Super je to da nam je jegulja "kulturno dobro", no više je nema. Jedva da i moj sin zna kako izgleda, a unuk će je vidjeti samo na slikama – komentira Neven Mataga, čiji su i otac i djed svojedobno živjeli od lova na tu zmijoliku ribu u okolici Opuzena. Umijeće pripreme neretvanskog brujeta od jegulja ovih je dana, naime, upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.
Tvrdi se kako su jegulja i neretvanski brujet neraskidivo vezani uz stoljetni način života i privređivanja puka doline Neretve i dio su njihova kulturnog identiteta i živog sjećanja na nekadašnji, izrazito težak život neretvanskog čovjeka, svjedok društvenog i gospodarskog života, te gastro specijalitet prepoznatljiv u okvirima europskih kuharskih stručnjaka i gastronoma.
kulturno dobro koje nestaje
Hranila je siromašne Neretljane stoljećima, ali uskoro je više nitko neće vidjeti
Tvrdi se kako su jegulja i neretvanski brujet neraskidivo vezani uz stoljetni način života i privređivanja puka doline Neretve i dio su njihova kulturnog identiteta i živog sjećanja na nekadašnji, izrazito težak život neretvanskog čovjeka, svjedok društvenog i gospodarskog života, te gastro specijalitet prepoznatljiv u okvirima europskih kuharskih stručnjaka i gastronoma.
Komentara 1
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
Izlovili i onda kukanje. Djed i pradjed im lovili kolko su mogli pojesti a onda zadnje 2 generacije lovile 10x više za prodaju i turiste...