Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEKA GA SMRTNA KAZNA

Velika Britanija još neće izručiti Juliana Assangea SAD-u

London High Court hands down Julian Assange appeal ruling
Foto: Toby Melville/REUTERS
1/5
27.03.2024.
u 11:30

Sud u Londonu traži od američkog pravosuđa garancije da osnivača WikiLeaksa u SAD-u ne čeka smrtna kazna

Britanski sud odlučio je jučer da Julian Assange još neće biti izručen Sjedinjenim Državama. Do 16. travnja američko tužiteljstvo mora sudu u Londonu pružiti garancije da Juliana Assangea u Sjedinjenim Državama ne čeka smrtna kazna. Ako se to ne dogodi, Assangeovi odvjetnici mogu uložiti žalbu na njegovo moguće izručenje SAD-u. Assange je osnivač WikiLeaksa, internetske stranice na kojoj je sa svojim kolegama objavljivao osjetljive dokumente i komunikaciju organizacija i administracija u kojima je koncentriran dobar dio moći.

U pisanoj odluci sud navodi da se Assange vjerojatno ne bi imao pravo pozivati na pravo na slobodu govora iz američkog prvog ustavnog amandmana s obzirom na to da nije državljanin SAD-a i da bi, iako ni za jednu od optužbi koje mu se stavljaju na teret nije propisana smrtna kazna, kasnije mogao biti optužen za kazneno djelo poput izdaje, za koje se ona može izreći, što znači da bi bilo protuzakonito izručiti ga. Na nešto vrlo konkretno ukazao im je sam Assange – komentar bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koji je 2010., kada je raspravljao o WikiLeaksu, rekao kako "misli da bi trebala postojati smrtna kazna ili tako nešto". Njegov je slučaj u najmanju ruku bio sporan, stoji u presudi, navodeći "pozive vodećih političara i drugih javnih osoba na izricanje smrtne kazne".

Američko tužiteljstvo tereti ga pak po 18 točaka optužnice, a sve se osim jedne temelje na zakonu o špijunaži. Njegovi odvjetnici tražili su pred sudom načine da ospore odluku britanskih vlasti o izručenju, a dvojica sudaca naznačila su da imaju temelja da im to i uspije. Ovo je za Assangea i njegove odvjetnike velika pobjeda, neki će reći i da je to velika pobjeda za zviždače, ali i istraživačko novinarstvo, pa i novinarstvo u cjelini. Upravo je to bio argument Assangeove supruge Stelle kojom se oženio u zatvoru prije dvije godine.

Stella Assange, the wife of WikiLeaks founder Julian Assange, speaks to the media, following a ruling on whether Julian Assange can appeal against extradition from Britain to the United States, in London, Britain, March 26, 2024. REUTERS/Toby Melville Photo: Toby Melville/REUTERS
Foto: Toby Melville/REUTERS

– Žele zatvoriti i zabraniti istraživačko novinarstvo, to je njihova prava namjera. Žele onemogućiti svakoga tko se želi baviti takvim novinarstvom – rekla je Stella Assange ispred zatvora Belmarsh u kojem se Assange sada nalazi. Ipak, pobjeda nije potpuna jer Assangeovi odvjetnici nisu uspjeli uvjeriti sud da se radi o politički motiviranom procesu pa da se na tom temelju odmah žale. Vijesti govore da je Assange i dalje u dosta teškom stanju, nejasno koliko lošije u odnosu na trenutak kada je izveden iz londonskog veleposlanstva Ekvadora kako bi izašao pred britanski sud. Jučerašnja je odluka iznenađujuća jer se očekivalo Assangeovo promptno izručenje.

– Današnja odluka je sjajna. Američka administracija Joea Bidena ne bi trebala izdavati jamstva, trebali bi odustati od ovog sramotnog slučaja koji nikada nije trebao biti pokrenut – rekla je Stella Assange. 

VIDEO: Kako je izgledao Andrej Plenković od 2010. do danas

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije