Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HNB: Prekršajni postupak protiv RBA i Sberbanke

Bankama na teret pogrešno utvrđivanje kamatnih stopa, a nezakonite su odluke povlačile tek nakon intervencije potrošača
26. listopada 2016. u 18:58 0 komentara 692 prikaza
Boris Vujčić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Udruga Franak danas je dobila odgovore HNB-a o prekršajima u konverziji koje je zatražila još 19. siječnja. Potvrđeno im je ono što su već znali; da su postupak konverzije kršile Sberbanka, Addiko i RBA, no saznali su i nešto novo; da je protiv dvije od te tri banke i odgovornih osoba u njima postupak pokrenuo i supervizor.

Između upita Franka i odgovora trebalo je proći deset mjeseci, odluka povjerenice za informiranje, još u srpnju, te konačno i pravorijek Visokog upravnog suda koji je HNB-u naložio da objavi podatke.

švicarski franak TUŽBE BANAKA Franak je upozorenje koliko je populizam skup Zdravko Marić SLUČAJ 'FRANAK' Vlada odgovorila Europskoj komisiji, a ministar Marić poručuje: Očekujem da će Bruxelles tražiti još objašnjenja aleksić FRANAK KOMENTIRAO PRESUDU Aleksić: Martina Dalić je negativa pojava u Vladi

Pravo javnosti da zna

Odluka je presedan u financijskom sektoru – pokazala je da je pravo javnosti na informaciju u ovom slučaju važnije od prava banaka na zaštitu od opasnosti reputacijskog rizika. One su taj argument očito ispucale kršenjem zakonske procedure koje su se, bez obzira na to što o njoj mislile, bile dužne pridržavati.

HNB je svoj osmodnevni rok za dostavu podataka ispoštovao te objavio da je pokrenuo ukupno tri prekršajna postupka: jedan protiv Sberbanke i odgovorne osobe u njoj, a druga dva protiv RBA i odgovornih osoba u njoj. Kao prekršitelja su naveli i Addiko Bank (tadašnji Hypo), no protiv njih ne vode postupak jer su, nakon što im je HNB to naredio, sporne odredbe izmijenili. Prethodno su ih upozorili na nezakonitosti, i to zato što su u ugovore o kreditu unaprijed unijeli odredbe koje banci daju pravo na raskid ugovora ako Ustavni sud ukine Zakon o konverziji.

Povijesna odluka

Sberbanka je u ugovore unijela istu spornu stavku, kao i odredbu da se potrošači odriču prava naknadnih prigovora na točnost izračuna. Također, potrošačima nije dostavila ni izračun konverzije za otkazane ugovore o kreditu. S obzirom na to da je te nezakonitosti banka samostalno ispravila, za taj ih dio HNB nije dalje “gonio”. Izračun konverzije za kredite koji su otkazani ili prisilno naplaćeni nije napravio ni RBA, no poslije je to ispravio. Njima na teret ide i pogrešno utvrđivanje početnih kamatnih stopa prema kojima se izračunavala konverzija, a s obzirom na to da to nisu ispravili dobrovoljno, HNB jer donio rješenje o prisilnom ponovnom izračunu konverzije.

Iako je “mjeru” donio i protiv Addika, supervizor je prekršajne postupke pokrenuo samo protiv Sberbanke i RBA. Ti su postupci u tijeku. U Udruzi Franak pak ne kriju zadovoljstvo.– Ovo je povijesni događaj za nas – kaže Denis Smajo. Dodaje da su transparentni rad Hrvatske narodne banke i objava ovih informacija jako važni za zaštitu budućih korisnika kredita jer će objava konkretnih imena u budućnosti odvratiti banke od nezakonita ponašanja i povećati povjerenje građana u rad banaka.  

>>HNB poziva na oprez s kreditima ove banke

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.