Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EURONOVČANICE I EUROKOVANICE

HNB upozorio na pokušaje prijevare: 'Pozivamo građane na oprez'

Od 1. siječnja euro postaje službena valuta u Hrvatskoj i nakon 29 godina zamijenit će kunu
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/3
22.01.2024.
u 11:23

Hrvatska narodna banka napominje kako su prijevare najčešće usmjerene prema populaciji starije životne dobi

Hrvatska narodna banka (HNB) upozorila je danas na pokušaje prijevare. Ističe kako je od građana zaprimila informacije o pozivima nepoznatih osoba koje se predstavljaju kao zaposlenici HNB-a i traže od njih da provjere serijske brojeve svojih euronovčanica tvrdeći da su euronovčanice krivotvorine te nude da će za njih obaviti zamjenu. Također, građani su prijavili i telefonske pozive u kojima ih se poziva na kupnju prigodnih eurokovanica po cijeni znatno višoj od nominalne.

"Naglašavamo da Hrvatska narodna banka ne obavlja zamjenu gotovog novca na način da njezini zaposlenici zovu telefonski građane radi provjere podataka ili da ih posjećuju u njihovim domovima i zamjenjuju novčanice. Isto tako, zaposlenici HNB-a ne zovu telefonski građane da ponude prodaju numizmatičkih izdanja", istaknuo je HNB te dodao kako su prijevare najčešće usmjerene prema populaciji starije životne dobi.

"Radi sprečavanja ovakvog oblika prijevara pozivamo građane na oprez te da navedene slučajeve svakako prijave Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske", dodaje se. 

Javnost se, kako ističe HNB, može upoznati s detaljnim opisom postupaka provjere zaštitnih obilježja euronovčanica putem edukativne internetske stranice Hrvatske narodne banke, a upit vezan uz prepoznavanje krivotvorenih novčanica ili kovanica može se poslati na e-adresu: hrncc@hnb.hr.

VIDEO Vozač Peugeota umalo izazvao nesreću

Komentara 5

LO
Lolita3
15:19 22.01.2024.

Više kune nema. Zašto uhljebi tzv. HNB dobijaju plaću? Svima otkaz i na burzu! U taj prostor (centar grada) ubaciti krevete na kat i useliti Nepalce. Tako da odmah na djelu, Guverner vidi rezultate svoga rada.

Avatar HR-Nevini-Vitez
HR-Nevini-Vitez
13:24 22.01.2024.

HNB upozorio na pokušaje prijevare: 'Pozivamo građane na oprez jer su domoljubni pravi hrvati na djelu kao svoji nad svojima'

JE
Jegermeister
13:24 22.01.2024.

A što je sa prevarom od strane vladajućih. Nakon uvođenja eura i ukidanja Kune sve je poskupilo dvostruko ili trostruko. HDZ političari su prevarili sve građane sa tvrdnjom da neće poskupjeti ništa. Šteta koju su počinili je veća od iznosa državnog proračuna za jednogodišnje razdoblje prije uvođenja eura. Dakle više od 150 milijardi kuna odnosno 20 milijardi eura i to za svaku narednu godinu dok se kuna ne vrati kao hrvatska valuta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije