Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČELO STRANKE

Batinić o povratku Vrdoljaka: Smatram da nije ni trebao dati ostavku

milorad batinić
Foto: Iva Vidović/VLM
1/5
20.10.2017.
u 13:04

'Moramo se vratiti unatrag. Na Predsjedništvu, kada je predsjednik stranke Vrdoljak stavio na glasovanje da se ide u koaliciju, to je bio njegov prijedlog'

Na sjednici Predsjedništva HNS-a jučer je donesen prijedlog za funkcije koje će se birati na izbornom saboru HNS-a u prosincu i kao kandidat Predsjedništva za predsjednika stranke predložen je Ivan Vrdoljak, kazao je danas HNS-ov Milorad Batinić.

- Aktualizirali smo aktualnu političku situaciju o izboru i o prijedlogu Predsjedništva raspravljalo se zadnjih mjesec i pol dana i u ovom trenutku procjena je da je Vrdoljak osoba za kandidata predsjednika stranke. Raspravljalo se o 10, 12 kolega i kolegica koje također figuriraju za predsjednika stranke, mogu obavljati tu funkciju. 11. studenog je središnji odbor, nakon toga kreće kandidacijski postupak, tako da svih 40.000 članova HNS-a mogu istaknuti svoju kandidaturu za sve čelne funkcije u HNS-u – kazao je Batinić, a na pitanje je li onda Vrdoljakovo povlačenje s čela stranke bilo farsa za javnost, uzvraća "ne, zašto bi bila farsa".

Ne isključuje mogućnost da će biti više kandidata za predsjednika stranke, ali vjeruje da je Vrdoljak najbolji izbor.

- Osobno smatram da nije niti trebao dati ostavku. Smatram da u ovom trenutku, obzirom na velik broj ljudi koji mogu preuzeti stranku, procjena je ipak da u ovom trenutku Ivan Vrdoljak ta osoba. Nakon što je podnio ostavku, dužnost v.d.-a preuzeo je Predrag Štromar i on, glavni tajnik i moja malenkost kao predsjednik Kluba vodili smo korespondenciju i razgovore s koalicijskim partnerima – tvrdi Batinić odbacujući navode kako je u biti cijelo vrijeme, iako je podnio ostavku na mjesto šefa stranke, Vrdoljak zapravo vodio sve pregovore u ime HNS-a s HDZ-om.

- Ne, ne. Kako bi to izgledalo u stranci? Vrdoljak je član stran, ali ove razgovore smo vodili nas trojica – objašnjava Batinić.

Upitan je i smatra li da će ponovni izbor Vrdoljaka dodatno narušiti vjerodostojnost stranke s obzirom na to da je on otišao tvrdeći da ne želi da HNS uđe u Vladu s HDZ-om.

- Moramo se vratiti unatrag. Na Predsjedništvu, kada je predsjednik stranke Vrdoljak stavio na glasovanje da se ide u koaliciju, to je bio njegov prijedlog. Da ne bi došlo do raskola u stranci, on je tada dao svoju ostavku, mandat na raspolaganje. Na središnjem odboru preko 2/3 članova prihvatilo je prijedlog predsjednika stranke o ostavci i to je bilo to – kaže Batinić. Ne slaže se s tezom da povratkom Vrdoljaka stranka očekuje da će joj se popraviti rejting.

- To nam se imputira dugi vremenski period. Ja bih želio spomenuti da na parlamentarnim izborima 2015. i 2016, HNS je ostvario preko 130.000 samo preferencijalnih glasova, što nam je izračunom trebalo donijeti 10 saborskih zastupnika, a na prošlim izborima dobili smo ih 9. Toliko o tome koliko HNS ovisi o koaliciji s nekim. Meni je žao svakog kolege i kolegice koji su otišli iz stranke. HNS je prije svega građanska liberalna stranka, neke koji su bili malo ljevije od tih uvjerenja, očito se nisu mogli nositi s time, a jedina od tih koji su otišli, a koji su ostvarili preferencijalni rezultat, koji je respektabilan je Anka Mrak-Taritaš, a ostali se baš ne mogu pohvaliti brojem preferencijalnih glasova – tvrdi Batinić.

Planira li Ivan Vrdoljak, ako, odnosno kad ga izaberu ponovno za šefa stranke, ući i u Vladu?

- O tome nismo razgovarali i ovog trenutka to nije tema – zaključuje Milorad Batinić.

 

Komentara 1

Avatar unačelu
unačelu
16:35 20.10.2017.

Koja smijurija, do nedavno je ovu vladu nazivo "titanik vlada" a sad bi joj mogo postat podpredsjednik

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije