Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska bi mijenjala 14 starih za 10 novih ruskih helikoptera

Helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva moraju na remont koji stoji 10 milijuna kuna po letjelici
27. rujna 2012. u 11:19 12 komentara 385 prikaza
helikopter,zemunik
Foto: Željko Mrsić/PIXSELL

Na marginama godišnje skupštine UN-a, nakon sastanka s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim, naša ministrica Vesna Pusić najavila je mogućnost da Hrvatska zamijeni 14 svojih rabljenih helikoptera za 10 novih. RH, naime, posjeduje 24 transportna helikoptera ruske proizvodnje i objektivno te eskadrile predstavljaju suvremeniji dio naših Oružanih snaga. Problem je što od sredine 2013., pa iduće tri godine, jer im istječu resursi, valja obaviti remont na helikopterima. Prvo na onim starijim, “osmicama” (Mi-8MTV i Mi-8T) kojih HRZ i PZO posjeduje 14. Zadnji njihov remont obavljen je 2005. u Ukrajini.

Helikopterska vojska

Deset preostalih, a riječ je o modernim letjelicama Mi 171 sh opremljenim po standardu NATO-a, RH je nabavila 2008. na račun klirinškog duga Rusije. I njima će biti potreban remont. U MORH-u računaju da će remont po letjelici stajati oko 10 milijuna kuna. Rusi navodno nude i varijantu bez remonta, a stare bi helikoptere otkupili za milijun dolara po komadu. Premda u državi vlada besparica, jasno je da će RH obaviti potreban remont svih 24 helikoptera, jer je u NATO-ovoj i našoj strategiji RH tzv. helikopterska zemlja koja sudjeluje u zajedničkoj te u “pametnoj” obrani sa svojim letjelicama. Zajedničku obuku u Zadru provode RH i češka vojska, a pridružit će im se i latvijska, mađarska i zrakoplovci vojski još nekih država. Ideja o kojoj su raspravljali političari Pusić i Lavrov tek treba biti razrađena jer  se vrijednost naših rabljenih osmica može (nakon remonta i ovisno o broju sati rada) procijeniti na najviše 5 milijuna dolara po komadu. A to je tek polovica vrijednosti novog. Hrvatska bi trebala doplatiti razliku u cijeni jer novi 171 sh stoji 60 mil. kuna.

Moskva želi tramvaje

Razlika iznosi nekoliko stotina milijuna kuna. Kako bi to RH doplatila, još nije razrađeno. S obzirom na to da se govorilo i o hrvatskoj ponudi o gradnji novih tramvaja za Moskvu (treba 300 tramvaja), možda je i to dio kalkulacije. Ne dođe li do dogovora, RH će samo remontirati svoje helikoptere, a to će stajati oko 180 milijuna kuna.

>>Pusić s Lavrovom: Hrvatska želi prodati svoje tramvaje Moskvi

INTERVJU S OPRAH
Meghan i Harry šokirali priznanjem da su se vjenčali u tajnosti i da se ona htjela ubiti
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • Tata Vijolata čudo jadno:

    I još da nam nadoplate!

  • isuskristkomunist:

    Jadno je da mi jos uvijek kupujemo tehnologiju od Rusije umjesto da napokon predjemo na zapadnu tehnologiju

  • Robert Bartini Rijecanin:

    Hrvatska se nada prodati 300 tramvaja Rusiji. Rusija kupuje robu gdje god hoce i sve placa s "rezervnim valutama " kao dolar, Euro ili zlatom. U takvoj situaciji Rusi mogu birati gdje i sto ce kupiti. Ovaj ugovor koji su