Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preokret

HRT poništava natječaj za spornu sapunicu!

Josip Popovac
Foto: Antonio Bronić/Pixsell
1/3
23.06.2010.
u 21:05

Popovac: Ne znam koja bi to odredba u natječaju sugerirala o špekulacijama o tome da je on nekome bio namješten

HRT će poništiti natječaj za nabavu domaće telenovele od neovisnih produkcijskih društava koji je objavljen 10. lipnja na našim internetskim stranicama, stjecajem okolnosti istoga onoga dana kad je i Vlada predložila smanjenje pristojbe. Kako je HRT preuzeo obvezu financijskog, poslovnog i programskog restrukturiranja, mi odgovorni na HRT-u smatramo kako je u ovim kriznim vremenima novac pametnije utrošiti na proizvode neporecive javne i trajne vrijednosti – ekskluzivno nam je otkrio v. d. glavnoga ravnatelja HRT-a Josip Popovac.

– I ne znam koja bi to odredba u natječaju uopće sugerirala bilo kakve špekulacije o tome da je on nekome bio namješten – dodaje Popovac, koji će sutra i službeno objaviti odluku Ravnateljstva o poništenju "sporna" natječaja.

>>Pogledajte programske budžete HTV-a za 2010.

Očekivan ili ne, rasplet je to priče koja se zakuhala prije nekoliko dana napisima o tome kako HRT u jeku recesije namjerava samo za jednu sapunicu (odnosno, domaću telenovelu za novu jesensku shemu) od 200 epizoda spiskati 33 milijuna kuna. Ona je izazvala veliku buru u javnosti, ali i navodne velike prosvjede među neovisnim produkcijskim kućama. Ulje na vatru dolila je i interpretacija izjave v. d. ravnatelja Popovca kako ih na to, doduše, obvezuje zakonska odredba o minimumu od 10 posto nabave programa od neovisnih produkcijskih društava, ali da će ta cijena morati biti bitno smanjena jer je odluka o tome bila donesena „u neka bolja vremena", pa ako se producenti ne nađu u tim novonastalim smanjenim okvirima, nove sapunice na HTV-u možda neće ni biti.

Taraba: Sukoba nije bilo!

Međutim, Nebojša Taraba, predsjednik Hrvatskoga društva nezavisnih televizijskih producenata i suvlasnik Drugog plana, tvrdi da nikakve pobune producenata nije bilo i da hrvatsko gledateljstvo na jesen ipak neće ostati bez svoje sapunice.

– Priča o sukobu neovisnih producenata i HRT-a jednostavno je glupost. Dapače, ni s jednim dosadašnjim ravnateljstvom nismo bolje surađivali. To su priče koje plasiraju određeni krugovi kojima je stalo da se obesmisli politika javnih natječaja i da se sve vrati na staro, tj. na dogovore ispod stola i u četiri oka – tvrdi Taraba i otkriva:

– Iza medijskih spinova stoje lobistički krugovi umiješani u poslove višemilijunskih izravnih pogodbi za ekstremno skupe povijesne sapunice, poput Gričke vještice, koje je bivše ravnateljstvo dogovaralo bez natječaja, a koje je sadašnje vodstvo HRT-a s Programskim vijećem zaustavilo. Namjerno je plasirana teza da je budžet za telenovelu ukupan budžet Dramskog programa, što nije istina, a nije nam jasno otkud u javnosti brojka od 33 milijuna kuna kad ona nigdje u natječaju nije spomenuta. Prema našim informacijama, proračun je dramskog programa za sljedeću godinu oko 60 milijuna kuna, a prvo se krenulo s telenovelom zbog vremenske stiske nastale zastojem u radu Programskog vijeća, a natječaji i pozivi za ostale dramske formate uslijedit će – kaže Taraba i dodaje da HDNTVP podržava odluku o poništenju ovog natječaja i raspisivanju novog.

Novi model financiranja

– Svjesni smo težine trenutka, u stalnom smo kontaktu s ravnateljstvom kuće i nastojimo pomoći u pronalasku kvalitetna modela koji bi produkciju telenovele dijelom pokrio marketinškim sredstvima, a dijelom iz proračuna HRT-a. To bi povećalo ostatak budžeta za druge formate, čime se uostalom anticipira i model financiranja programa predviđen novim zakonom o HRT-u – kaže Taraba.

S druge strane, predsjednik uprave Jadran filma Vinko Grubišić kaže:

– Ne znam nikoga od producenata i redatelja koji podržava ovu farsu od tzv. javnog natječaja za sapunicu, jer to nije javni natječaj nego javna sramota. Također nisam upoznao nikoga tko bi u ovoj situaciji smatrao da je proizvodnja tzv. sapunice programski prioritet javne televizije. Kad je riječ o Gričkoj vještici, to je dramska serija koju pripremamo više od tri godine, a ne sapunica, jer Jadran film sapunice ne zanimaju.

 

Komentara 17

KL
klubuhb1
09:27 24.06.2010.

HTV sada snima novu sapunicu a da prije nisu platili zaostale honorare stotini statista koji su prije radili na nekim drugim projektima. Preko svoje firme- kčeri Orfey su organizirali statiste a onda su jednostavno zaboravili platiti svoje obaveze pa je Orfey u stečaju. Statistima nije plačen honorar od prošle godine a sada HTV naručuje statiste preko Prve klape. Sramota

Avatar Juki
Juki
22:01 23.06.2010.

Izvrsno! Konačno neće biti formula, nogometa, a nadam se ni Sabora na HTV2! Biti će kulture, obrazovanja, polki i valcera. Baš kao na slovenskoj i ostalim nacionalnim TV kućama. Pretplata će ići i dalje, jer Eurovizija mora opstati-uvijet ujedinjene Europe.. EBU! Dobro razmislite što si želite!

DO
doktorica
09:25 24.06.2010.

Bolje da nam reproduciraju stare domaće filmove iz kinoteke ili domaće drame nego ovaj škart-to mogu gledati samo depresivne domaćice i penzići.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije