Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hodžić zastupnike koji su govorili o trećem entitetu u BiH optužio za crtanje granica

HDZ-ov Gordan Jandroković je Hodžiću rekao da nitko u Saboru ne bi dovodio u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet BiH" te ga pitao smetaju li mu pozivi na ukidanje kantona i nejednakopravnost hrvatskog naroda u BiH.
21. veljače 2014. u 16:59 10 komentara 2207 prikaza
nedžad Hodžić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik bošnjačke nacionalne manjine Nedžad Hodžić prozvao je danas zastupnike za crtanje granica, nakon što su se oni u raspravi o izvješću o razvojnoj pomoći Hrvatske inozemstvu u 2012. godini založili za osnivanje trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini.

HDSSB-ov Boro Grubišić je tako ustvrdio da je ulazak u punopravno članstvo EU Hrvatskoj omogućio da se aktivno uključi u rješavanje pitanja hrvatskog naroda u BiH.

- Sa 3 entiteta u BiH imamo puno manju administraciju i jeftiniju državu, koju će sva tri naroda osjećati kao svoju i to se ne treba uopće stidljivo govoriti – poručio je Grubišić te zaključio da je premijer Zoran Milanović odlaskom u Mostar za vrijeme prosvjeda u BiH "pokazao i dokazao zainteresiranost Hrvatske za rješavanje te krize u toj zemlji".

- Sada se treba i potiho i vrlo jasno uključiti i dati Hrvatska stajališta u svezi BiH – tvrdi Grubišić. I Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista složio se s Grubišićem.

- Ne samo da treba razmišljati o trećem entitetu u BiH, nego ozbiljno nametnuti razgovor o trećem entitetu i tu se u potpunosti slažem s vama. Međutim, to znači da se i vi slažete sa ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić, koja je prije godinu i nešto dana prva progovorila iz ove vlasti o trećem entitetu i potrebi trećeg entiteta – primijetio je Vukšić.

HDZ-ov Frano Matušić je pak kazao da se Hrvati u BiH u praksi ne osjećaju kao konstitutivan narod, a dodaje da i dalje nije riješeno ni pitanje granice s tom zemljom.

- Prema tome, Hrvatska je dužna da u ovom procesu stabilizacije i pridruživanja BiH EU iskoristi sve instrumente kako bi taj status Hrvata izjednačile s drugim konstitutivnim narodima i kako bi se Hrvati počeli vraćati na područje tzv. Republike Srpske. I to je doista prilika da s ovim procesom približavanja utječemo na politiku u zemljama u kojima jesu Hrvati – vjeruje Matušić.

Sve ove teze nisu se svidjele Hodžiću koji je zatražio stanku jer sve izgovoreno "grubo narušava integritet i ustavno rješenje susjedne države BiH".

- Treći entitet je crtanje granica, a kada su se crtale granice BiH prije dvadesetak i više godina, to crtanje granica nije donijelo nikakvo dobro ni njenim narodima, ni njenim građanima. BiH je pretrpjela strašan rat, platila je cijenu svih političkih igara i sa lijeva i sa desna i ja vas molim da se suzdržimo, barem u ovom Parlamentu, od crtanja nekakvih novih podjela, nekakvih novih granica – upozorio je Hodžić zastupnike te ih podsjetio da je BiH suverena, samostalna i međunarodno priznata zemlja u kojoj je na snazi Daytonski sporazum.

- Koliko je on sretan za njene narode i njene građane, to oni najbolje znaju, a ja mislim da nisu najsretniji, ali mislim da svatko rješenje koje će eventualno uslijediti za BiH treba ići za principom da riješi pitanje konstitutivnih naroda na cijelom njenom teritoriju, a drugo je pitanje ostavnih elementarnih građanskih ljudskih prava, čemu svjedoči i obaveza po presudi u slučaju Sejdić-Finci – komentirao je Hodžić. Uključio se u raspravu i predsjednik Sabora Josip Leko koji je pak Hodžiću objasnio da "demokratska rasprava i traženje rješenja za ravnopravnost u BiH nije nikakvo uplitanje nego iznošenje političkog stava".

HDZ-ov Gordan Jandroković je Hodžiću rekao da nitko u Saboru ne bi dovodio u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet BiH" te ga pitao smetaju li mu pozivi na ukidanje kantona i nejednakopravnost hrvatskog naroda u BiH.

prosvjedi BiH U bruxelleskom bunkeru Države nisu računala, ali u BiH hitno treba provesti naredbu ctrl+alt+del BiH Nasilje u susjedstvu Hrvatska predlaže rješenje za BiH: 'Ukrajina pokazuje da je bolje spriječiti nego liječiti'

- BiH je država tri konstitutivna naroda, Bošnjaka, Hrvata i Srba i ona će takva ostati ili je neće biti. Hrvatska, a tu postoji konsenzus svih važnih stranaka, želi da Hrvati kao konstitutivan narod ima stvaran položaj i u stvarnom životu, a ne samo u dokumentima – kazao je Jandroković te dodao da je legitimno da Sabor raspravlja o BiH kada tamo živi veliki broj predstavnika hrvatskog naroda, pa i hrvatskih državljana.

- Ovdje nitko nije crtao kartu BiH, nitko nije nikakve salvete nudio itd. - rekao je Boro Grubišić i spočitnuo Hodžiću što nije reagirao kada je o trećem entitetu govorila Vesna Pusić ili "kada je gospođa u Tuzli rekla gospodinu Milanoviću javno - Marš iz Bosne i Hercegovine'".

>> Narod pametniji od političara – Dayton treba mijenjati

Kobe Bryant
POGINUO SLAVNI KOŠARKAŠ
Ovo je jezivo: Pogledajte što je Kobeu Bryantu predviđeno još 2012. godine
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
  • berava:

    Bez treceg entiteta nece nikada biti mira u BiH.Mislim da ce Hrvati u BiH uskoro dobiti svoj entitet,a onda cemo vidjeti koji entitet u BiH je najnesposobniji i zasto Muslicima toliko smeta da Hrvati konacno i zasluzno dobiju svoj entitet.Muslici ... prikaži još! se slepaju na racun Hrvata BiH vec godinama i doslo je vrijeme da se to prekine.Amen.

  • verakruz:

    Ovaj Hodžić ovako pokazuje zahvalnost što mu je RH omogućila da uđe u Hrvatski Sabor?! On je još podmukliji od Pupovca, i pogledajte on nema ni stida ni srama protiv čitavog Sabora niti protiv čitavog Hrvatskog naroda!!! Takvi su muslimani-bošnjaci. ... prikaži još!i. Prijetvorni, podmukli, bezobrazni, bahati i lažljivi. Hodžiću, marš kući!

  • xaron:

    Nedjad je zastupnik bosanske nacionalne manjine u Hrvatskom Saboru a zastupa interese muslimana u Bosni protivno interesima Hrvata u Bosni. Ima li itko u Saboru da mu kaže čiji je on ustvari zastupnik. Bosanska posla.