Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ostaju uz Đukanovića

Vapaj oporbe: Hrvati, spasite Crnu Goru!

Milo Đukanović
Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic
18.10.2016.
u 18:57

Iz oporbe su Albance zvali Šiptarima, Bošnjake balijama, a Hrvate ustašama i sada žele s nama formirati vlast, kaže Vuksanović.

Dugogodišnjem lideru Crne Gore Mili Đukanoviću dan nakon izbora preostaje sklopiti novi dogovor sa zastupnicima albanske, bošnjačke i hrvatske manjine te sa Socijaldemokratima da bi sklopio većinu. Đukanović je, naime, osvojio 35 mandata od 81 u Skupštini Crne Gore i za ostanak na vlasti neophodni su mu predstavnici manjina - s njima bi imao točno potrebnih 41 od ukupno 80 mandata.

Manjinci do sad za Milu

No, oko toga zacijelo neće biti problema jer su manjinci i do sada surađivali s Đukanovićevom Demokratskom partijom socijalista i od toga neće odustati. Adrijan Vuksanović ušao je u skupštinu s liste Hrvatske građanske inicijative, koja je dobila jednog predstavnika i na izravno pitanje kojoj strani će se prikloniti, za Večernji list ne odgovara decidirano, ali iz njegovih je riječi jasno da Hrvati ostaju uz Đukanovića. I to unatoč patetičnim SMS-ovima iz krugova oporbe “Nemojte, Hrvati, spasite Crnu Goru” o kojima se govori u Crnoj Gori.

Glavne su stranke crnogorske oporbe prosrpski i proruski Demokratski front Andrije Mandića, liberalna koalicija Ključ Miodraga Lekića te Demokrati Alekse Bečića. Jedino što ih povezuje je želja da se sruši Đukanović.

– Iz oporbe smo slušali kako Albance zovu Šiptarima, Bošnjake balijama, a Hrvate ustašama i sad bi odjednom htjeli surađivati, zovu u koaliciju – kaže Vuksanović. Ističe da je osnovni problem oporbe što su se ograničili samo na rušenje Đukanovića.

– Imali su samo tri stupa programa, referendum o ujedinjenju sa Srbijom, poništenje priznanja Kosova i rušenje vlasti Mile Đukanovića. Da su umjesto toga govorili o konkretnim, životnim stvarima, zacijelo bi bolje prošli – kaže te otkriva koji je osnovni uvjet koji Hrvatska građanska inicijativa postavlja mogućim koalicijskim partnerima.

– Prvo i najvažnije pitanje je neovisnost Crne Gore, mi smo bili za neovisnost od samog početka i to je glavni uvjet – kaže Vuksanović dodajući da je kampanja hrvatske stranke bila u znaku neupitnosti državnog statusa Crne Gore.

Spriječili državni udar

Hrvati žele sudjelovati i u izvršnoj vlasti i dosad su imali predstavnicu u vladi, bila je to ministrica bez portfelja Marija Vučinović, predsjednica Hrvatske građanske inicijative. Nakon izbora izjavila je da će ta stranka prvo razgovarati s ostalim predstavnicima manjina. S Đukanovićem će i Socijaldemokrati, koji imaju dva mjesta. Na vidiku je tako nova vladajuća koalicija i još jedan mandat Mile Đukanovića.

U noći uoči izbora crnogorska policija uhitila je 20 državljana Srbije, među njima je i bivši šef srpske žandarmerije Bratislav Dikić, pod sumnjom da su htjeli izvesti napade i nerede na izborni dan. Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je jučer da u te optužbe ne vjeruje te da bi volio vidjeti “stvarne i ozbiljne podatke o tome da je umirovljeni zapovjednik Žandarmerije Srbije planirao terorističke akcije u Crnoj Gori”. Rekao je: “Volio bih da se uhićenje nekoliko ljudi iz Zubina Potoka ne temelji na iskazima albanskog zapovjednika policije Seljimaja, ali bojim se da imamo dokaze da je tako”.

Komentara 16

OM
omolje
21:37 18.10.2016.

Treba im pomoć onako kako su oni pomogli Hrvatskoj 91e

IS
Iszrian
20:06 18.10.2016.

Tko je izgubio, ima se pravo i ljutiti :)

DD
dr dragon
08:04 19.10.2016.

Nikome nije ni na kraj pameti da je u sve ovo umjesan Putin!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije