Naslovnica Vijesti Svijet

Hrvatima Maglaja ne daju posao i zabranjuju im jezik, Crkvi su ukinuli sredstva...

Nepoznati počinitelji proteklog su vikenda zapalili najmanje četiri zastave u Novom Šeheru, u općini Maglaj, što je potvrdilo dugogodišnje scene zastrašivanja malobrojnih Hrvata u većinski bošnjačkim mjestima.
07. prosinca 2017. u 08:40 136 komentara 9981 prikaza

Prošlotjedno izricanje presude šestorici hrvatskih dužnosnika Herceg-Bosne posebno je uzburkalo javnost, ali i dovelo do povećanog izražavanja mržnje. Teško je u posljednje vrijeme naći općinu ili grad gdje je većinski bošnjačko stanovništvo, a da nije napravljena šteta na simbolima hrvatskog naroda, piše Večernji list BiH. Zastrašivalo ih se paljenjem zastava, razbijanjem spomenika, oskvrnućem grobova ili, pak, isticanjem zastave Islamske države (ISIL)... Tako su nepoznati počinitelji protekloga vikenda zapalili najmanje četiri zastave u Novom Šeheru, u općini Maglaj, što je potvrdilo dugogodišnje scene zastrašivanja malobrojnih Hrvata u većinski bošnjačkim mjestima.

Bakir Izetbegović i Aleksandar Vučić za nedavnog susreta SASTANAK U BEOGRADU BiH i Srbija se dogovorili oko Kosova: 'Uzet ćemo u obzir stajališta zemalja u okruženju'

Nemaju potporu vlasti 

O tom nemilom događaju razgovarali smo s predsjednikom Općinskog odbora HDZ-a BiH Maglaj Antom Karimovićem koji je kazao kako indicija tko su počinitelji još uvijek nema, ali da se radi sve kako bi se slučaj rasvijetlio. – Policija je došla i obavila očevid. Imamo dva svjedoka koja su zatekla počinitelje koji su, nakon što su viđeni, brzo napustili “mjesto zločina”. Znamo kako je riječ o starijim maloljetnicima u dobi od 17 do 18 godina, no o kome je riječ, uistinu ne možemo reći sa stopostotnom sigurnošću dok policija ne riješi svoj dio posla. Znate kako se kaže – jutro je pametnije od večeri, stoga ne treba pretjerivati s preuranjenim zaključcima. Volio bih da ovo nije jedan nacionalni čin koji se povezuje s haaškom presudom, nego djelo nekih maloljetnika, usijanih glava – kazao je Karimović za Večernji list dodavši kako postoje indicije da je to napravio netko od lokalnog stanovništva.

U razgovoru se osvrnuo i na zastave terorističke organizacije ISIL koje su prošle godine osvanule i u toj općini, na što je kazao kako neke pretjerane osude ne bi izgovarao zbog, prije svega, međuljudskih odnosa koji su u toj općini uzburkani. Pitali smo ga i kako žive Hrvati u Maglaju, iseljavaju li se…, na što je Karimović rekao kako se Hrvati masovno iseljavaju. – Naša zastupljenost u javnim institucijama svedena je na minimum i trenutačno imamo samo jednog zaposlenog Hrvata u javnim institucijama. Nastojimo i stalno vršimo pregovore s načelnikom da se, prije svega, poštuje nacionalna ravnoteža, ne tražimo ništa više od onoga što nam pripada. Nažalost, još uvijek nemamo podršku načelnika i općinske vlasti. Obavili smo nekoliko razgovora s načelnikom i njegovom vladajućom koalicijom, ali sve se svodi na riječi: “Podržite načelnika i vlast”, a kada smo postavili pitanje pripadaju li nama Hrvatima, kao konstitutivnom narodu, neka radna mjesta, kao što bi trebala, na to pitanje uvijek se vješto izbjegne odgovor – kazao je ističući kako su Hrvati u Maglaju u vrlo nepovoljnom položaju.

Borba s općinskom vlasti

– Zamislite da već pet godina konstantno s općinskom vlasti vodimo borbu da dobijemo jednu malu mjesnu zajednicu gdje bi Hrvati bili većina te se tako pokušali izboriti za neka prava. Isto tako, na prostoru naše općine, prema posljednjem popisu stanovništva, Hrvata je manje za oko 75 posto, što je poražavajući i katastrofalan podatak, ali, s druge strane, i pokazatelj kako se bošnjačke vlasti odnose prema nama u ovoj općini. Po dvije do tri godine pregovaramo za neko radno mjesto, no svaki put to završi suprotno našim očekivanjima. Nekada, dok smo bili u vlasti, služili smo samo kao marionete, kada bi nekome trebao glas, dok su se problemi samo gomilali. Čak smo izgubili i hrvatski plan i program u školama, nametnut nam je neki plan i program koji nije hrvatski. Tako da je i ovo malo Hrvata što je ostalo bilo prisiljeno svoje školarce prebaciti na područje općine Žepče kako bi pohađali nastavu po hrvatskom planu i programu. Isto tako, u osnovnoj školi u Novom Šeheru u stalnom radnom odnosu samo su četiri Hrvata, dok su ostali na privremenom radu kako bi se njima moglo manipulirati – kazao je i dodao da se veliki broj Hrvata iz Maglaja prijavljuje u drugu općinu, Žepče, kako bi ostvarili neka svoja prava i došli do posla.

Osim na Hrvate, veliki je “udar” i na Katoličku crkvu. – Svake godine izdvajaju se sredstva iz proračuna za vjerske zajednice, a u četiri godine, koliko traje mandat, Katolička crkva je jednom ili nije nijednom dobila sredstva. Ni to ne bismo dobili da naš župnik nije išao, tražio i doslovno molio za sredstva koja pripadaju Crkvi. Pohvalio bih općinu Žepče. Da nije načelnika Mate Zovke i Županijskog odbora koji nam maksimalno izlaze u susret, da nije njih, mi bismo bili u još lošijem položaju – kaže nam Karimović. Pred kraj razgovora osvrnuli smo se i na najradosniji kršćanski blagdan. – Iako su naše mogućnosti ograničene, kao i u svim općinama u kojima su Hrvati i kršćani manjina, svake godine našim građanima nastojimo na bilo koji način uljepšati Božić. To ćemo učiniti i ove godine te našem narodu dati bar malo svjetlosti – zaključio je predsjednik OO HDZ-a BiH Anto Karimović.

Pogledajte i galeriju Reutersovih fotografija godine: 

1 / 23
Kombinacija dviju fotografija s predsjedničkih inauguracija – lijevo s inauguracija Donalda Trumpa u siječnju 2017. i desno inauguracija Baracka Obame u siječnju 2009. u Washingtonu. 
Božo Petrov ČELNIK MOSTA Petrov dramatično poručio HDZ-u: Jeste li svjesni što se danas događa u BiH? oružje KAKAV ARSENAL! Iz BiH preko Hrvatske za Švedsku švercao 36 bombi, 7 pištolja, 3 puške i 2 mine! Andrej Plenković, Dragan Čović NAKON PRESUDE Logoraši BiH razmišljaju o tužbi protiv Hrvatske
Mala škola financija
Edukativni projekt
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar grom76
  grom76:

  Šta se drugo moglo očekivati.Pa muslimani su gori od Srba i to 100 puta samo su oni prijetvorni, i znaju se dobro pretvarati dok ne dobiju priliku da te ubiju.

 • Neonacionalist:

  Hrvati su jako zaboravljiv narod , jer da Hrvati imaju malo bolje historijsko pamčenje onda bi znali da su preci današnjih Bošnjaka dakle bosanske poturice stoljećima ratovali sa našim precima i da su pritom hrvatskom narodu nanjeli najviše zla u ... prikaži još!u povijesti i sam Bog zna koliko su hrvata pobili , odveli u ropstvo, prognali , u našim povijesnim knjigama se koristi taj izraz Turci kao bitka sa Turcima kod Siska , kod Klisa, na Krbavskom polju, vamo -tamo ali ti Turci s kojima smo mi najviše ratovali su bili pretežno iz bosanskog pašaluka tj.domaće poturice. Naravno tokom prošlog stoljeća smo najviše problema imali sa Srbima i njihovim velikosrpskim težnjama pa smo zaboravili koliko su nam zla poturice nanjeli ali smo se ipak prisjetili tko su i što su 1993. kada su navalili na Hrvate srednje Bosne te Hercegovine gdje su bili znatno manje uspješni , izvršili brojne pokolje i progone hrvatskog stanovništva da bi evo naposljetku mi bili označeni kao isključivi krivci . Sve u svemu , hrvatski narod mora biti svjestan da su nam Muslimani tj.tzv.Bošnjaci jednaki neprijatelji kao i Srbi ako ne i gori .

 • viki.liks:

  Zanima me dali ce se sada konacno neki probuditi iz sna da sa muslimanima nema prijateljstva i buducnosti a da je ovo samo slucajno djelo nekih maloljetnika pokazuje samo da se istini ne zeli pogledati u oci.Protjerivanje Hrvata iz BiH ... prikaži još!H vec godinama traje i pocetak je onog goreg sto jos slijedi dok politika nema odgovora.Neki koji misle da je muslimanima dovoljna podjela grdno se varaju jer se oni nece zaustaviti dok ne dobiju sve i ne protjeraju sve nemuslimane jer im je to dugorocni cilj.Tako im je stari Izetbegovic obecao ako se neki sjecaju.Recite mi primjer kada i gdje su oni ikada zivjeli u miru sa drugima osim tamo gdje su u manjini !!