Naslovnica Vijesti Hrvatska

Aleksić: Martina Dalić je negativa pojava u Vladi

Svi znamo kakva je Dalićkina negativna uloga bila 2011. kad se puno bezbolnije mogao riješiti problem kredita u švicarcima. A njezina je vlada ponudila balon kredite
19. listopada 2016. u 13:26 4 komentara 977 prikaza
aleksić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

- Ne postoji zakon da nešto treba biti tajna, javni je interes da se informacije objave puno veći – prokomentirao je predstavnik Udruge Franak Denis Smajo presudu Visokog upravnog suda Republike Hrvatske koji je odlučio da je HNB dužan Franku ustupiti podatke o tome koje su banke i na koji način kršile

Zakon o konverziji kao i koje je postupke supervizor za te prekršaje pokrenuo. Smajo smatra da više od 15 tisuća upita i prijava koje je Udruga Franak primila od građana zbog problema s konverzijom govori koliko su banke spremne na nezakonito ponašanje, te da je za to je najviše kriv HNB.

- Zato smo i išli s prijedlogom promjene Zakona o HNB-u HDZ-u i Mostu, ali je odbijen – istaknuo je Smajo na konferenciji za novinare koju je, povodom presude, u Hrvatskom saboru sazvao zastupnik Goran Aleksić, predstavnik Franka.

Aleksić je pak uputio Vladi i prijedlog da se građani u čijim ugovorima o kreditu nema parametara za promjenu kamatnih stopa ili su ih banke samovoljno promijenile, izuzmu od ovrha.

- Posrijedi je više od 100 tisuća građana, to su svi oni koji su kredite podigli prije 1. siječnja 2013. Njihov je dug opterećen „viškom duga“ zbog nezakonitih kamatnih stopa – ističe Aleksić.

Na pitanje hoće li podržati sastav Vlade, a posebno Martinu Dalić kao ministricu gospodarstva, Aleksić je odgovorio da će biti suzdržan i dati kredit Vladi da pokaže da radi u interesu Hrvatske. No, o Martini Dalić nema baš najbolje mišljenje.

- Svi znamo kakva je njezina negativna uloga bila 2011. kad se puno bezbolnije mogao riješiti problem kredita u švicarcima. A njezina je vlada ponudila balon kredite.

Ulazak Martine Dalić u Vladu na mala vrata vrlo je negativna pojava, to je nešto što ne mogu podržati – zaključio je Aleksić.

>> Sud odlučio: HNB mora otkriti koje su banke kršile konverziju i kako

>> Franak: UniCredit nema temelje za arbitražu u Washingtonu

RECEPT ZA SAVRŠENI GRILL
Jeste li znali čemu služi daska za dimljenje: Meso s roštilja dobit će sasvim novu notu okusa

A1 izdvaja za Vas