Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko želi ili mora

Od danas možete tražiti elektroničku osobnu iskaznicu

osobna iskaznica (1)
Foto: MUP
08.06.2015.
u 07:39

Građani ne moraju, ali, ako žele, mogu zamijeniti postojeću osobnu za elektroničku

Građani od danas mogu u policijskim upravama i postajama predavati zahtjeve za elektroničke osobne iskaznice sukladno odredbama novog Zakona o osobnim iskaznicama, koji je prošlog tjedna stupio na snagu.

Pravo na hrvatsku elektroničku osobnu iskaznicu imaju svi hrvatski državljani, bez obzira na dob i prebivalište jer će se onima u inozemstvu upisati podatak o njihovu prebivalištu izvan Hrvatske. Hrvatski državljani koji prebivaju u inozemstvu zahtjev također mogu podnijeti u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji u Hrvatskoj, dok hrvatskim državljanima s prebivalištem u Hrvatskoj osobnu izdaje policijska uprava ili postaja nadležna prema mjestu prebivališta ili boravišta.

U MUP-u naglašavaju da ne postoji obveza zamjene trenutačno važećih osobnih iskaznica sve do isteka njihova roka važenja. Dakle, građani ne moraju, ali, ako žele, mogu zamijeniti postojeću osobnu za elektroničku.

Novim Zakonom je, uz redovni i ubrzani postupak, propisano i izdavanje osobne iskaznice u žurnom postupku, u kojem se osobna izdaje u roku od tri dana od dana podnošenja zahtjeva.

>> Objavili koje su najmoćnije putovnice na svijetu. Pogodite na kojem je mjestu hrvatska

Komentara 33

DU
Deleted user
09:09 08.06.2015.

Nisam mogao oka sklopiti od uzbudjenja!

BA
barabaalen
09:01 08.06.2015.

A koliko će nam to para povući iz džepa?

Avatar Milokliz
Milokliz
09:12 08.06.2015.

Sve bi to bilo lijepo da u tom čipu i nešto pametno piše, recimo da mijenja zdravstvenu, vozačku i sve žive dokumente kao što je to u normalnim zemljama. U krezubistanu će sigurno se i dalje morati po izvod iz matične knjige rođenih, vjenčanih, razne papire i formulare (ne starije od 6 mjeseci!) a samo zato da bi pljesnivci po raznim državnim službama mogli premetati hrpe papira sa jednog stola na drugi. A i to sa trajanjem od 5 godina je isto banana makar tehnički ne može dulje trajati zbog certifikata... Zato ja imam lijepo staru osobnu i do zadnjeg dana je ne mijenjam!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije