Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Natječaj za auto

Hoće li župan na kraju balade ipak morati kupiti službeni auto?

župan
SILVA VIDEK
19.03.2010.
u 17:55

Zakon o javnoj nabavi ne poznaje lažno objavljivanje natječaja ni za kupnju automobila

Zašto je zagorskom županu Siniši Hajdašu Dončiću uopće bio potreban oglas u Narodnim novinama (i usput trošio novce poreznih obveznika) da bi na konferenciju privukao novinare i "očaravao" ih svojim marketinškim sposobnostima s "gerila marketingom"?

Zagorski Pinokio?

Zar nije redakcijama i bez objave natječaja mogao poslati poziv izvješćujući ih kako kupuje auto od 260 konjskih snaga vrijedan 400.000 kuna ili čak i mnogo bjesniji i skuplji? Svi mediji zasigurno bi nasjeli i došli na konferenciju za novinare kako bi im mogao predstaviti svoju "Bajku na dlanu". Tada bi mu javnost i povjerovala. Ovako će ga zasigurno još dugo pratiti neslavni epitet zagorskog Pinokija. No, župan bi se sada, kad je već objavio natječaj, mogao naći na sto muka kako ga poništiti i koje će razloge za poništenje navesti. Upravo to pitanje postavljeno mu je i na sjednici Županijske skupštine. Mi smo to pitali i Ministarstvo gospodarstva, a ondje su nam rekli kako Zakon o javnoj nabavi ne određuje sankcije za lažno objavljivanje jer jednostavno pojam „lažnog objavljivanja" Zakon o javnoj nabavi ne poznaje. No, razlozi za poništenje propisani su člankom 94. Zakona o javnoj nabavi, pa naručitelj samo iz tih razloga može poništiti postupak.

Šute i županija i Porsche

Taj članak kaže kako je javni naručitelj obvezan postupak javne nabave poništiti nakon isteka roka za dostavu ponude ako postanu poznate okolnosti koje bi, da su bile poznate prije postupka, dovele do neobjavljivanja poziva za nadmetanje, ako postanu poznate okolnosti koje bi, da su bile poznate prije pokretanja postupka javne nabave, dovele do sadržajno bitno drugačijeg poziva za nadmetanje, ako je cijena najpovoljnije ponude veća od planiranih sredstava za nabavu, ako nije pristigla nijedna ponuda ili pak ako nakon isključenja ponuda u postupku ne preostane nijedna prihvatljiva. Ako se strogo poštuje slovo zakona, hoće li županija na kraju ipak morati prihvatiti ponudu Porsche leasinga, dakako, ako se on zainati? Na pitanje je li natječaj poništen i koji je razlog naveden, odgovor jučer iz županije nismo dobili, a u Porsche leasingu su rekli kako o svojim klijentima ne mogu davati nikakve informacije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije