Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABOR

Ako HDZ nastavi opstruirati, oporba mora bojkotirati rad Sabora

Ivan Lovrinović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
19.10.2017.
u 13:20

S druge strane, HNS-ov Milorad Batinić smatra kako je u ovoj fazi teško procijeniti koliko široko može ići istraga.

Ako HDZ nastavi opstruirati rad povjerenstva, oporba onda treba razmisliti o bojkotu rada Sabora, komentirao je Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku, te dodao kako je istražno povjerenstvo o Agrokoru nužno.

- To je političko povjerenstvo i iz njegova rada treba izbaciti dio koji se odnosi na financijska izvješća. Ako bude opstrukcija i zahtjeva da se ukine rad povjerenstva, ja ću predložiti oporbenim strankama da krenemo put bojkota Sabora jer ovo je prevažna tema jer otkrivanje istine o Agrokoru i bit će u isto vrijeme i otkrivanje istine o Hrvatskoj odnosno političkim strukturama u zadnjih 20 godina – kazao je Lovrinović novinarima u Saboru. Uvjeren je da je HDZ "držao figu u džepu" kad je pristao na formiranje povjerenstva, jer se predugo čekalo na tu odluku.

- Imamo osjećaj da oni to opstruiraju, ali siguran sam da iza toga stoje racionalni razlozi, a to je strah i panika određenih ljudi i struktura – kaže Lovrinović koji je spreman podržati prijedlog Mosta da se iz programa rada istražnog povjerenstva izbaci dio istrage vezan uz financijska izvješća.

S druge strane, HNS-ov Milorad Batinić smatra kako je u ovoj fazi teško procijeniti koliko široko može ići istraga.

- Stav HNS-a je poznat, mi mislimo da je najbolje da se povjerenstvo ugasi, a i stav pravnih stručnjaka s kojima smo se konzultirali je da u ovoj fazi povjerenstvo nema smisla – tvrdi Batinić. Ne slaže se s ocjenom oporbe da je HDZ namjerno otezao s formiranjem povjerenstva kako ono nikad ni ne bi započelo s radom.

Ivan Lovrinović
1/10

- Kolegama koji ne misle kao mi sugerirao bih da konzultiraju pravnu struku. Što se tiče takvih tumačenja, i naše je stajalište da hrvatski građani trebaju biti upoznati s velikom većinom detalja koji mogu biti dostupni. Međutim, kada je krenula inicijativa za povjerenstvo upozorili smo da iskustva rada dosadašnjih povjerenstava nisu polučila kvalitetne rezultate. Smatram da nema potrebe za paralelnim sustavom, jer bi si povjerenstvo uzelo tu ulogu, već na tome rade DORH i sudbena vlast. Što se tiče utvrđivanja političke odgovornosti, apsolutno je treba utvrditi i nitko od toga ne treba bježati, međutim, sve se to može ustanoviti i tijekom sudskog procesa, a uvjeren sam da će i predmet Agrokor dobiti i sudski epilog – objasnio je Batinić.

Komentara 16

DD
ddh
17:55 19.10.2017.

Trebalo bi malo nekaj pojasniti degormiranima iz oporbe ali i medijima, a to je slijedece: Pravna drzava je drzava u kojoj se postuju zakoni. Ti zakoni mogu biti savrseni ili manjkavi, ali ti zakoni tako dugo vaze dok se nepromjenee ili ukinu. Jedino mjerilo, dali se nesto smije ili nesmije su zakoni, a ne neke inetrpretacija figura poput Marasa i Grmoje. Neki dan je prof. Derencinovic kao jedan od vodecih pravnih strucnjaka u Hrvatskoj jasno i glasno definirao, da povjerenstvo i istraga ne mogu ici paralelno, i da prednost ima sudska istraga, Isto je komunistima u medijima objasnio i predsjednik zupanijskog suda u Zagrebu, gosp. Turudic. A isto su misljenje prezentirali mnogi pravni strucnjaci u Hrvatskoj. I to je logicno. Kad bi se slijedila logika trolova iz oporbe ili onih iz medija, to bi znacilo, da ako zakon zabranjuje na pr. upravljanje automobilom bez vozacke, onda to po raznim Mrarasima, Grmojama i sada po Lovrincevicu mozda i nije tako i da se o tome moze odlucivati prema potrebi. Ako zakon kaze, a to su potvrdili i prof. Derencinovic i sudac Turudic, da to Grmojino povjerenstvo ne moze raditi, ako se provodi istraga, onda taj zakon mora biti izpostivan, a pogotovo od onih koji su zakonodavno tijelo poput poslanika u Hrvatskom Saboru. A usput receno, podsticanje na krsenje zakona je i kaznjivo djelo, pa nije jasno zasto DORH vec nije protiv tih Marasa, Grmoja i raznih medija vec pokrenuo krivicni postupak radi pozivanja na krsenje zakona.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
15:39 19.10.2017.

Povjerenstvo za spasavanje vojnika Marasa, Bezplatan Tv za samopromociju Zivog Zida i Mosta - ne bude li prijenosa nece ih zanimati povjerenstvu. Od ovog Lovrinovica sam ocekivao puno vise, spusta se na nivo "manekena Pernara i Bulja!!

DU
Deleted user
20:10 19.10.2017.

Profesor Lovrinović, jedan od rijetkih iz oporbe koji je prilično kulturno i na nivou komentirao na sjednicama, potpuno je prolupao. Traži pravdu, a i sam je pun propusta. Još dok je bio u Mostu izbila je afera sa velikim žutim kuvertama punih novaca koje je netko donosio u Most njemu na ruke. Nikada to nije razjašnjeno. Sljedeći propusti su njegov prijedlog otimanja milijrada kuna iz HNB-a kako bise pokrili dugovi i treće otimanje novaca iz drugog stupa kako bi se prebacili u prvi. Često sam se pitao kako takav čovjek može biti dekan na Ekonomskom fakultetu. Još se vuku repovi iza njegovih ekonomskih studija za RH koje je naplatio oko 3.000.000,00 kn, a fakultetu je dopalo 15%. itd, itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije