ALI NE PREKO INTERNETA

I Hrvati iz BiH mogu zatražiti elektroničku osobnu iskaznicu

Osobna iskaznica
Davor Puklavec/PIXSELL
21.06.2017.
u 11:48

Svi Hrvati iz BiH koji imaju domovnicu mogu predati zahtjev i dobit će novu hrvatsku osobnu iskaznicu.

Zakon o osobnoj iskaznici u Hrvatskoj je izuzetno važan i za Bosnu i Hercegovinu jer predviđa da svi hrvatski državljani mogu imati osobnu iskaznicu bez obzira na prebivalište, piše Vecernji.ba.

Elektronička osobna iskaznica

Od sad se mogu predati i zahtjevi za izdavanje elektroničke osobne iskaznice, s kojom dolazi i elektronički potpis, kao i pristup e-servisima državne uprave, no to se ipak ne može učiniti preko interneta. Kako navodi Ministarstvo unutarnjih poslova RH, nova osobna iskaznica je elektronička javna isprava na koju pravo imaju svi hrvatski državljani bez obzira na godine života i bez obzira imaju li ili nemaju prebivalište u Hrvatskoj. 

Također, hrvatski državljani koji prebivaju u inozemstvu, zahtjev za izdavanje elektroničke osobne iskaznice mogu podnijeti u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji u Hrvatskoj, dok hrvatskim državljanima s prebivalištem u RH osobnu izdaje policijska uprava ili postaja nadležna prema mjestu prebivališta ili boravišta. 

Naglašavamo da ne postoji obaveza mijenjanja trenutačno važećih osobnih iskaznica sve do isteka njihovoga roka važenja te da osobe koje imaju osobnu iskaznicu s trajnim rokom važenja nemaju uopće potrebu mijenjanja, ali ako žele svoju osobnu iskaznicu zamijeniti novom, elektroničkom, mogu to učiniti, navode iz MUP-a RH. 

Rok važenja osobnih iskaznica i certifikata je pet godina

Elektronička osobna iskaznica (eOI) omogućuje elektroničku identifikaciju i elektronički potpis te siguran pristup elektroničkim servisima javne uprave, korištenje elektroničkoga potpisa, online pristup službenim dokumentima i obrascima te mogućnost korištenja drugih servisa u području e-usluga. Dosadašnja osobna iskaznica koristila se isključivo za fizičku identifikaciju građana RH. U novu eOI ugrađen je čip koji sadrži identifikacijski certifikat koji služi za osiguranje elektroničke potvrde identiteta osobe kojoj je izdana osobna iskaznica te autentikaciju radi pristupa elektroničkim uslugama te potpisni certifikat koji služi za podršku naprednom elektroničkom potpisu koji ima istu pravnu snagu i zamjenjuje vlastoručni potpis sukladno zakonu kojim je reguliran elektronički potpis. Oba certifikata mogu se koristiti u kombinaciji s osobnim PIN-om. 

E-osobne iskaznice izdaju se u redovitom postupku u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva. Cijena za djecu do pet godina je 60 kuna (oko 15,7 maraka). Za osobe starije od pet godina pa do 65 godina (s jednim ili oba certifikata) stoji 79,5 kuna (oko 20,9 maraka), a za osobe starije od 65 godina (bez certifikata) 49,5 kuna (oko 13 maraka). Ako želite izdavanje po ubrzanom postupku (deset dana), cijena je 195 kuna (oko 51,3 marke), dok je za žurni postupak (tri dana) 500 kuna (oko 131,5 maraka). Dužni ste je preuzeti u roku od 90 dana od dana proteka roka za izdavanje. Zahvaljujući ugrađenom čipu omogućuje elektroničku identifikaciju i elektronički potpis te siguran pristup elektroničkim servisima javne uprave, korištenje elektroničkog potpisa, online pristup službenim dokumentima i obrascima te mogućnost korištenja drugih servisa u području e-usluga, prenosi Jabuka.tv.  

Rok važenja osobnih iskaznica i certifikata je pet godina, izuzev osobnih iskaznica izdanih osobama s navršenih 65 godina koje se izdaju bez roka važenja. Za sve detaljnije informacije oko postupka izdavanja e-osobne iskaznice kao i o dokumentima potrebnim za to građani se mogu obratili MUP-u RH ili potrebne informacije naći na internetskoj stranici www.mup.hr.

Komentara 35

DU
Deleted user
12:22 21.06.2017.

A mi u muriju, pa malo u red .

AN
ante94
12:29 21.06.2017.

A mi u ZG nek krepamo s tri šaltera na 1,3 milijuna stanovnika, fuj!

BR
BrkX
12:29 21.06.2017.

Zato cemo ukidanje USA vize vidjeti - nikad!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije