Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'uzima novac koji nije njen'

Hrebak prijavio Daliju Orešković: 'Sposobna je licemjerje upakirati u celofan morala'

Dario Hrebak prijavio Daliju Orešković
Foto: PIXSELL
1/3
10.12.2020.
u 09:53

"Notorna Dalija Orešković, JANAF-ova odvjetnica koja je dobila posao za tu tvrtku bez javnog natječaja, upravo ona, a ne tisuću drugih zagrebačkih odvjetnika, drži nam moralne prodike o borbi protiv korupcije i transparentnosti, a s druge strane netransparentnost pokazuje na primjeru svoje vlastite stranke", napisano je u priopćenju.

Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a, prijavio je Državnom uredu za reviziju saborsku zastupnicu Daliju Orešković zbog, kako tvrdi, nepravilnosti vezane uz rad političke stranke "Stranka s imenom i prezimenom". U zahtjevu za izvanrednim nadzorom navodi kako je u pitanju potencijalno netransparentno i protuzakonito trošenje novca poreznih obveznika u smislu financiranja sada već fiktivne stranke "Stranke s imenom i prezimenom".

Kako tvrdi, Dalija Orešković uopće više ne poriče da stranka nije aktivna, ali i dalje planira nastaviti koristiti se novcem predmetne stranke, iako će svoj politički angažman ostvarivati i formalno kroz stranku "Centar".

– Upravo je danas priznala da je članica dvije stranke, što je nemoralno, nedopušteno, a i upitno je zakonski kako ona misli koristiti se stotinama tisuća kuna državnog novca iz fiktivne stranke i upotrijebiti ga kao članica druge stranke. Kako će to raditi? Lažnim fakturama? Dnevnicama? Putnim nalozima? – pita se Hrebak.

Orešković je, objašnjava Hrebak, sama sebi nametnula da bude oličenje borbe protiv korupcije i zaštitnica obespravljenih, dok s druge strane čini sve suprotno.

– Duboko je nemoralno biti član dvije stranke iz samo jednog razloga, a to je uzimati novac koji ti ne pripada. Novac poreznih obveznika, više od milijun kuna. O tome sam obavijestio i Državni urede za reviziju i Poreznu upravu. Neobično je da sam jedini koji je to primijetio, ali u meni je proradila moralna svijest kada sam vidio kako je sposobna licemjerje upakirati u celofan transparentnosti i morala. Ovo zaista nije bilo teško primijetiti jer ona je to javno komunicirala ovih dana. Govorila je o zakonskom problemu koji ne znaju riješiti pa su napravili nešto što je umjetno po zakonu – ističe Hrebak.

Vremena za prepucavanja s Orešković, kaže, nema, ali zaista ga zanima hoće li Ivan Kovačić, kojega iznimno cijeni kao moralnu i časnu osobu, a koji se u registru političkih stranaka još uvijek vodi kao predsjednik fiktivne stranke "Stranka s imenom i prezimenom", potpisivati sve dokumente koji će biti dio ove malverzacije. U priopćenju HSLSA-a stoji kako je na dan kada se u Hrvatskome saboru raspravlja o izmjenama Zakona o lokalnoj i regionalnoj (područnoj) samoupravi u kojemu se nakon 30 godina na prijedlog HSLS-a napokon ugrađuje odredba o transparentnosti općina, gradova i županija i trošenju novca poreznih obveznika, zastupnica Dalija Orešković prozvala HSLS da se prodao za „judine škude“.

– Notorna Dalija Orešković, JANAF-ova odvjetnica koja je dobila posao za tu tvrtku bez javnog natječaja, upravo ona, a ne tisuću drugih zagrebačkih odvjetnika, drži nam moralne prodike o borbi protiv korupcije i transparentnosti, a s druge strane netransparentnost pokazuje na primjeru svoje vlastite stranke – napisano je u priopćenju.

– Vidim da se Orešković poziva na Vladu Gotovca, ali Dalija, molim te, lijepo sam te pitao, a ti si odgovorila. Potvrdila si da si članica dvije stranke i rekla da nemaš drugih zakonskih mogućnosti. Znači javno priznaješ da na životu držiš fiktivnu stranku. Treće i najgore, tvoja je tvrdnja da to tebi pripada. Bojim se da ne, zakon kaže da ti ne pripada, to je novac poreznih obveznika – zaključio je Hrebak.

Orešković je, pak, novinarima izjavila da nema ništa protiv da prijavi sve što smatra da je sporno i da treba preispitati.

– Mislim da ga je strahovito uzrujalo sve ono što sam u sabornici izgovorila jučer i danas. A što se tiče parlamentarne većine, očito više ne može sve napade na mene sam Bačić voditi pa mu je potrebno pojačanje – istaknula je Orešković, dodavši kako je ona cijelo vrijeme u jednoj te istoj stranci. Na pitanje koje stranke je ona na kraju članica, Orešković poručuje – obje.

– Ja sam formalno-pravno, i to je po Statutu dopušteno i ne predstavlja kršenje ni jednog propisa, član SIP-a i Centra – dodala je. Upitana uplaćuje li fiktivno novac u drugu stranku, rekla je da ne i da ne postoji nikakvo prebacivanje bilo kakvog fiktivnog novca kao ni potreba za tim. 

– Ovdje se ne radi o prebjezima niti da je bilo tko imao namjeru proračunski novac koristiti za bilo kakvu drugu namjenu, osim za politički rad. A intencija je moja, kao i saborske zastupnice Marijane Puljak, naših stranaka i članova, da se naše političko djelovanje ujedini – poručila je, dodavši da zakon ne dopušta ujedinjenje stranaka i prebacivanje novca s računa SIP-a na Centar, a promjena zakona, ističe, ovisi o Dariju Hrebaku i većini. Orešković se u jučerašnjoj saborskoj raspravi obrušila na Hrebaka, nazvavši ga Judom i tehnološki naprednijom verzijom žetončića.

– Gdje je ovog trena transparentni Hrebak? Toliko je transparentan da je postao proziran, nevidljiv, kao što su prozirni i razlozi zbog kojih podržava vladajuću većinu. Pričinilo mi se da sam noćas sanjala Vladu Gotovca koji mi je poručio da srdačno pozdravim Hrebaka i da mu poručim da sjajno čuva Hrvatsku od niskosti i mržnje i da mu odlično ide taj posao jer doista nema ničeg liberalnog u podržavanju koruptivne većine – poručila je u jučerašnjoj raspravi Orešković.

Ključne riječi

Komentara 10

DA
Dario2323
10:01 10.12.2020.

Hrebak bolji ti objasni zašto poslove projektiranja dajes samo jedan firmi u gradu!!koja projektira 100 puta jedan te isti posao!!transparentno do bola😂😂😂😂

Avatar Krile102
Krile102
10:48 10.12.2020.

Mislio sam opsežniji komentar na Hrebaka napisati , ali Dalija je sve rekla

SN
snicl
11:27 10.12.2020.

Jasno je da je pokušavaju ušutkat,ne zna se torbar Bačić nosit s oporbom,osim prepucavat s sdp-om,koji je samo teoretski oporba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije