cijene električne energije.

Poseban sam naglasak stavio na to da je važno napraviti zajedničku platformu za nabavu plina kako bi EU iskoristio svoju veličinu i time utjecao na smanjenje cijena. Naglasio sam i da je jako važno ići na ograničavanje veleprodajne cijene plina, i to nevezano od koga se taj plin kupovao. Gotovo sve zemlje članice raspravljale su na taj način i povjerenica Kadri Simson najavila je da će se održati određeni razgovori s Norveškom i Azerbajdžanom - zaključio je ministar Filipović.

Neke članice još važu, podržale bi tu mjeru ako se njome ne bi ugrozila sigurnost opskrbe ruskim plinom.

>> VIDEO Dobio račun u kafiću pa se iznenadio: Naplaćivanje čaše vode iz pipe?!

 

Komentara 1

ST
Stainer
11:36 10.09.2022.

Znači cijena lng se ne bi ograničila? Tko će to kontrolirati da se neće nekome platiti više kroz neke kompenzacije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije