Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Hrvati traže federalnu jedinicu i ne prihvaćaju vlast u Federaciji

Hrvati u BiH počinju dugotrajnu borbu za promjenu ustava lobirajući u Washingtonu i Bruxellesu
19. travnja 2011. u 18:36 715 komentara 139 prikaza
\'Members of the leadership of Croatian National Parliament stand as the national anthem is being played before a meeting in Mostar April 19, 2011. Bosnian Croat major political parties meet in the et
Foto: Reuters/PIXSELL

Nakon što je prestao s radom pod pritiskom međunarodne zajednice koja je time 2001. ugušila hrvatsku političku pobunu zbog nametanja političkih predstavnika, danas je ponovno uspostavljen Hrvatski narodni sabor (HNS) koji je nagovijestio da Hrvati neće prihvatiti novouspostavljenu vlast u Federaciji BiH koju je ustrojio SDP BiH.

Ponavljanje scenarija

Odgovor je sa zasjedanja HNS-a gotovo isti kao prije deset godina, s time da ovoga puta Hrvati u BiH umjesto radikalnih poteza i pokušaja blokade vlasti započinju suptilniju, dugotrajnu borbu za svoja prava. To se prije svega odnosi na promjenu ustava i izbornog zakona te zemlje. Za predsjednika Predsjedništva HNS-a izabran je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, dok je Božo Ljubić izabran za predsjednika Glavnog vijeća, političkog i operativnog tijela HNS-a koje će koordinirati politiku na svim područjima na kojima u BiH žive Hrvati. Glavno vijeće trebalo bi, iako to nije jasno precizirano, početi lobirati u Washingtonu i Bruxellesu, koji odlučuju o sudbini u BiH, što su do sada uvelike činile srpska i bošnjačka stranka. Jednoglasno je prihvaćena politička rezolucija u kojoj se osuđuje uspostava vlasti u FBiH bez većinske političke volje Hrvata u toj zemlji. U rezoluciji HNS-a stoji da Hrvati traže uspostavu većinske federalne jedinice.

Prihvaćena je i izjava o Domovinskom ratu u kojoj je presuda Haaškog tribunala istaknuta kao neprihvatljiva za sve Hrvate.

Od stranaka iz Hrvatske koje su poduprle zasjedanje HNS-a bili su predstavnici vladajućeg HDZ-a.

Potpora HDZ-a RH

Branko Vukelić, koji je bio izaslanik predsjednice Vlade RH i predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor, rekao je da Hrvati u BiH imaju nedvosmislenu potporu.

– Mi podržavamo takvu BiH u kojoj nema majorizacije, poštuje se volja Hrvata i sva tri naroda, rekao je Vukelić. Glavni tajnik Biskupske konferencije BiH Ivo Tomašević prenio je riječi potpore bosanskohercegovačkih biskupa zasjedanju HNS-a podsjetivši na prijašnje istupe biskupa da je "ignoriranje hrvatskog naroda te nijekanje izborne političke volje većine naroda neprihvatljivo". Hrvati u BiH započinju dugi proces za ostvarenje jednakosti. Na svojoj strani javno imaju Zagreb i Crkvu. Ostali se priklanjaju pragmatizmu, da Srbi vladaju u Republici Srpskoj, a Bošnjaci u Federaciji BiH.

UBOJSTVO IZ 2019.
Mladić je ubio djeda pa tijelo sakrio u šumu, ostatke tražili i lovci. Ubojica poznat zbog krađa i droge
Životno osiguranje
DODATNA ZAŠTITA
Nakon smrti oca uspjeli smo spasiti obiteljski posao zahvaljujući njegovoj brizi za našu budućnost