Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Omča oko vrata

HRT ne može vratiti porezni dug pa državi nudi svoje nekretnine

'25.01.2012., Dezmanova 6, Zagreb - Ministarstvo pravosudja, Odjel pisarnice Ministarstva pravosudja. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
1/3
17.09.2012.
u 12:00

Porezna uprava odobrila mu je obročnu otplatu, no HRT ne može svaki mjesec izdvojiti 11,4 milijuna kuna za ratu duga

Ministarstvo financija odobrilo je zahtjev HRT-a za reprogram poreznog duga. U rješenju stoji da porezni dug HRT-a na dan 31. siječnja 2012. godine iznosi 333,236 milijuna kuna. Tom iznosu Porezna uprava pribrojila je još 22,569 milijuna kuna za kamate nastale do 26. kolovoza ove godine.

Spas od ovrhe

U skladu sa Zakonom o mjerama naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom, Porezna uprava je HRT-u odobrila da dug otplati u 36 jednakih mjesečnih rata uz kamatnu stopu od 10,24 posto. HRT će tako na koncu u državni proračun u tri godine uplatiti 410,636 milijuna kuna. Posljednja rata na naplatu će stići 27. kolovoza 2015. godine, a prva već za dva tjedna – 27. rujna. Problem je, međutim, što s HRT-a poručuju da oni jednostavno nemaju 11,406 milijuna kuna, koliko bi svakog mjeseca trebali uplaćivati u državnu blagajnu. Pomalo zbunjujući odgovor, s obzirom na to da su upravo oni zatražili reprogram poreznog duga, objasnio nam je naš sugovornik s Hrvatske radiotelevizije.

– Nakon što smo dovedeni u situaciju u kojoj nam je prijetila ovrha, mi smo povukli jedini potez koji smo mogli i zatražili reprogram duga. Ovo rješenje Porezne uprave očekivano je, a sada ćemo im u još jednom krugu razgovora predložiti da dio duga prebijemo našim nekretninama, kojima se ionako ne koristimo, a preostali iznos duga spremni smo otplaćivati tijekom 36 mjeseci – kaže naš sugovornik.

HRT će, doznajemo, Poreznoj upravi ponuditi dvije zgrade u Dežmanovoj ulici, koje trenutačno unajmljuje Ministarstvo pravosuđa, troetažnu garažu na Prisavlju koju su HRT-ovci već \"očistili\" od svojih vozila, prizemnicu u Bianchinijevoj ulici te nedovršenu zgradu u Varaždinu, gdje su planirali, pa odustali, graditi svoj regionalni televizijski centar.

– Što se tiče nekretnine u Varaždinu, riječ je o zgradi u niskom rohbau izdanju. Njezina je površina usporediva s, primjerice, zgradom u kojoj \"stanuje\" konkurentska televizijska kuća NovaTV. A pogodna je i za razne prenamjene – objašnjava naš izvor s Prisavlja.

Prijedlog prije prve rate

Naš sugovornik kaže da su sve zgrade u njihovu vlasništvu osim jedne, ali da je problem samo formalne naravi jer se HRT nije upisao kao vlasnik pa je u knjigama zgrada još zavedena kao društveno vlasništvo Televizije Zagreb. S HRT-a kažu da ne mogu točno kazati koliko sve te nekretnine vrijede, ali da će ih Porezna uprava, ako pristane na takvo \"prebijanje\" duga, ionako dati ponovno procijeniti.

– Tim bismo nekretninama sigurno prebili dobar dio poreznog duga, a ostatak do punog iznosa, nadamo se, mogli bismo otplaćivati tijekom iduće tri godine – kažu na HRT-u. Na Prisavlju kažu da će Poreznoj upravi svoj prijedlog poslati prije nego što im na naplatu stigne prva rata te se nadaju da će pregovori završiti dogovorom prihvatljivim za obje strane.

Za komentar smo zamolili i v. d. glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Domagoja Novokmeta.

– Jedan od ključnih preduvjeta za financijsku stabilizaciju HRT-a, a onda i za pokretanje investicijskog ciklusa, jest pronalazak modela za rješavanje poreznog duga – ističe Novokmet.

>> Pogledajte listu poreznih dužnika! Tempo, HRT i Pan najveći dužnici

Komentara 11

OB
-obrisani-
12:20 17.09.2012.

Uštedeo sam 100€ bolje meni da prodate nego Vatikanu

KO
korisnik3
13:35 17.09.2012.

siroce novokmet samo telegrafski i kratko, kao vesna pusic. :D

IN
internet
12:06 17.09.2012.

kad bi uzeli od onih sto su pokrali sve onda bi uspjeli vratiti dug i jos bi ostalo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije