Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Irska obitelj

Homoseksualac, sin indijskog imigranta, na čelu stranke desnog centra

Leo Varadkar
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
03.06.2017.
u 00:15

Vladajuća irska stranka Fine Gael (Irska obitelj) izabrala je za novog čelnika tridesetosmogodišnjeg Lea Varadkara, političara gay orijentacije i sina indijskog imigranta.

Vladajuća irska stranka Fine Gael (Irska obitelj) izabrala je za novog čelnika tridesetosmogodišnjeg Lea Varadkara, političara gay orijentacije i sina indijskog imigranta koji će na novoj dužnosti zamijeniti Endu Kennyja, što je očigledan znak brzih društvenih promjena u toj zemlji. 

Varadkar je, kako se očekivalo, pobijedio kolegu Simona Coveneya, ministra poljoprivrede, dobivši uvjerljivu većinu među zaastupnicima stranke desnog centra, koja se nada da će ih taj "Dubliner" bez dlake na jeziku, uspjeti dovesti do trećega uzastopnog mandata zaredom. 

Homoseksualnost dekriminalizirali 1993.

Varadkar će premijerom i službeno biti proglašen 13. lipnja, kada će postati prva osoba gay orijentacije u nekoć "striktno katoličkoj" zemlji na toj dužnosti, kao i najmlađa osoba dosad na premijerskoj funkciji. 

Njegov izbor označava novo poglavlje kada su posrijedi društvene promjene u zemlji s 4,6 milijuna stanovnika koja je homoseksualnost dekriminalizirala tek 1993., a s druge strane postala prva zemlja koja je 2015. narodnim referendumom ozakonila brak za istospolne parove.

Varadkarov izbor pokazuje još jedno lice moderne Irske. Njegov otac Ashok, liječnik poput sina, rođen je u Mumbaiju. Suprugu Miriam, irsku medicinsku sestru, upoznao je u Engleskoj 1970. prije preseljenja u Irsku u kojoj je rođen Leo.

Komentara 28

PR
prarvat
12:10 03.06.2017.

uf, kako mi je ovo drago radi ksenofoba. curi li vam pjena?! haha eto, zato je irska tu gdje je, a mi putujemo za irsku

OB
ObrenM
07:23 03.06.2017.

Sto gore to bolje.

BE
beeroslaw
02:48 03.06.2017.

steta sto nije transgender, to je jos progresivnija furka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije