Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIGARETE SVE SKUPLJE

Hrvati popuše osam milijardi kuna, pet i pol uzme država

kafići
Goran Ferbežar/PIXSELL
05.06.2013.
u 23:40

Linić zaprijetio proizvođačima: Poskupite li cigarete više od 1,62 kune, razliku će vam uzeti država

Ministarstvo financija izračunalo je da zbog poskupljenja trošarina cigarete od idućeg mjeseca ne bi trebale poskupjeti više od 0,54 do 1,62 kune po pakiranju. Jeftinije cigarete do 18 kuna poskupjet će više – 1,62 kune, a blaži će udar biti na cigarete iz viših cjenovnih razreda. Iduća korekcija bit će 1. siječnja 2014.

Udar na TDR

Izračun Ministarstva financija uslijedio je nakon najava, za koje pretpostavljaju da su došle od duhanske industrije, da će cigarete poskupjeti dvije do pet kuna, što ocjenjuju “prekomjernim i nepotrebnim”. Poskupe li cigarete više od njegova izračuna, ministar financija Slavko Linić zaprijetio je da će razliku uzeti državi. Prilagodba hrvatskih trošarina europskima najočitija je upravo na duhanu i cigaretama koje će se do 2018. postupno povećavati nekoliko puta. Procjenjuje se da će do 2018. sadašnja kutija cigareta od 20 kuna skočiti na 28 kuna! Hrvati godišnje na cigarete s markicom potroše oko 8 milijardi kuna, a još milijardu kuna ostave u susjednim državama ili na crno! Velik je to zalogaj u kojemu najveći dio uzme država, približno dvije trećine maloprodajne cijene cigarete odnosi se na poreze i trošarine! Ove će godine hrvatski proračun samo na trošarinama dobiti četiri milijarde kuna!

Prijetnja ministra Linića duhanskoj industriji nastavak je odmjeravanja snaga između države i moćnog duhanskog lobija. Uoči posljednjeg povećanja trošarina tvrtke su kupile veliku zalihu markica po starim cijenama, pa im je Ministarstvo uoči ovog kruga poskupljenja uskratilo markice. Domaća Tvornica duhana Rovinj sačuvala je dominaciju na hrvatskom tržištu iako se i njima, nakon liberalizacije i ujednačenja trošarina, tržišni udio neznatno spustio na 75 posto! Hrvatska je jedna od rijetkih novih članica EU bez duljeg prijelaznog razdoblja za usklađivanje trošarina, za što su se još tijekom pretpristupnih pregovora pobrinuli lobiji konkurentskih duhanskih industrija. Ostali su imali tri do šest godina da svoje trošarine usklade s EU nakon što uđu u EU, a Hrvatska je taj proces morala početi tri godine ranije, zbog čega su kod nas cigarete skuplje nego u Mađarskoj ili Češkoj.

Visoka cijena strasti

Kada se cijene cigareta stave u odnos s plaćama prema paritetu kupovne moći, tada je pušački porok ili strast u Hrvatskoj skuplji nego u Njemačkoj ili Francuskoj. Hrvatska bi država financijski bila na još većem gubitku da i susjedna BiH nije prisiljena na proces usklađivanja trošarina pa će i tamo vrlo brzo najniža cijena biti pet konvertibilnih maraka, odnosno 20 kuna. Inače, prosječna je hrvatska obitelj na cigarete 2011. potrošila 1700 kuna, dvostruko više nego za ribu, na primjer, ili 50 posto više nego za voće.

>>Ministarstvo demantira: Cigarete poskupljuju do 1,62 kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije