Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preslagivanje

HNS pred odlukom: Vrdoljak potpredsjednik Vlade, a Pusić izlazi iz Sabora?

Ivan Vrdoljak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
03.06.2017.
u 08:20

U HNS-u ozbiljno razmišljaju o ulasku u Vladu, odluku donose do srijede.

U HNS-u ozbiljno razmišljaju o koaliciji s HDZ-om u sklopu prekrajanja saborske većine i formiranja nove Vlade koja se, bude li dogovorena, mora dogoditi idućeg tjedna jer je glasanje o nova četiri ministra predviđeno najkasnije do četvrtka.

Iz HDZ-a sve više cure informacije o tome što su spremni ponuditi HNS-u, posljednje kažu: dva ministarstva i pozicija potpredsjednika Vlade Ivanu Vrdoljaku, šefu HNS-a, ali bez portfelja, uz uvjet da Vesna Pusić u strukturama buduće Vlade ne bude baš ništa.

Odluka u utorak

Za Vesnu Pusić se nagađa da bi mogla dobiti poziciju u diplomaciji, pa bi u Sabor ušla njezina zamjena ili Sanja König ili Igor Kolman, te time V. Pusić u preslaganju većine ne bi ni sudjelovala. Prijašnje su informacije govorile o tri ministarstva HNS-u, ali izvori iz vrha HDZ-a jučer su uvjeravali da će u konačnici HNS-u biti ponuđena dva resora.

U HNS-u je najzagrijaniji za Vladu s HDZ-om Ivan Vrdoljak, a glavni uvjet mu je da HNS preuzme Ministarstvo obrazovanja, koje bi vodio Pero Lučin (bivši rektor Riječkog sveučilišta), ali i preuzimanje kurikularne reforme. Kada je riječ o drugom ministarstvu, u HDZ-u kažu da postoje razne ideje i da će se to utvrđivati idućeg tjedna, nakon drugog kruga lokalnih izbora. Spominje se i mogućnost da HNS preuzme Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, koje je imao Most, ili navodno i Ministarstvo gospodarstva, pa bi aktualna ministrica Martina Dalić preuzela Ministarstvo financija.

To bi podrazumijevalo odlazak ministra financija Zdravka Marića, zbog kojeg je prekinut brak s Mostom. Međutim, to su zasad samo nagađanja. Odluku hoće li ući u Vladu Andreja Plenkovića HNS će donijeti u utorak. U ponedjeljak će se sastati šira koordinacija HNS-ovaca, najuže vodstvo i najjači ljudi s terena kako bi vidjeli što je na stolu i što bi točno odluka o ulasku u Vladu s HDZ-om značila za stranku. U utorak će se održati i Predsjedništvo HNS-a pojačano svim saborskim zastupnicima koji nisu u vrhu stranke, i to u hotelu Sheraton, gdje će se i donijeti odluka ići ili ne s HDZ-om. O tome će se glasati i u srijedu na Središnjem odboru stranke, opet u Sheratonu. Naš sugovornik iz vrha HNS-a kaže kako je pitanje ulaska u HDZ-ovu Vladu vrlo delikatno za HNS i kako trebaju dobro odvagnuti sve za i protiv te odluke prije nego je donesu. – Ako stranka bude podijeljena po pitanju preslaganja, vjerojatno se neće u to ići jer ne vjerujem da će Vrdoljak učiniti nešto što bi moglo uništiti HNS – kaže naš sugovornik iz HNS-a.

Sve je to realno

Neke jučerašnje informacije iz izvora bliskih šefu HNS-a govorile su da je čak sedmero od devetero saborskih zastupnika HNS-a spremno podržati Plenkovićevu Vladu. I u HNS-u potvrđuju informacije iz HDZ-a da bi Vrdoljak bio potpredsjednik Vlade bez portfelja, a HNS bi dobio i ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta.

– To je sve dosta realno, ali mislim da bi šef stranke koalicijskog partnera trebao dobiti i mjesto ministra zaštite okoliša i energetike – kaže izvor iz vrha HNS-a. Prema nekim informacijama HNS-u se nudi i Ministarstvo graditeljstva, ali u HDZ-u kažu da takva ponuda još nije stavljena pred HNS. Vrdoljaku je najvažnije da se ne dogodi raskol u stranci, ali i medijski linč. No, HNS je već počeo napadati dojučerašnji glavni partner SDP. Iz SDP-a su poručili da su spremni podržati HNS-ov zahtjev za opoziv Vlade, što u neugodnu poziciju dovodi Vrdoljaka, koji je pak u gluho doba noći nakon prosvjeda za kurikularnu reformu tvitnuo da će učiniti sve da se ona provede makar mu to bilo zadnje što će u politici učiniti. To je interpretirano kao neizravna potvrda koalicije s HDZ-om, no ujutro se vadio tvitom da HNS ostaje odan svojim vrijednostima.

– Tko sakrije svoju podršku HDZ-u iza kurikularne reforme politički je mrtav – odbrusio mu je pak SDP-ov Gordan Maras.

   

Komentara 191

DU
Deleted user
08:41 03.06.2017.

Vrdoljak moze, a Vesna ne. Ha, ha.. kao da je on puno bolji

AB
abendblatt
08:55 03.06.2017.

Vesni Pusic niti nije mjesto u hrvatskom Saboru.

DU
Deleted user
08:47 03.06.2017.

Politicka prostitucija najnize razine. Gdje je tu Hrvatski puk, gdje je tu Lijepa nasa, gdje su tu reforme, gdje je tu buducnost,.... samo Plenkovic i Razdjelnik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije