Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove napetosti

Hrvati i Srbi ruše postojeći izborni zakon BiH

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
19.07.2017.
u 20:25

Novim Izbornim zakonom bošnjačke stranke izgubile bi mogućnost birati četvoricu Hrvata za federalni Dom naroda Bosne i Hercegovine

Hrvatske i srpske parlamentarne snage ovih bi dana trebale u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH ponovno glasovati o prijedlogu izmjena Izbornog zakona koje su ranije ove godine u parlamentarnu proceduru uputile stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH.

– Čim od Ustavnog suda stigne odluka kako nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkoga naroda glede Izbornog zakona, odmah ćemo ga staviti na dnevni red. Ako dođe već sutra, mi ćemo ga staviti u proceduru.

Ako ne, vjerujem da ćemo obavijest dobiti do sljedeće sjednice i tada će te izmjene biti na dnevnome redu – rekao je za Večernjak predsjedatelj Doma naroda Bariša Čolak. Istaknuo je kako očekuje da će prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH ponovno dobiti potporu većine u Domu naroda te da ne razumije prigovore bošnjačkih stranaka koje su politikantske i bez argumenata. 
– Volio bih konačno vidjeti taj prijedlog. Bošnjačke stranke sada taktiziraju, i tvrde kako će se taj navodni prijedlog pojaviti nakon što se okonča procedura oko HNS-ova prijedloga. Ako imaju namjeru nešto predložiti, najmanje je što svi očekuju da se to objavi – dodao je Čolak. 
Stranke Hrvatskog narodnog sabora BiH predložile su izmjene Izbornog zakona vezano uz odredbe koje se tiču načina popunjavanja izaslanika za federalni Dom naroda i način biranja vijećnika u Mostaru, te izmjene dijela Izbornog zakona o načinu biranja članova Predsjedništva BiH.

– Naš prijedlog ne ugrožava nikoga. Prijedlog se svodi na to da svatko ima mogućnost izabrati svog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Jedino što bošnjačka strana “gubi” tim prijedlogom je da ne može izabrati više od dva izaslanika u Dom naroda, a prije je mogla šest – poručio je Čolak.

Komentara 13

PL
@ploto@
22:17 19.07.2017.

A što će onda raditi potkresani poturica,efendija Komšić.Bošnjacima svakako treba oduzeti bilo kakvu mogućnost da biraju hrvatske predstavnike.

OP
opančar
22:50 19.07.2017.

čini mi se da sve vodi k tome da će čović i dodik shebati bakira vrlo brzo.

Avatar istina007
istina007
00:23 20.07.2017.

Ko krši sta???? Pa neznam ko prodaje zemljište Arapima i te arapi dobiju Bosansko državjanstvo da bi glasali za Izatbegovića pa ne Hrvati i Srbi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije