Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi slučaj od 2010.

Ruski špijuni uhićeni u Sloveniji: Predstavljali se kao obična obitelj, posjećivali su i Zagreb

slovenska policija
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/3
25.03.2023.
u 15:20

Tvrdeći da su argentinski državljani ušli su 2017. u Sloveniju. U prosincu prošle godine Maria Mayer i Ludwig Gisch uhićeni su u akciji slovenske policije i SOVA-e zbog sumnje da su zapravo ruski špijuni

Kuća i ured Marie Mayer i Ludwiga Gischa u Ljubljani bili su mete tajne koordinirane akcije slovenske policije i obavještajne službe u prosincu prošle godine. Akcija je uslijedila po saznanju da par s dvoje djece nisu doseljenici iz Argentine, kako su tvrdili, već ruski državljani. Prema pisanju slovenskih medija u siječnju ove godine, riječ je o "ilegalcima", to jest, špijunima koji rade po nalogu ruske obavještajne agencije. Tvrdnju o ruskom državljanstvu potvrdila je i slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon. Da je riječ o špijunima potvrdio je Drago Menegalija, glasnogovornik policije. U akciji su uhićeni, a djeca su predana socijalnim službama. Policija je u pretresu kuće i stana pronašla veće količine gotovine.

Par je s dvoje djece u Ljubljanu došao 2017. godine, tvrdeći da su doseljenici iz Argentine. Većina poznanika ih je opisivala kao prijateljski raspoložene i "obične" ljude. Mayer je otvorila online umjetničku galeriju, a Girsch IT startup projekt. Susjedi ih opisuju kao najobičniju obitelj, čiju su djecu mogli čuti kako se igraju na dvorištu, dovikujući si na španjolskom. 

Takozvani "ilegalci" su špijuni koji djeluju bez vidljivih poveznica s Moskvom. Prolaze godine treninga kako bi mogli oponašati strance i zatim se šalju u inozemstvo kako bi prikupljali informacije. Mnogi imaju obitelji i djecu koja nisu upoznata sa stvarnim identitetom roditelja. Za razliku od njih, "legalni" špijuni se predstavljaju kao diplomati u ruskim veleposlanstvima. Niti jedan uhićenja špijuna koji rade za rusku obavještajnu agenciju SVR nije javno potvrđen od 2010. godine kada je FBI uhitio grupu od 10 operativaca u SAD-u. Dok traju pripreme za suđenje, u pozadini se odvijaju pregovori o razmjeni para za osobe zatočene u ruskim zatvorima. Slovenija, koja je u Schengenu, ali ima slabiju protuobavještajnu službu od drugih zapadnih zemalja, može predstavljati savršenu bazu za operativce, iz koje se mogu kretati Europom bez provjera na granicama. Guardianov izvor tvrdi da se većina aktivnosti uhićenog para odvijala izvan granica Slovenije piše The Guardian.

Poznato je kako je Mayer posjećivala sajmove umjetnina u Zagrebu u barem dva navrata i opetovano putovala u Britaniju gdje je organizirala izložbu. Nije poznato jesu li njena meta bili umjetnički krugovi ili je posao koristila da bi prikrila svoje aktivnosti. Umjetnici iz Zagreba koji su ju upoznali u studenom prošle godine govore kako su razgovarali i zbijali šale, a razmijenili su i kontakte. Gisch je putovao na sajmove tehnologije u Njemačkoj.

Bilo je više indikacija da su dio mreže SVR-ovih "ilegalaca". Malo nakon njihova uhićenja, ženska osoba je pobjegla iz Atene i muškarac iz Rio de Janeira, a grčke vlasti vjeruju da je riječ o špijunima koji su vjerovali da bi uhićenje u Sloveniji moglo otkriti njihove djelatnosti. Bivši direktor obavještajne službe SOVA, Janez Stušek, rekao je kako su pojačane aktivnosti traganja za "ilegalcima", a osobito su pod povećalom od početka invazije na Ukrajinu. U četvrtak, ministrica Fajon rekla je kako je uhićenom paru produljeno vrijeme koje će provesti u pritvoru i pozvala je ruskog izaslanika u Sloveniji na raspravu o slučaju. Prema izvorima britanskih medija par u pritvoru nije otkrio relevantne informacije.

VIDEO: MORH objavio: Počinje upis 18-godišnjaka u vojnu evidenciju, poznati i detalji

Komentara 15

GZ
Glas za hdz=glas za pupovca
18:46 25.03.2023.

Hrvatska nema tajne službe. SOA i VSOA praktički ne postoje. Kod nas tek mogu što im se prohtije.

Avatar Hazl113
Hazl113
18:46 25.03.2023.

Pa i kod nas ih ima. Ima i kineskih, bez brige.

TM
trade_mark
16:13 25.03.2023.

ekspeditirat u ukrajinu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije