Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iskustva iseljenika

Hrvatica otkriva što Danci, unatoč rastu cijena, ne žele nikako žrtvovati: 'Po našim standardima skupo je bilo i prije'

Kopenhagen - glavni i najveći grad Danske
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
21.11.2022.
u 09:55

Prosječna cijena stana od 50-ak kvadrata je 15.000 kuna, a porasle su i cijene hrane.

Inflacija je u posljednjih nekoliko mjeseci zahvatila većinu svijeta, iako se neke zemlje s njom naizgled lakše nose. U Danskoj je najveći problem cijena stanovanja, a štedjeti je odlučio i Kopenhagen čiji će poznati božićni sajam ove godine biti manje raskošan jer grad reducira potrošnju struje.

Kazala je ovo Matea Sršen, hrvatska znanstvenica sa Sveučilišta u Kopenhagenu. Za RTL je ispričala kako joj se život nije mnogo promijenio, iako za neke stvari mora izdvojiti nešto više novaca.

Prosječna cijena stana od 50-ak kvadrata je 15.000 kuna, a porasle su i cijene hrane.

"Jaja su generalno skupa, po hrvatskim standardima bila su skupa i prije" kaže Matea, dodajući kako je porasla i cijena kave. "Prije je koštala 30 kuna, a sada 32. To je za naše standarde skupo, a za ove standarde nitko ne žrtvuje kavu" rekla je. Danski se restorani smatraju luksuznom, no internacionalna kuhinja nešto je dostupnija.

Matea je objasnila i razlike između danskih i hrvatskih sveučilišta. "Razlika je više ulaganja, pogotovo u znanost" tvrdi. Objasnila je da svi studenti primaju stipendije, ali i da imaju podršku nakon studija. "Netko tko pomaže u prijavama za posao, pisanju životopisa i traženju idealnog posla" rekla je studentica, koja smatra da se ne može požaliti na svoje iskustvo.

Komentara 5

KA
kanarinac
12:14 21.11.2022.

Mediji su, uglavnom, u rukama antihrvata. Oni ne gube trenutka kako bi Hrvatima naštetili, i Hrvatskoj potkopali temelje.

Avatar Burviles
Burviles
13:41 21.11.2022.

otišli iz Hrvatske a nisu se odjavili,lažu sami sebe jer ih je sramota priznati gdje i u kakvim uvjetima žive,i ova živi u stanu s cimericama kojima plača stanarinu a ne veli koliko !!

DU
Deleted user
12:27 21.11.2022.

Koga briga kako je u Danskoj ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije