Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska afganistanskoj djeci darovala zimsku odjeću

Hrvatska je 2008. uplatila 50.000 američkih dolara potpore programu „Hrana za edukaciju”, koji u Afganistanu provodi Međunarodna organizacija za hranu.
18. studenoga 2009. u 13:05 3 komentara 3 prikaza
djeca
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana djeteta Mirko Capjak, voditelj hrvatskog tima u njemačkom Provincijskom timu za obnovu Feyzabad u Afganistanu, darovao je zimsku odjeću za 110 siromašnih učenika.

Tridesetero učenika štićenici su vladina sirotišta u Feyzabadu, a ostali pripadaju drugim sirotištima ili su članovi izrazito siromašnih obitelji. Time je završen plan provedbe malih projekata Hrvatskog tima Feyzabad za 2009. godinu.

U prvom dijelu, u lipnju 2009. godine, kupljene su 24 košnice s pčelama i pčelarski pribor Ženskoj pčelarskoj zadruzi u selu Ahburia, u svrhu potpore programa alternativnih izvora prihoda protiv proizvodnje opijumskog maka.

U okviru dugoročnog hrvatskog Plana potpore afganistanske Nacionalne razvojne strategije, Hrvatska je 2008. uplatila 50.000 američkih dolara potpore programu „Hrana za edukaciju”, koji u Afganistanu provodi Međunarodna organizacija za hranu. Istim novčanim iznosom Hrvatska je pomogla i provedbu drugih po redu predsjedničkih izbora u Afganistanu 2009. godine, posredstvom UN-ova programa za razvoj. Trenutačno je u završnici izgradnja temeljnog zdravstvenog centra u selu Layoba u distriktu Feyzabad, koji također sponzorira Republika Hrvatska.

Na području Afganistana djeluje 28 provincijskih timova za obnovu. Vode ih članice misije NATO-ISAF, a zadaća im je pomoć u provedbi Razvojne strategije Afganistana.

U okviru njemačkog Provincijskog tima u provinciji Badakshan od 2005. godine djeluje hrvatski tim Feyzabad.

Zagreb: Atmosfera u centru grada
OBJAVILI I UVJETE
Prilika koja se ne propušta: Nude stan u Zagrebu, plaću do 15.000 kn, auto i mobitel
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • -obrisani-:

    A tko je to gol i bos u Hrvatskoj?

  • -obrisani-:

    Hrvatska afganistanskoj djeci darovala zimsku odjeću ============== 0 Dok će hrvatska djeca uskoro hodati gola i bosa

  • -obrisani-:

    Ko je vas zvao da delite Avganistanskoj deci išta. Kakva nadobudnost. Samo to će da košta. Nemojte posle nismo znali.