Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI DOZNAJE

Hrvat koji se borio u Ukrajini ipak uhićen? Procurili novi važni detalji, Vlada prati slučaj

Foto: telegram
1/5
07.05.2022.
u 11:18

On je u tu državu stigao prije više od godinu dana i bio je pripadnik 1. bojne 36. brigade morskog pješaštva, koja je na liniji uz grad Mariupolj, na sjevernoj obali Azovskog mora. Riječ je o službenoj postrojbi ukrajinske vojske u koju je uklopljena bojna Azov.

Ruski medijska kuća Russia Today napravila je intervju s Hrvatom V.P. za kojeg tvrde da je zarobljen dok je pokušavao pobjeći iz Mariupolja zajedno s nekolicinom drugih boraca. Večernji list nije neovisno mogao potvrditi zarobljavanje hrvatskog državljanina. No prema informacijama koje smo imali još u veljači, netom nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, u redovima ukrajinske vojske borio se i jedan Hrvat. Tada smo štitili identitet zbog njegove sigurnosti i sigurnosti njegove obitelji no većina podataka koje je danas objavio RT se poklapaju s našim informacijama.

U intervjuu za RT Hrvat je otkrio da se pridružio ukrajinskoj vojsci 2020. godine kako bi na taj način dobio državljanstvo.

“Moj razlog za dobivanjem ukrajinskog državljanstva je taj što sam ovdje upoznao ženu u koju sam se zaljubio. Imala je bolesnu majku i nije htjela napustiti Ukrajinu”, rekao je V.P.  bez da je naveo kako je uopće završio u Ukrajini.

Naveo je kako više nikada neće uzeti oružje u ruke i vjerojatno bi se pridružio "nekoj dobrotvornoj organizaciji" ili Crvenom križu ako ga puste. Odluku da dobije državljanstvo služenjem u vojsci nazvao je lošom idejom.

U intervjuu je kazao da ga Rusi dobro tretiraju. U tekstu ruske kuće kaže se da je pet godina bio u Hrvatskoj vojsci, ali da nikad nije sudjelovao u borbenim misijama. Prenosi i njegove riječi kako je zarobljen kad je pokušao pobjeći iz Mariupolja.

"Hodali smo 260 kilometara, skrivali se i putovali samo po noći, pokušavajući izbjeći bilo kakav kontakt", kazao je.

Plan je propao kad su naletjeli na rusku jedinicu i predali im se.

Kako je Večernji objavio još u veljači. Hrvat V.P. je u tu državu stigao prije više od godinu dana i bio je pripadnik 1. bojne 36. brigade morskog pješaštva, koja je na liniji uz grad Mariupolj, na sjevernoj obali Azovskog mora. Riječ je o službenoj postrojbi ukrajinske vojske u koju je uklopljena bojna Azov. Ta je jedinica od 2015., kad je postignuto primirje, osiguravala borbenu liniju. Vojnici su svih ovih godina na terenu, i to u smjenama od šest do devet mjeseci. Od početka ruskog napada na Ukrajinu, ali i ranije, ukrajinski vojnici u rovovima na tom području pod stalnim su nadzorom ruskih dronova te u dometu snajperskih metaka. Oni koji su to prošli kažu da je rovovski rat psihički iznimno zahtijevan i težak.

Prijeti konstantna opasnost pa i običan odlazak na WC može završiti kobno jer, kako kažu, i dronovi nekad ispuste granatu. Usto, uvjeti su teški – još ima snijega, a temperatura pada i do 20 stupnjeva Celzijevih ispod nule. Strani borci, sada uklopljeni u službene ukrajinske snage, razlikuju se kad je o iskustvu riječ – neki od Britanaca ratovali su i protiv ISIL-a, dok su drugi došli zbog osjećaja dužnosti i avanture. Dvojica njegovih suboraca - a Večernji je razgovarao s jednim od njih u veljači - također su prikazani na ruskoj televiziji kao uhićeni.

Shaun Pinner (48) i Aiden Aslin (28) prikazani su u dva odvojena videa na ruskoj televiziji u ponedjeljak, tražeći da budu razmijenjeni s proruskim političarem koji je zadržan u Ukrajini. Kad je riječ o reakcijama hrvatskih vlasti na Hrvatske koji se bore u Ukrajini, premijer Andrej Plenković je ranije rekao kako je odlazak "postupak na vlastitu odgovornost".

"Pratimo te informacije i iz medija i eventualno koje dođu do neke od institucija, ali svaki odlazak u Ukrajinu u ovim okolnostima je akt pojedinaca i idu tamo na osobnu odgovornost", kazao je Plenković.

Za sada nismo dobili novi komentar hrvatskih vlasti o mogućem uhićenju hrvatskog državljanina.  

 

 

Komentara 20

CR
Crocop79
11:34 07.05.2022.

Uhićen od strane koga?...Ukrajinskih vlasti?...ili ako je uhvaćen od strane Ruske vojske, onda je ratni zarobljenik, a ne uhićenik.

BF
bf23
11:56 07.05.2022.

Mislite zarobljen?

Avatar dr. Evil
dr. Evil
16:14 07.05.2022.

Ministarstvo vanjskih poslova RH kontaktiralo Ukrajinu?!? Pa nisu ga oni uhvatli... e moj zemljače, bolje bi prošao da su kontaktirali ambasadu Rusije. Ali za to treba mozga, toga na Zrinjevcu baš i nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije