Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTITA NA RADU

Hrelja: Molim vas da ne servirate pjenušac. Leko: Prekršit ću pravilo

Silvano Hrelja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/15
30.05.2014.
u 11:50

Predsjednik HSU-a najviše se borio protiv apsolutne zabrane akohola na radnom mjestu

Hrvatski sabor donio je novi Zakon o zaštiti na radu kojim ipak neće biti propisana apsolutna zabrana rada pod utjecajem alkohola. Sama Vlada dala je amandman na ovaj prijedlog zakona, pa umjesto 0,0 dozvoljenih promila na radnom mjestu, poslodavcu je omogućeno da u procjenama rizika, ovisno o vrsti posla, propišu koncentraciju alkohola koju mogu tolerirati kod svojih zaposlenika.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja koji se najviše borio protiv apsolutne zabrane nije zadovoljan ni ovim rješenjem već inzistira na potpunom brisanju odredbe o nula promila na radnom mjestu.

– Vladin amandman je nekorektan, jer odredba u prvom dijelu sadrži potpunu zabranu alkohola, a u drugom se to ublažava nepostojećim aktom poslodavca – žalio se Hrelja te dodao da u raspravi o zakonu nije čuo dovoljno argumenata za 0,0 promila, pa ne vidi zašto Vlada na tome inzistira.

– Znam da će me proglasiti da štitim pijance što uopće nije točno, jer do 0,5 koncentracija ne utječe na psihomotorne sposobnosti čovjeka i zalažem se samo za ono što su opća enciklopedijska znanja i ništa više. Mi možemo biti veći katolici od Pape, ali nećemo. Možemo to željeti, ali nećemo uspjeti. I drugo, baš da smo država takvih trezvenjaka ja u to baš i ne vjerujem i mislim da su ovo prohibicijske odredbe koje nam ne služe na čast – poručio je Hrelja, no njegov prijedlog ipak nije prihvaćen.

S obzirom na to da je kasnije u danu predviđen domjenak u povodu Dana Hrvatskog sabora, Hrelja se obratio i predsjedniku Sabora.

– U funkciji izbjegavanja svakog mogućeg licemjerstva, molim vas da ne servirate danas pjenušac, s obzirom na to da mi nemamo procjenu rizika, a ovo je naše mjesto rada, prema tome bar da izbjegnemo kritiku javnosti – rekao je Hrelja Josipu Leki i zaradio pljesak kolega.

– Učinit ću kvalificirani oblik djela, pa ću prekršiti pravilo i odgovarat ću za to – odgovorio mu je Leko.

Komentara 13

TO
tolitol
12:55 30.05.2014.

Kako mi je milo oko srca u ovoj zemlji logičnih ljudi i još logičnijih političara kad se predsjednik stranke umirovljenika bori za pravo radnika da im alkohol kola venama. A pogotovo se razgalim kad se isti ti zastupnici, umjesto jasnog pravila, pokušavaju izboriti za pravilo prema kojem se od poslodavca zahtijeva da posloprimce podvrgava alkotestu i da u pravilniku rada "izvoljeva" sa svojom "procjenom rizika" o tome koliko kao radnik možeš biti pripit i opet raditi svoj posao. Zašto jednostavno kad može vrlo komplicirano? A potom, na kraju te logične priče, donesu pravilu nakon kojeg predsjednik sabora mrtav-hladan kaže, prekršit ću zakon. Pa zar može luđe?

DU
Deleted user
12:53 30.05.2014.

ponovit cu jos jednom komentar jer je prethodni izbrisan bez razloga. svi oni su pijanci. to nije uvreda to je cinjenica. kada netko svaki dan konzumira alkohol bez obzira da li je pijan ili ne ali redovito ga konzumira na dnevnoj razini ta se bolest zove pijanstvo. i svi oni koji na poslu ne mogu bez alkohola (npr saborski zastupnici) su pijanci i ja kao gradjanin ne zelim da o mojoj sudbini i odluke kako cu zivjeti donose pijanci! nadalje spomenuo sam kako su premjer i gospodja holy u par navrata rekli da je marihuana (koja je i sluzbeno droga) ok i da su ju i sami konzumirali. ne zelim ni da me takvi zastupaju! dakle nikoga ne vrijedjem nego komentiram i iznosim cinjenice

DU
Deleted user
12:17 30.05.2014.

Pa jasno zakoni se donose uvijek za nekog drugog!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije