Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ispričala se

Hrvatica o optužbi mladeži Zelenih za genocid u Srebrenici: Dogodilo se iz neznanja

At the beginning of 20 into the House of Representatives - Klara Schedlich
Christophe Gateau/DPA
19.07.2022.
u 15:54

– Meni osobno je isto jako žao što se to dogodilo. Na odmoru sam u Hrvatskoj i nisam to ni vidjela dok nisu mediji o tome počeli pisati - kazala je.

Članica njemačke političke stranke Zeleni i Mladeži Zelenih te najmlađa zastupnica u Berlinskom parlamentu 22-godišnja Hrvatica s njemačkim državljanstvom Klara Schedlich za portal Fenix-magazin.de je komentirala objavu kolega iz Mladeži Zelenih (Grüne Jugend) na Twitteru, a u kojoj je pisalo kako je Hrvatska sa Srbijom izvršila genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

– Na Twitteru Mladeži Zelenih objavljen je taj tvit o masakru u Srebrenici u kojem je krivo navedeno da je u tom zločinu sudjelovala i Hrvatska. To je potpuno pogrešno. Ovu grešku nisu smjeli napraviti i iskreno se ispričavaju zbog toga! Twitt je sada izbrisan. Posebno se ispričavaju kod Hrvatica i Hrvata koji su twittom diskreditirani i povrijeđeni, kaže Klara Schedlich u razgovoru za Fenix-magazin.de.

"Na odmoru sam u Hrvatskoj, nisam to ni vidjela"

Mlada političarka Zelenih iz Berlina ističe kako je svima u stranci Mladeži Zelenih žao što je sjećanje na masakr u Srebrenici tako diskreditirano.

– Meni osobno je isto jako žao što se to dogodilo. Na odmoru sam u Hrvatskoj i nisam to ni vidjela dok nisu mediji o tome počeli pisati. Posebno mladi ljudi, koji u vrijeme masakra u Srebrenici još nisu bili ni rođeni, se moraju upoznati s prvim ratom u Europi vođenim nakon Drugog svjetskog rata. Mora se govoriti o tome, nikada se ne smije zaboraviti i stalno treba podsjećati kako se takvo zlo ne bi nikada više dogodilo, ističe Klara Schedlich.

Na pitanje kako komentira najave hrvatskih udruga iz Stuttgarta o pokretanju tužbi protiv Mladeži Zelenih i odgovornih za tu objavu, Klara kaže:

-Razumijem njihovu ljutnju i razočaranje, ali greška je bila napravljena zbog neznanja. Nije nitko tu mislio namjerno diskreditirati Hrvate i Hrvatice. Žao je svim odgovornim ljudima, rekla je Klara Schedlich u razgovoru za portal Fenix-magazin.de

Podsjetimo, Mladi Zeleni su na Twitteru prije tjedan dana objavili sljedeće:

“Danas, prije 27 godina, u Srebrenici je u nekoliko dana ubijeno više od 8000 ljudi. To je bio dio genocida nad Bošnjacima koji su počinili Srbija i Hrvatska“,

Hrvatsko veleposlanstvo osudilo "revizionističke optužbe"

 Više od tjedan dana ispod te objave redale su se kritike, ispravci i objašnjavanje povijesti i činjenice da Hrvati nisu bili počinitelji grozomornog zločina, a sve bez reakcije Mladeži.

Hrvatsko veleposlanstvo u Njemačkoj u ponedjeljak je “najoštrije osudilo” optužbe Mladeži Zelenih da je za masakr u Srebrenici, uz Srbiju, odgovorna i Hrvatska.

"Osvrćući se na tvit Mladeži Zelenih u povodu 27. obljetnice genocida u Srebrenici, u kojem je priopćeno da je Hrvatska odgovorna za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, najoštrije osuđujemo ovakve revizionističke optužbe", objavilo je hrvatsko veleposlanstvo na Twitteru.

No danas, u utorak, Mladež Zelenih uklonila je tvit i objavila ispriku.

 

 

Ključne riječi

Komentara 6

ŠI
Šiba
16:30 19.07.2022.

Zbog ovakvih stranaka u Europi naj manja prava imaju državljani europskih zemalja od migranata

DU
Deleted user
18:13 19.07.2022.

Poznato je da u Njemačkim strankama ima puno stranaca a najviše baš u zelenima! Netko od njih je to namjerno napravio jer nemože podnijeti da je samo Srbija kriva za taj Genocid i to treba sada dobro istražiti i krivca kazniti

Avatar Bluffer
Bluffer
16:49 19.07.2022.

Gospodo postedite nas vaseg prolijevanja,sta tu nije jasno i sta nije namjerno,hrvati su za vas kroz povjest crvena krpa koju najblaze receno ne podnosite,narocito dio njemacke preko rijeke raine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije