Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
geopolitička križaljka

Pao dogovor za novu kartu svijeta: Amerika gubi moć, Kina uzima Bliski istok, ide invazija Izraela

25.03.2023.
u 10:39

Kina na području Bliskoga istoka širi svoj ekonomski i politički utjecaj i brzo ulazi u prostor u kojem je do jučer bio SAD. Američki predsjednik Joe Biden nije zainteresiran kao njegov prethodnik za jači i veći utjecaj na tom području. U Izraelu na vlasti najradikalnija i najdesnija vlada u povijesti te zemlje i mnoge arapske zemlje koje su potpisale sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom preispituju svoju odluku.

Komentara 25

SL
slavenZadravec
20:52 25.03.2023.

Kineske i neke arapske vlasti su si bliske po tome što ne priznaju ljudska prava. Amerika je desetljećima griješila podupirući opresivne, naftne režime.

HU
Humljak
23:18 25.03.2023.

Demokracija ima limite, pod krinkom slobode, prava na sve zapadna(kršćanska) civilizacija ide prema svome kraju. Civilizacija koja ne ljubi život osuđena je na propast. Seoba naroda je u tijeku, samo Božja providnost može nas spasiti od sukoba civilizacija.

DU
Deleted user
23:30 25.03.2023.

Nije baš tako. Iran je svake godine ulagao preko 20 milijardi USD za širenje svog utjecaja u regiji, trenutno su im se samo poklopili interesi s Kinezima. Turskoj je također bitan utjecaj u regiji, spremna je zaoštriti odnose s NATO-om i SAD-om radi toga... Kina ima interes na Bliskom istoku radi nafte i u Africi radi ruda, no s Bliskim istokom će to biti trgovina, dok se u Africi stvaraju nove kolonije... Tu opet EU najviše gubi, radi lažnih utopijskih politika, te ulaganja isključivo u birokraciju, socijalu i civilno društvo, potpuni je izgubila bilo kakav utjecaj na svijetu. Francuska je izgubila kompletno utjecaj po Africi, sve su preuzeli Rusi, došli su skroz na sjever, do Tunisa i Libije. Diktatori vole Ruse, naročito Wagnerovce... Nevjerojatno je koliko je EU samu sebe degradirala i dovela u ovakvu situaciju. I ništa se iz toga nije naučilo, opet se štampa novac za širenje birokracije i socijale (izborna baza), dok drugi štampaju novac i ulažu u proizvodnju. I dalje se samo izmišljaju novi nameti na proizvodnju, nabija se nova birokracija, a već ovako je gospodarstvo poprilično nekonkurentno i neinventivno... Kakav utjecaj će ta i takva EU imati u svijetu? Kada još malo iscrpe akumulirane resurse, apsolutno nikakav. Postat će kolonija...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije