Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema poreza

Račun iz Irske pokazao zašto Hrvati masovno onamo odlaze

Porez
Foto: Facebook
27.02.2017.
u 14:46

Na računu se nalazi 18 artikala, među kojima su voće i povrće, a na cijeli račun plaćen je porez od samo 0,07 eura i to za plastičnu vreću

Na Facebook grupi ''Protiv poreza'' objavljen je račun iz irskog supermarketa na kojem se vidi koliko je golema razlika u plaćanju poreza između Irske i Hrvatske. To je zasigurno jedan od razloga zašto su brojni Hrvati otišli, ali i dalje odlaze raditi i živjeti u tu europsku državu.

Na računu se nalazi 18 artikala, među kojima su voće i povrće, a na cijeli račun plaćen je porez od samo 0,07 eura i to za plastičnu vreću. Ukupni račun iznosio je 13,66 eura.

Naime, Irska je oslobodila plaćanja poreza na hranu svoje građane, dok u Hrvatskoj PDV na većinu namirnica iznosi 25 posto. 

>> Uvozit ćemo radnu snagu: Slavonci otišli u inozemstvo, na Jadranu će raditi Rumunji?

Ključne riječi

Komentara 31

KO
koinsky
15:36 27.02.2017.

da malo razbijemo mit u toj Irskoj.Zivio sam tamo pet godina od 2001-2006.Tada je hr.drzavljanima trebala radna dozvola koju je prakticki bilo nemoguce dobiti.Sve ljude koje sam poznavao uglavnom su radili na studentske ugovore.No to se sada promjenilo ali neke se stvari uvjeren sam nece promjeniti nikad.Prosjecna placa je nekih 1600 eura,(400 tjedno).Hrana je skupa.Stanovanje je brutalno skupu(soba u stanu ili kuci minimum 400 eura plus troskovi),rijetki imaju privilegiju rentat stan ili kucu a da ju ne dijele s uglavnom nepoznatim ljudima.Prije nego sto uopce iznajmis stan trebas platiti tzv.depozit u iznosu stanarine(nekad i dvije) koje kasnije pri iseljenju pokvareni landlordi u pravilu ne vracaju.Zdravstveno osiguranje se placa i to masno.Ako nemas zdravstvenog,obicni odlazak doktoru placas najmanje 30 eura.Dan u bolnici kosta toliko da im odmah mozes prodat bubreg.Osiguranja za automobile su ubitacna,kao stranac bez vozackog iskustva u Irskoj placas najskuplju tarifu.Javni prijevoz(radi se o Dublinu)je vise nego jadan,nema nikakvih voznih redova,ako slucajno zivis udaljen od centra samo se mozes nadat da ce se autobus jednom mozebitno pojavit.Unatoc svemu meni je Irska ostala u lijepoj uspomeni ali prvenstveno zbog ljudi i irskog shvacanja zivota.

AZ
antonio_zg
15:21 27.02.2017.

Hrvati masovno odlaze zbog razlike u porezu?Sigurno pokusavaju zaraditi na razlici u porezima :) Shodno ovom naslovu, očekujem masovno doseljavanja Iraca u Zagreb nakon sto vide da za 1000 EUR mjesečno mogu rentati veliki luksuzno uređeni stan u Zagrebu

KR
krenica
00:15 28.02.2017.

Sto ovaj bleso kaze da ce Rumuni raditi u nasem turizmu. Ma jeli pametna glavo zasto bi radili ovdje kada mogu u svaku Eu drzavu od sjevera do juga a Hrvati ne mogu. Sto mislite da su blesavi pa ce ce raditi ovdje. U turizmu bi trebalo zaposliti djecu politicara a ne uhljebljivati ih da spavaju na radnim mjestima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije