Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEJASNI POLOŽAJI KOD DNJEPRA

Hoće li se Rusi povući? ISW: Pripremaju zamjenske položaje, ali ovo bi bio jasniji pokazatelj da se neće boriti

Ukrainian servicemen prepare a self-propelled howitzer to fire toward Russian positions on a frontline in Mykolaiv region
Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
1/4
04.11.2022.
u 08:58

Proruski dužnosnik Kirill Stremousov izjavio je da će snage "najvjerojatnije otići na istočnu obalu", pozivajući civile da se evakuiraju iz grada Hersona "što je prije moguće". On je ipak, kako navodi ISW, nepouzdan izvor koji je stalno izdavao kontradiktorne izjave.

Ruske snage nastavljaju povlačiti neke elemente iz sjeverozapadne Hersonske oblasti, ali još uvijek nije jasno hoće li se boriti za grad Herson, navodi Institut za ratne studije (ISW) koji je primijetio da ruske snage nastavljaju pripremati zamjenske položaje na istočnoj obali rijeke Dnjepar i postavljaju obrambene položaje sjeverozapadno od grada Hersona gdje transportiraju i dodatne mobilizirane snage. Naime, proruski dužnosnik Kirill Stremousov izjavio je da će snage "najvjerojatnije otići na istočnu obalu", pozivajući civile da se evakuiraju iz grada Hersona "što je prije moguće".

Neke ruske elitne postrojbe, poput zračnodesantnih snaga, navodno nastavljaju djelovati zapadnoj obali rijeke Dnjepar i njihovo potpuno povlačenje iz sjeverne Hersonske oblasti bilo bi jasniji pokazatelj da se ruske snage neće boriti za Herson ili naselja na zapadnoj obali.

Stremousov je, također, iznio hipotezu o vjerojatnosti borbi u Hersonu i sjevernoj Hersonskoj oblasti u sljedeća dva tjedna, što može sugerirati da on predviđa neke bitke za grad Herson unatoč svojim komentarima o povlačenju. Stremousov je, kako navodi ISW, nepouzdan izvor koji je stalno izdavao kontradiktorne izjave i emocionalno reagirao na događaje, a njegovi javni istupi mogu biti zamagljeni osobnim strahovima od gubitka položaja unutar okupacijske vlade.

Institut ističe kako su ruske snage prerano uključile nedovoljnu koncentraciju mobiliziranog osoblja na napade u blizini Bakhmuta i Vuhledara. Ruske snage bi, dodaje se, vjerojatno imale više uspjeha u ofenzivnim operacijama da su čekale dok nije stigao dovoljan broj mobiliziranog osoblja i da prikupe snage dovoljno velike da svladaju ukrajinsku obranu unatoč lošim vremenskim uvjetima pa ruski napadi koji nastavljaju prema sadašnjim obrascima vjerojatno neće generirati dovoljno zamaha za ponovno preuzimanje inicijative na bojnom polju.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je da ukrajinske vlasti ne zlorabe nuklearne materijale, a ISW ističe kako ruske vlasti možda pripremaju prebacivanje nuklearne elektrane Zaporožje u rusku elektroenergetsku mrežu. 

Tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev ustvrdio je jučer, 3. studenog, da su ruske vlasti spriječile ukrajinski "teroristički napad" na nuklearnu elektranu, nadalje sugerirajući da se ruske vlasti namjeravaju predstaviti kao jedini sigurni operater, suprotno nalazima IAEA-e da nema naznaka neprijavljene ukrajinske nuklearne aktivnosti.

VIDEO Rusi uzeli putovnicu umirovljeniku iz Ukrajine pa prasnuli u smijeh: 'Gotovo je, imamo predsjednika!'

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar El Indio
El Indio
09:37 04.11.2022.

Jevrem: U kojoj ti bajki zivis? Rusi dali do znanja NATOu? Evo ti nove Finska i Svedska. Kad ce ih Rusi oslobodit trulog zapada???

DU
Deleted user
09:31 04.11.2022.

Zapad koji proglasava sebe za pobjednika u svemu i svacem, suocava se sa novim izazovom u kojem moraju dokazati da su oni ti koji vedre i oblace i da nikakva pobuna (Putin) ne dolazi u obzir. Novi Matija Gubec (Putin) biti ce savladan inace im preti propast.

DU
Deleted user
09:26 04.11.2022.

Bitno je da su rusi usli u borbu i jasno dali do znanja NATO-u da se nece siriti tako lako. Stradaju ukrajinci kojima identitet odredjuju zapadne zemlje,odnosno namecu im ga. Biden je radikalizovao stanje podsticuci naciste koji su poceli daviti ruse i Putin je MORAO intervenisati. Putin je u pravu a ne amerika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije