Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.03.2015. u 12:00

Hrvati traže svoju republiku kako bi prestala dominacija Bošnjaka i Srba

        U praskozorje rata u BiH 1992. godine Europska zajednice predložila uniju triju republika kao model izbjegavanja rata u ovoj zemlji, a gotovo identično rješenje predložili su u subotu, 28. veljače 2015. (gotovo na godišnjicu referenduma o neovisnosti što je održan 1. ožujka 1992. godine) vodeći hrvatski političari na zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru koji čine gotovo sve hrvatske stranke, a podupire ih i tamošnja crkva, sveučilište, kulturne i znanstvene organizacije te službeni i politički Zagreb.

Hrvati su tako 20 godina nakon pregovora pod pokroviteljstvom SAD-a, kojima je okončan rat, praktički zatražili drugi Dayton kako bi zemlja dobila novi ustav koji bi zadovoljio i njihove apetite. To znači da im brojniji Bošnjaci i Srbi iz dvaju entiteta ne biraju političke predstavnike na način kako je to Milošević radio u Jugoslaviji, kako bi zaustavili da ih Sarajevo sustavno osiromašuje otimajući im njihove prihode, slabi županija, ili stalno smanjuje udjel ovoga naroda u vlasti.

Reakcije bošnjačkih stranaka iz Sarajeva koje se u suštini protive jednakopravnosti Hrvata u BiH posve su očekivane. Jednako kao i silina napada na predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka kojemu su poručili da samo ratom može ostvariti ciljeve u federalizaciji BiH. To sve govori da je BiH još uvijek daleko od toga da bude normalna država u kojoj sve tri strane imaju svoju viziju budućnosti. Hrvati žele svoju republiku, srpske stranke odcjepljenje od BiH, a bošnjačke iz Sarajeva unitarnu zemlju s "demokratskom" dominacijom većine (Bošnjaka).

Današnja BiH po mnogo čemu je slična višenacionalnoj Belgiji. Brojniji Flamanci ljubomorno čuvaju jedinstvo Belgije nasuprot Valoncima. Flamanski politički predstavnici znaju da bi se Belgija raspala ako bi nametnuli Valoncima dužnosnike u vlasti, što je praksa koja je u BiH nažalost postala maratonska olimpijska disciplina, kao i mogućnost da se zaliječe unutarnja nepovjerenja i time počne izgrađivati belgijski ili švicarski model na Balkanu.     

>> Karamarko podržao bh. Hrvate, Sarajevo ga dočekalo na nož

Komentara 18

VE
verakruz
14:35 02.03.2015.

Sam naziv Federacija znači da je sastavljena od dvije ili više federalnih dijelova. U ovom slučaju sastoji se od bivše Hrvatske Republike Herceg Bosne koja je unijela 57 % teritorija u ovu nakaradnu "federaciju" i 43 % teritorija kojeg su muslimani unijeli, odnosno dio koji je kontrolirala tkzv. Armija BiH. U trenurku kad je potpisivan sporazum o Federaciji , Hrvatski dio je bio bez kune duga, a muslimani su već tada imali ogromne kredite prema islamskim zemljama, koje i dan danas otplaćuje , pogodite tko - naravno županije sa Hrvatskom većinom iz Hercegovine. Inače Federacija nikada ne bi bila potpisana da u isto vrijeme nije potpisan i sporazum o Konfederaciji sa RH, koji naravno nikada nije zaživio zbog odbijanja prevrtljive Alijine politike da ga provede.

Avatar mili99
mili99
14:15 02.03.2015.

Hrvatski narod u BiH je bio uz Hrvatsku kada je bilo najteže, sada i Hrvatska treba biti uz svoj narod u BiH kada mu je najteže! Samo naprijed Karamarko!

BF
bf2
12:57 02.03.2015.

Hrvati trebaju i moraju biti ravnopravni ostala tri naroda u BiH u svakom pogledu,pa tako i svojom teritorijalnom cjelinom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije