Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza istraživanja

Narod pametniji od političara – Dayton treba mijenjati

Prosvjedi Sarajevo
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/9
18.02.2014.
u 18:02

Istraživanje je pokazalo da se smanjuje etnička 
distanca i vraća međusobno poštovanje. Ljudi su 
shvatili da njima manipuliraju domaći i strani političari

Iako se mnogima u Hrvatskoj, ali i međunarodnoj zajednici, Bosna i Hercegovina čini prilično nerazumljivim i kompliciranim problemom, zahvaljujući ovom istraživanju stvari se čine puno jasnijima, a izlazak iz krize bližim. Jasno, pod uvjetom da političke elite postanu svjesne razmišljanja i očekivanja svojih, ali i susjednih naroda te shvate kako su njihova stajališta o pojedinim pitanjima puno bliža nego što to njihovi predvodnici žele prikazati. U istraživanju je, među ostalim, građanima BiH ponuđen niz tvrdnji koje smo proteklih mjeseci i godina slušali u medijima, a oni su izrazili svoj stupanj slaganja. Tako doznajemo da su sva tri naroda prilično nezadovoljna ovako uređenom i posloženom Bosnom i Hercegovinom.

Da je Bosna i Hercegovina “podijeljena država bez budućnosti“, smatra čak 37% Hrvata, 31% Srba i 24% Bošnjaka. Ono što zabrinjava jest što su u to najuvjereniji ispitanici mlađi od 30 godina (njih čak 43%), i to u cijeloj BiH, bez obzira na nacionalnost. Nešto je veći konsenzus oko toga da je Bosna i Hercegovina ''država triju konstitutivnih naroda“. U to vjeruje oko 35% svih ispitanika, a pritom su minimalne razlike s obzirom na nacionalnost ispitanika. A da je Bosna i Hercegovina multietnička europska država, smatra 27% Bošnjaka te samo 12% Srba i 14% Hrvata.

BiH treba Dayton 2

Da je “BiH Daytonskim sporazumom nelogično podijeljena na Federaciju i Republiku Srpsku i to treba mijenjati“, slaže se 59% ispitanika, a ne slaže samo 21%. A kad je u pitanju nacionalnost ispitanika, vidljiv je golem jaz između Bošnjaka i Hrvata s jedne strane te Srba s druge. Naime, s time se slaže čak 78% Bošnjaka i 71% Hrvata te samo 27% Srba. Međutim, i taj je broj iznenađujući imamo li u vidu okolnosti i dosadašnja razmišljanja. Očito je sve veći broj građana Republike Srpske spreman i na ustupke radi mira u kući. Da treba sačuvati aktualno stanje, smatra 44% Srba, 11% Bošnjaka i samo 8% Hrvata. Najnezadovoljniji su aktualnim uređenjem države ispitanici u kantonu Sarajevo (84%), potom Tuzlanskom (75%), što jasno možemo povezati s početkom nedavnih demonstracija.

Čak 37% Bošnjaka podržalo bi federalizaciju BiH i stvaranje nacionalnih kantona, a 27% Srba odreklo bi se Republike Srpske

Pokušavajući testirati jedno od mogućih rješenja “preuređenja BiH“, ispitanicima smo ponudili tvrdnju – “pravedno je da svaki narod u BiH ima svoj entitet ili entitete, u kojima će razvijati svoju posebnost i surađivati s drugima, kao što je to u Švicarskoj“. Namjerno je spomenuta Švicarska kao primjer da itekako uspješno mogu funkcionirati zajedno tri kulture, jezika i naroda, ako su svima zajamčena njihova nacionalna prava. I dobili smo iznenađujuće odgovore! S federalizacijom BiH i uvođenjem ”nacionalnih“ kantona slaže se ili se potpuno slaže čak 60% ispitanika, dok je protiv samo 28%. S tim prijedlogom se slaže čak 77% Srba, 69% Hrvata i 37% Bošnjaka, što je iznenađujuće s obzirom na to da bi prije nekoliko godina ovakva ideja naišla na minimalnu potporu Bošnjaka. Očito su i Bošnjaci uvidjeli da ovako zategnuti odnosi i nezadovoljni narodi ne vode ničem dobrom te kako federalizacija cijele zemlje (za koju se prošli tjedan založio i Europski parlament) može biti realna opcija. Doduše, treba imati u vidu da se s time ne slaže u većoj ili manjoj mjeri čak 53% Bošnjaka te 20% Hrvata i 8% Srba.

Prijedlog najveću potporu ima u Zapadnohercegovačkom kantonu (87% ispitanika), Hercegbosanskom kantonu (79%), istočnom dijelu Republike Srpske (78%) i Hercegovačko-neretvanskom (76%). Najviše neslaganja s tim prijedlogom bilježimo u Bosansko-podrinjskom kantonu (83%), potom Sarajevskom (58%) i Tuzlanskom (54%) kantonu.

Jedan od mogućih razloga suprotstavljanja znatnog dijela bošnjačkih ispitanika leži u sljedećem pitanju. Kako bismo testirali poziciju najbrojnijeg bošnjačkog naroda, ispitanicima smo ponudili tvrdnju da je “Bosna i Hercegovina najprije zemlja Bošnjaka i Bosanaca, a onda Srba i Hrvata“! S tom tvrdnjom složilo se samo 22% ispitanika, dok se protiv izjasnilo 67,5%. Međutim, zabrinjavajuće je da je čak 32% bošnjačkih ispitanika spremno podržalo ovu tvrdnju. Najveće slaganje s tvrdnjom (čak 43%) evidentirali smo u Unsko-sanskom kantonu, a najveće neslaganje u kantonima s hrvatskom većinom i sjevernom dijelu Republike Srpske.

Haaški sud pridonio podjelama

Kako bismo istražili u kojoj su mjeri bosanskohercegovački narodi spremni zaboraviti ratnu prošlost i okrenuti se budućnosti, ponudili smo tvrdnju – “vrijeme je da međusobno oprostimo i pomirimo se u Bosni i Hercegovini“. Zanimljivo je da je čak 84% ispitanika spremno podržalo tu tezu. U najvećoj mjeri prijedlog su podržali Hrvati (87%), potom Srbi (85%) i s manjim zaostatkom Bošnjaci (81%). Međutim, brojke jasno pokazuju da je ovo dominirajući trend kod sva tri naroda. Najmanje su spremni na oprost stanovnici Sarajevskog kantona (čak 10% ispitanika tome se protivi), potom stanovnici istočnog dijela Republike Srpske, Tuzlanskog kantona i Posavskog kantona (9% ispitanika nije spremno za oprost).

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL, Ilustracija

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Nastojeći provjeriti odnos prema Haaškom sudu i njegovim presudama, ponudili smo tvrdnju – “Haaški sud je svojim presudama pridonio postizanju pravde u BiH“. S time se složilo samo 21% ispitanika, dok se u većoj ili manjoj mjeri ne slaže 51% ispitanika. U pogledu nacionalnosti ispitanika, s ovom tvrdnjom najmanje se slažu Srbi. Njih čak 66% smatra da Haaški tribunal svojim presudama nije pridonio postizanju pravde u BiH. Isto to smatra 47% Hrvata i 41% Bošnjaka, koji su ipak najzadovoljniji radom suda (oko 30% se slaže s navedenom tvrdnjom).

Želeći analizirati odnos građana prema instituciji visokog predstavnika, ponudili smo sljedeću tvrdnju – “međunarodna zajednica i visoki predstavnik pomogli su rješavanju mnogobrojnih problema u BiH“. S time se slaže samo oko 28% ispitanika, a ne slaže oko 46%. Hrvati i Bošnjaci slično doživljavaju mandate visokog predstavnika i potporu međunarodne zajednice (41% ne slaže se s tvrdnjom, a 31-32% slaže), dok je kod srpskih ispitanika puno izraženiji protivnički stav (56% ne slaže se s tvrdnjom, a samo 22% slaže). U svakom slučaju narodi su postigli priličan konsenzus da su strani namjesnici u BiH napravili više štete nego koristi.

Kako bi Bosna i Hercegovina funkcionirala bez visokog predstavnika i uključenosti međunarodne zajednice pokušali smo doznati ponuđenom tvrdnjom – “tri naroda prije bi došla do konačnog dogovora bez tutorstva međunarodne zajednice“. S time se slaže 55% ispitanika, a ne slaže 25,4%. Slično mišljenje dijele ispitanici bez obzira na životnu dob, međutim razlike uočavamo kod pripadnika različitih naroda. Čak 68% Srba smatra da visoki predstavnik i međunarodna zajednica predstavljaju svojevrsnu kočnicu normalizaciji odnosa i kako bi se bez njega prije uredili međusobni odnosi. To mišljenje dijeli i 53% Hrvata te 45% Bošnjaka.

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Foto: Marko Mrkonjić

Ispitanike smo pitali i – “što mislite, koji se narod u BiH najbolje pozicionirao i izvukao najveću korist nakon rata?“ nastojeći doznati kako percipiraju koristi od “raspodjele karata“ nakon Daytonskog sporazuma. Najveći dio ispitanika smatra da su Srbi “najbolje prošli” – 20% ispitanika, slijede Bošnjaci – 17%. Sudeći po ocjenama svih ispitanika, najlošije su prošli Hrvati jer je njih navelo tek 11% ispitanika. Što se tiče nacionalnosti ispitanika, Bošnjaci i Hrvati dijele mišljenje da su Srbi izvukli najveću korist nakon rata, očito misleći na postojanje Republike Srpske. Naime, 31% Bošnjaka i 27% Hrvata opredijelilo se za tu opciju. Srbi pak smatraju da su najbolje prošli Bošnjaci (30%). Samo oko 16% Bošnjaka smatra da su najveću korist izvukli Hrvati, a samo 18% Hrvata smatra da su to Bošnjaci. Zanimljivo je da studenti i učenici u najvećoj mjeri navode Bošnjake kao najprivilegiranije i najuspješnije (33%), a viši menadžerski kadar Hrvate (46%).

EU nije dovoljno jak magnet

Kako bismo pronašli načine prevladavanja krize, ispitanike smo pitali: “što mislite, što bi najbolje povezalo Bošnjake, Hrvate i Srbe?“ Na to pitanje čak 43,5% ispitanika odgovorilo je da bi tu najviše pomogli međusobna trgovina i poslovanje, 42% odlučilo se za suradnju kroz posao i stvaranje prijateljstava, 22% za kulturnu suradnju, 15% za nogomet, 13% za politiku kao ključ boljih odnosa, a 11% za turizam i putovanja.

Pritom i Bošnjaci, i Hrvati i Srbi trgovinu i međusobno poslovanje stavili su na prvo mjesto, suradnju na poslu što vodi stvaranju prijateljstava na drugo, a kulturu i kulturnu suradnju na treće. Također postoji veliki konsenzus oko utjecaja turizma i putovanja. Bošnjaci u puno većoj mjeri naglašavaju moć nogometa i politike, za razliku od drugih dvaju naroda.

Analizom preostalog dijela istraživanja možemo zaključiti da je jedna od glavnih otegotnih okolnosti na putu međusobnog pomirenja i izgradnje zajedničke države, koja bi bila svima prihvatljiva, nepostojanje zajedničkog cilja. Uglavnom svaki narod ima svoje nacionalne, odnosno partikularne ciljeve i svoje viđenje budućnosti i općenito BiH kao države, a eventualni ulazak BiH u Europsku uniju očito nije dovoljan pokretač promjena. A nije ni dovoljno jak magnet koji bi natjerao pojedine narode da naprave ustupke prema drugima ili da se odreknu nekih svojih partikularnih interesa u korist zajedničkih. S druge strane, ulazak BiH u Europsku uniju očito se čini jako dalekim i gotovo nerealnim, posebno kad imaju u vidu mukotrpne hrvatske pregovore.

Drugi je problem nepostojanje barem približnog konsenzusa oko rata u Bosni i Hercegovini, što svakako ne pridonosi zacjeljenju ratnih rana i pomirbi. Dokle god se ne postigne konsenzus oko rata, koji još izaziva i uzrokuje mnogobrojne sukobe i neslaganja, teško će se podvući crta pod prošlošću i okrenuti budućnosti. Umjetna država podijeljena na dva entiteta s tri naroda, bez pobjednika i bez poraženih, bez jasnih žrtava i kažnjenih zločinaca očito ne može svojim građanima osigurati pravedan mir koji je nužan preduvjet suradnje i normalnog (su)života.

Treći je važan problem neriješeno nacionalno pitanje koje se svakodnevno zrcali u dnevnoj politici – od nelogičnog izbora predstavnika različitih naroda u državne institucije do preglasavanja kod pojedinih odluka ili međusobnih blokada. Da nema BiH bez ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda, davno je shvatila Austro-Ugarska, a međunarodna zajednica ni stotinu godina kasnije nije ništa shvatila iz povijesti. Iako je to pitanje snažno prisutno u svim istraživanjima, postoji trend umanjivanja važnosti tog pitanja ili potpunog nerazumijevanja onih koji uime međunarodne zajednice odlučuju o sudbini ove države pa se godinama uvijek vraćamo na početak, što god pokušavali i radili. Pritom je važno shvatiti da Hrvati imaju povjerenje i Bošnjaka i Srba, dok su njihovi međusobni odnosi prilično zategnuti. Stoga je njihova integrativna uloga nezamjenjiva u budućnosti BiH.

Briga ih samo za svoje

Četvrti je problem nepostojanje povjerenja među narodima. Svi su uvjereni da oni drugi zlorabe državne i entitetske institucije, da su isključivi prema druga dva naroda te da im zapravo uopće nije stalo do Bosne i Hercegovine kao zajedničke države. S time je povezan i peti problem – nepostojanje političke volje i potpuno odsustvo empatije većine političkih lidera za potrebe pripadnika drugih naroda. Uglavnom svatko zadovoljava svoje interese i svoje prohtjeve, u kojima se najčešće isključuje druge ili ih se uključuje tek onda kad drugačije nije moguće. U tom smislu istraživanje je pokazalo da veća odgovornost leži na Bošnjacima i Srbima, kao brojnijim i zastupljenijim narodima, koji bi trebali pokazati više odgovornosti i dobre volje u međusobnim odnosima, ali i u odnosima prema Hrvatima, kao najmanjem konstitutivnom narodu, s kojim relativno korektne odnose imaju i Bošnjaci i Srbi (za razliku od njihovih međusobnih odnosa). Šesti je problem, jasno, teška gospodarska situacija, nezaposlenost i besperspektivnost, koja cijelu situaciju čini potpuno bezizlaznom. No nade ipak ima jer je baš ovo istraživanje pokazalo kako se smanjuje etnička distancija i lagano vraća međusobno uvažavanje. Očito su ljudi shvatili da sve ove godine njima manipuliraju domaći i strani političari, a oni vlastitim očima vide da zbog takvih politika država propada, a oni sve teže spajaju kraj s krajem. Narodi su očito otvoreniji i pošteniji od svojih lidera.

Komentara 17

DU
Deleted user
18:59 18.02.2014.

ovo nema veze sa socijalnim buntom - dakle ipak su u pravu oni koji su rekli da je politika u pitanju.

JA
JASTREBAC
20:22 18.02.2014.

Jedan narod očito smatra da je pametniji i "jednakoiji" u odnosu na druga dva naroda. Taj "pametni" narod traži da se Dejton promeni, kako bi dobili ono što nisu mogli da dobiju puškama. I to je u redu. Legitimno jee da se smatraju pametnijima ili, barem prepredenijima u odnosu na ostale bez obzira što se uvek uzimaju kao sinonim za glupost. Medjutim, onaj drugi narod uporno ostaje "glup" i neće da menja Dejtonski sporazum, koji se ne može promeniti bez saglasnosti sve tri strane. Šta ostaje "pametnima"? Da izmišljaju neke još veće zločine, da iskopaju nekpo novo groblje pa da ga presele u Srebrenicu, da izmisle još neki genocid, pošto od snajperista i bombaša više nema koristi. Naime, Srbi su uglavnom proterani sa muslimanskih teritorija tako da ne bi imali koga da optuže za taj "genocid". Mislim smešni su ljudi koji još uvek insistiraju na ratnim opcijama ubedjeni da će SAD i Evropa ponovo ratovati za njih?!

RR
red_rad_disciplina
18:13 19.02.2014.

Demokracija jednom kad zakuca na vrata zemalja iza nje odmah stupaju banksteri, ameri, nijemci, britanci korporacije, lobiji, udruge, interesne skupine, beskrupulozni političari koji se s pravom ne boje disfunkcionalnog pravosuđa... Hoće li postat bolje s vremenom kad demokracija sazrije dovoljno je pogledat sj. Mexiko, Kolumbiju, nama bližu Italiju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije