Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stadion u Blatu

Hoće li ga graditi: Što je s nacionalnim stadionom?

Foto: PIXSELL
18.07.2019.
u 20:42

Izvjesno je da neće biti dovršen do najavljene 2021., no zagrebački gradonačelnik kaže da će temu “pretresti” s premijerom prije godišnjih

Sportaši su svoje napravili, a političari tek trebaju – zaključio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dok je preksinoć na fontanama gledao “the best of” prošlogodišnjeg dočeka nogometnih doprvaka.

O nacionalnom stadionu, koji mu je lani u ovo vrijeme bio top-tema, ovog puta nije rekao ni riječ, vjerojatno svjestan rečenice koju je prethodno izgovorio, ali najavio je zato da će se prije godišnjih odmora sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Previše je dinamovski?

A upravo njih dvojica, uz Hrvatski nogometni savez (HNS), trebali bi biti partneri na projektu gradnje stadiona u Blatu pa će se premijer, osim preslagivanjem Vlade, baviti i detaljima oko zdanja koje se, prema lanjskim najavama, trebalo završiti 2021. godine. E, sad, da se taj rok stigne, trebalo bi se dogoditi malo čudo jer gradonačelnik Bandić prvo treba riješiti Generalni urbanistički plan (GUP), o kojem se još mora provesti i javna rasprava. Prihvati li ga Gradska skupština na jesen u predloženom obliku, a to znači da se stadion može graditi bez javnog natječaja za projekt, u teoriji bi se on mogao od nekoga kupiti, ali završiti u godinu dana – teško.

Za nacionalni stadion, doduše, sam nacrt već postoji, zove se Plavi vulkan i napravio ga je Hrvoje Njirić, ali gradskim se čelnicima navodno više ne sviđa činjenica da on više aludira na Dinamo, a manje na samu reprezentaciju, pa bi radije neke druge projekcije. A u obzir bi mogao doći, primjerice, projekt Groupama Arene iz Budimpešte, koju su za pedesetak milijuna eura sagradile 23 tisuće ljudi, a kao dobar primjer još u veljači istaknuo ju je predsjednik HNS-a Davor Šuker.

Kad krene, za dvije godine

Mjesec poslije upravo su se predstavnici nogometnog saveza sastali s Vladom i Gradom Zagrebom te dogovorili da se deset hektara u Blatu definitivno ostavlja za stadion, a tada je sve i stalo.

– Nismo od tada razgovarali. Mi jesmo za stadion na području gdje za to postoji mogućnost, a u ovom smo projektu partner – kazao nam je jučer izvršni direktor HNS-a Marijan Kustić, dok iz Grada neslužbeno doznajemo da bi pregovori oko gradnje doma nogometne reprezentacije opet mogli početi kad se usvoji GUP. Grad će u projektu sudjelovati sa zemljištem te će dati pola iznosa za zdanje, dok bi drugu polovicu trebali osigurati Vlada i HNS. Kad jednom sve krene, rok za dovršetak radova bit će dvije godine, a iznos koji će se “ulupati” znat će se kad budu poznate projekcije stadiona.

Ključne riječi

Komentara 9

DU
Deleted user
21:04 18.07.2019.

Treba sagradit nacinalni zatvor na Golom otoku uz primjenu dragocjenih iskustava Udbe.Za sve " domoljube" koji su poharali zemlju,koji bi gradili stadione dok sa na aerodrom u Gorici vozimo ko indijanci ,koji evo ovih dana prepustaju suverenitet nad hr nebom Madjaronima kao i INU ranije, koji su suverenitet Hrvatske na moru i pod morem odavno prepustili komegod i tako to...

PA
Prosvijećeni apsolutist 2
20:51 18.07.2019.

Nacionalni stadion je razbibriga za praznoglavu lokalnu sirotinju, koja se nikada nece ostvariti, kao i slicna obecana ulaganja

MJ
milivoj.jelenc
20:50 18.07.2019.

Zagrebu ne treba takav stadion. A bandic i mafija unistili su Svetice a jos nisu u Remetincu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije