Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Večernji TV

Hitrec: Tražili smo da se skrate rokovi upisa u srednje škole

- Također smo postavili pitanje zbog čega je baš nužno donošenje dokumentacije fizički u srpnju jer to možemo dobiti elektronskom poštom. Na kraju krajeva nama je najvažnije da dokumentacija stigne prije početka nove školske godine - kaže Suzana Hitrec, predsjednica UHSR-a
22. svibnja 2020. u 14:31 3 komentara 1309 prikaza
Suzana Hitrec
Pogledajte galeriju 1/2

Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, u razgovoru za Večernji TV otkrila je koji su planovi za nadolazeće upise učenika u srednje škole, što očekuju od novog ministra ili ministrice obrazovanja, a komentirala je i donošenje odluka vezanih uz srednje škole bez konzultacija sa srednjoškolskim ravnateljima.

Blaženka Divjak OBJAVILA NA FACEBOOKU Divjak o povratku u škole: Učenici viših razreda i srednjoškolci imat će nastavu na daljinu

- Prema planiranoj odluci predviđeno je da imaju puno više vremena, odnosno da postupak upisa traje do kraja srpnja s tim da prijave počinje već od 1. lipnja. Nikad nismo imali toliko dug rok. Upravo zato smo dali prijedlog da se ti rokovi skrate na način da budu primjereni svim poslovima koje učenici imaju. Ne bi se nitko uskratio. Svi bi imali dovoljno vremena ići na prijemne ispite, prikupiti dokumentaciju i na kraju realizirati te upise te znati da su upisani i donijeti dokumentaciju od 16. do 22. srpnja. Također smo postavili pitanje zbog čega je baš nužno donošenje dokumentacije fizički u srpnju jer to možemo dobiti elektronskom poštom. Na kraju krajeva nama je najvažnije da dokumentacija stigne prije početka nove školske godine, a ona počinje 7. rujna. Učenici i roditelji bi mogli, dakle, donijeti krajem kolovoza.

Prije odluke da se produlji rok za upis nitko ravnatelje srednjih škola nije ništa pitao. Koliko je frustrirajuća ta situacija koja nam se ponavlja u čitavom mandatu ministrice Divjak da ne komunicira s onim koji su nužni sudionici procesa?

Mi razumijemo specifične uvjete, međutim, istina je da što se tiče ove odluke u upisu nismo kao ravnatelji bili uključeni da damo svoje mišljenje prije donošenje kalendara za razliku od svih prijašnjih kalendara odluke o upisu gdje smo bili uključeni. Naravno da je važno da budu svi uključeni. S tim da mogu istaknuti da se tu zbog specifičnih uvjeta mijenjao niz pravilnika gdje se propisuje da sve ono što je propisano pravilnikom ne vrijedi, nego odluke donosi ministar. To razumijemo da tako treba biti, ali prije svake odluke je jako važno da se ministar konzultira sa svima koji su uključeni u sprovođenje te odluke i na koje se ta odluka odnosi.

učionica UPUTE HZJZ-A Objavljene upute za srednje škole: Učenici će svaki dan morati potpisati izjavu

U novom mandatu očekuju nas izbori pa nas tako očekuje i promjena u samom ministarstvu. Nova osoba koja bi nastupila na mjesto što će morati poduzeti, a vezano je za srednje škole, da bi situacija išla na bolje?

U svakom slučaju treba svatko novi koji dođe analizirati postojeću situaciju - kako idu novi kurikulumi, što se događa sa svim ostalim područjima koji nisu obuhvaćeni jer u strukovnim školama što čini 70% srednjih škola imamo samo četiri nova kurikuluma (hrvatski, matematika, engleski i njemački). Sve ostalo je po starom. Ide i reforma strukovnog obrazovanja, ali dosta sporo i sasvim sigurno je jako važno da se to ubrza, da imamo neke smjernice u kojem smjeru se želi razvijati obrazovanje u cjelinu, a isto tako i srednjoškolsko i strukovno obrazovanje. Potrebna je jedna vizija koja će nam dati novu energiju i snagu jer će biti potrebno ponovno prilagođavati svoj način rada. 

Što je još Hitrec rekla o obavljanju prakse te koji su ključni datumi za buduće srednjoškolce, što se tiče prijava, pogledajte u intervjuu.

TRAŽE PRAVEDNE MINIMALCE
EK: Najniža plaća u Hrvatskoj treba biti barem 3.500 kuna
Merkur osiguranje
Ne zanemarujte zdravlje
Sad je najvažnije brinuti o zdravlju: Pet ključnih liječničkih preporuka koje ne smijete zanemariti
 • Avatar SharonPO87
  SharonPO87:

  w​​w︆︅︆︅︆︅​w︆︅︆︅︆︅​​​.​​k︆︅︆︅︆︅​​​i​​​s​​s​​​​t​​​​︆︅o︆︅︆︅​​k︆︅︆︅︆︅​​.​c​︆︅︆︅︆︅o​​m

 • Avatar SarahNB80
  SarahNB80:

  w​​w​​w​​.​k​i​​s​s​t​​o​​k​​.​​c​​o​​m

 • Avatar KimberlyQW82
  KimberlyQW82:

  w​​w​​w​​.​​l​​o​v​e​​x​​x​​.​​c​​l​​u​b