Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Od danas možete tražiti elektroničku osobnu iskaznicu

Građani ne moraju, ali, ako žele, mogu zamijeniti postojeću osobnu za elektroničku
08. lipnja 2015. u 07:39 33 komentara 14331 prikaza
osobna iskaznica (1)
Foto: MUP

Građani od danas mogu u policijskim upravama i postajama predavati zahtjeve za elektroničke osobne iskaznice sukladno odredbama novog Zakona o osobnim iskaznicama, koji je prošlog tjedna stupio na snagu.

Pravo na hrvatsku elektroničku osobnu iskaznicu imaju svi hrvatski državljani, bez obzira na dob i prebivalište jer će se onima u inozemstvu upisati podatak o njihovu prebivalištu izvan Hrvatske. Hrvatski državljani koji prebivaju u inozemstvu zahtjev također mogu podnijeti u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji u Hrvatskoj, dok hrvatskim državljanima s prebivalištem u Hrvatskoj osobnu izdaje policijska uprava ili postaja nadležna prema mjestu prebivališta ili boravišta.

U MUP-u naglašavaju da ne postoji obveza zamjene trenutačno važećih osobnih iskaznica sve do isteka njihova roka važenja. Dakle, građani ne moraju, ali, ako žele, mogu zamijeniti postojeću osobnu za elektroničku.

Novim Zakonom je, uz redovni i ubrzani postupak, propisano i izdavanje osobne iskaznice u žurnom postupku, u kojem se osobna izdaje u roku od tri dana od dana podnošenja zahtjeva.

>> Objavili koje su najmoćnije putovnice na svijetu. Pogodite na kojem je mjestu hrvatska

Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladina savjeta zaradio na testovima'
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
 • Deleted user:

  Nisam mogao oka sklopiti od uzbudjenja!

 • barabaalen:

  A koliko će nam to para povući iz džepa?

 • Avatar Milokliz
  Milokliz:

  Sve bi to bilo lijepo da u tom čipu i nešto pametno piše, recimo da mijenja zdravstvenu, vozačku i sve žive dokumente kao što je to u normalnim zemljama. U krezubistanu će sigurno se i dalje morati po izvod iz ... prikaži još! matične knjige rođenih, vjenčanih, razne papire i formulare (ne starije od 6 mjeseci!) a samo zato da bi pljesnivci po raznim državnim službama mogli premetati hrpe papira sa jednog stola na drugi. A i to sa trajanjem od 5 godina je isto banana makar tehnički ne može dulje trajati zbog certifikata... Zato ja imam lijepo staru osobnu i do zadnjeg dana je ne mijenjam!