Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSNIVAČ WIKILEAKSA

Pobjeda za Assangea: Još ga ne mogu izručiti SAD-u, dobio je pravo na žalbu

Julian Assange extradition
Foto: Dominic Lipinski/PRESS ASSOCIATI
1/4
Autori: vecernji.hr, Hina
20.05.2024.
u 14:01

Ova odluka znači da će Assange moći osporiti uvjeravanja SAD-a o tome kako će se voditi njegovo buduće suđenje i hoće li njegovo pravo na slobodu govora biti povrijeđeno

Visoki sud u Londonu presudio je ovog ponedjeljka da osnivač WikiLeaksa Julian Assange ima pravo žalbe u konačnom prigovoru na njegovo izručenje Sjedinjenim Državama. Assangeov pravni tim tvrdio je da suci Victoria Sharp i Jeremy Johnson ne bi trebali prihvatiti uvjeravanja američkih tužitelja da bi se osnivač WikiLeaksa mogao osloniti na prava i zaštitu prema Prvom amandmanu SAD-a, javlja BBC, smatrajući to pobjedom u 12 godina dugom slučaju.

Ova odluka znači da će Assange moći osporiti uvjeravanja SAD-a o tome kako će se voditi njegovo buduće suđenje i hoće li njegovo pravo na slobodu govora biti povrijeđeno. Assangeovi odvjetnici grlili su se na sudu nakon presude.

Assangeov pravni tim ranije je rekao da su moguće tri opcije, da bi mogao ili biti u zrakoplovu na putu preko Atlantika u roku od 24 sata od presude, pušten iz zatvora ili opet zaglaviti u mjesecima pravnih bitaka. WikiLeaks je objavio stotine tisuća povjerljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Washingtona u Afganistanu i Iraku, kao i niz diplomatskih depeša, što je najveći sigurnosni propust te vrste u povijesti američke vojske.

U travnju 2010. objavio je povjerljiv video koji prikazuje američki napad helikopterom 2007. godine u kojem je ubijeno desetak ljudi u glavnom gradu Iraka, Bagdadu, uključujući i dvoje novinara Reutersa. Vlasti SAD-a žele izvesti Assangea, rođenog u Australiji, na suđenje za 18 optužbi, gotovo sve prema Zakonu o špijunaži, tvrdeći da su njegovi postupci s WikiLeaksom bili nepromišljeni, naštetili nacionalnoj sigurnosti i ugrozili živote agenata.

Njegovi brojni globalni pristaše optužnicu nazivaju parodijom, napadom na novinarstvo i slobodu govora te osvetom zbog nacionalnog sramoćenja. Skupine za ljudska prava i neka medijska tijela, kao i australski premijer Anthony Albanesea i drugi politički čelnici, pozivali su na odbacivanje slučaja.

POVEZANI ČLANCI:

Da je Visoki sud presudio da se izručenje može nastaviti, Assangeovi pravni putevi u Velikoj Britaniji bili bi iscrpljeni, a njegovi odvjetnici bi se odmah obratili Europskom sudu za ljudska prava i zatražili hitnu zabranu deportacije dok taj sud ne odredi da će saslušati sve strane o njegovom slučaju. U ovom slučaju on može uložiti žalbu na izručenje po tri osnove, a to bi moglo doći na dnevni red tek sljedeće godine. 

>> VIDEO Evo kako je izgledao dolazak Assangea na sud nakon uhićenja u Londonu 2019.

Komentara 9

Avatar Moloh
Moloh
16:34 20.05.2024.

I šta je to taj Assange "otkrio". Kakve je on to nove informacije objavio?

HO
homofobic
14:32 20.05.2024.

Sta je najgore neki sud ili drzava moze tom tipu uciniti? Ubiti ga nece jer je drustvo za veleizdaju toliko omeksalo da je to smijurija pa je visegodisnja robija jedino sto mu se moze dogoditi. Pitam se koliko je boljelje ovo kroz sto sada posljednjih 12 godina prolazi!Prema komentarima diplomatskog osoblja ambasade koja se prevarila i pruzila mu visegodisnje utociste on je jako "mirisljav' neugodno je biti u njegovoj blizini i unutar prostorije u kojj boravi. Da su ga osudili i zatvorili makar bi znao dan kada ce biti slobodan covjek a ovako ce biti u gajbi u nedogled bez buducnosti i slobode na vidiku! On sam sebe drzi u samici i smrdi svima oko sebe!

Avatar mi hrvati
mi hrvati
13:58 20.05.2024.

Demokracija...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije