Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mame i tate Metkovića

'Hitna nam je katastrofa. A kćer mi je izrezana po trbuhu te ima šokove i strahove'

Dom zdravlja i Hitna pomoć u Metkoviću
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/6
18.12.2018.
u 22:39

Građani Metkovića okupljeni u inicijativu prosvjedom traže bolju zdravstvenu skrb za sebe i svoju djecu u svom gradu.

Smrt devetogodišnjeg Gabrijela Bebića koji je umro od sepse u splitskom KBC-u, nakon što su ga više puta iz metkovske hitne pomoći poslali kući, potresla je Metković.

Građanska inicijativa “Mame i tate Metkovića” sutra u 15 sati organizira prosvjed kojim traže bolju zdravstvenu skrb za sebe i svoju djecu.

- Želimo upozoriti na problem zdravstva u našem gradu. Udaljeni smo 143 km od Splita, više od 100 od Dubrovnika i zadnja smo rupa na svirali. Ne prosvjedujemo protiv liječnika koji daju sve od sebe, već protiv sustava i pravilnika koji nam ne daju istu zdravstvenu skrb koju imaju stanovnici većih gradova. Tražimo da se promijeni pravilnik koji zabranjuje našim pedijatrima korištenje analizatora čiju smo kupnju inicirali, a Grad ju je prihvatio, međutim birokratskom odlukom naši ih liječnici ne mogu koristiti – kaže Ivana Taslak, jedna od organizatorica prosvjeda.

Neugodna iskustva s hitnom

– Najbliža nam je bolnica na sat i pol vožnje, a obećana nam je dnevna bolnica o kojoj se godinama samo priča i nikom ništa – kaže Daniela Žderić, također članica “Mama i tata”, inicijative nastale kao reakcija na smrt dječaka za koju u Metkoviću vjeruju da se boljom organizacijom mogla izbjeći.

Dom zdravlja i Hitna pomoć u Metkoviću
1/13


Svoja neugodna iskustva s metkovskom hitnom pomoći, koja na sreću nisu završila tragično, iznijela nam je Karla Medar, majka 18-godišnje teško bolesne djevojke.

– Kada je prvi put moje dijete imalo napadaj prije tri godine, već joj je bio dijagnosticiran visoki tlak i teški je astmatičar, poljubile smo vrata hitne medicinske pomoći u 18.30 sati. Nije bilo nikoga. Ona se doslovno skljokala ispred hitne, skočio je njezin bivši pedijatar, unio je u svoju ordinaciju i rekao da ona hitno mora u bolnicu, ali ne osobnim vozilom. Do 22.30 čekali smo hitnu da se otvori i tad su je tek prevezli u bolnicu. Drugi ju je put moja majka dovela u tri ujutro i vratila je odmah. Rekli su joj da joj da Lekadol i Normabel da smiri živce. Ja sam joj to stvarno dala, a u pet sati još se previjala od bolova i povraćala zeleni sadržaj pa sam je vratila na hitnu.

Ona je vrištala, molila da joj daju nešto protiv bolova, a doktorica se ljuljala na stolici i rekla: “Ne, što ću ako se ospe!” Ja sam potpisala da joj nešto da na moju odgovornost i kao na iglama čekala sedam ujutro da se otvori laboratorij. Oni su mi uskočili, odmah su joj izvadili nalaze i kimnuli mi da je stanje jako loše. Stavili smo je u auto i odvezli u Split. Stigla je u zadnji čas, imala je drugi napadaj, hitno završila na operacijskom stolu s ogromnim tlakom i luđačkim bolovima. Liječnici su rekli da je imala unutarnje krvarenje koje je trajalo sigurno dva-tri dana. Pet je sati bila na operacijskom stolu i za dlaku se izvukla! – u dahu govori Karla Medar koja nema dovoljno riječi hvale za prof. Saragu i dr. Budimira iz splitskog KBC-a za koje tvrdi da su dali sve od sebe i njezinoj kćeri spasili život.

– Ona je danas izrezana po trbuhu i ima šokove i strahove od alergošokova u koje je upadala. Ponekad se boji popiti tabletu pa je dovedem na hitnu da je tamo popije, a oni me pitaju: “Zar baš mora ovdje?!”. Što je sve ona prošla, zar se trebaju ponašati prema njoj tako ružno – kaže Karla Medar.

I ona će danas prosvjedovati, a očekuje da će doći cijeli Metković. Ravnatelj metkovskog Doma zdravlja Mihovil Štimac naglašava da su pod istim krovom Dom zdravlja i Zavod za hitnu medicinu.


– Moramo izvući pouke iz ove tragedije zbog koje smo svi utučeni, ali sada razmišljamo je li moglo bolje i kako unaprijediti zdravstveni sustav, što zaista treba – kaže Štimac.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Makarska, Vrgorac, Imotski i Metković, kaže on, morali bi imati jednu veću zdravstvenu ustanovu. Međutim, potrebe su jedno, a mogućnosti drugo pa su planovi vezani za osnivanje dnevne bolnice u Metkoviću, a o pravoj bolnici za sada mogu samo sanjati.

Zašto se ne ide u BiH?

S obzirom na to da je Metković slijepo crijevo, kako kažu naši sugovornici, a najbliža mu je bolnica u Mostaru, nerazumljivo je zbog čega se u hitnim slučajevima pacijenti ne voze u susjednu BiH koja im je puno bliža.


– Po pravilniku pacijente moramo slati u Dubrovnik, a ako je slučaj koji se u Dubrovniku ne može riješiti, voze se u Split. Život diktiraju pravilnici, a ja već godinama upozoravam da bismo trebali sklopiti ugovor s mostarskom bolnicom, međutim ništa se ne događa – kaže Štimac i dodaje kako Metkoviću trebaju pojačani zdravstveni standardi jer ne vrijede ista pravila kao u Splitu ili Zagrebu.

U Metkoviću je bila inspekcija Minsitarstva zdravstva, čiji se službeni nalaz još očekuje, ali Slobodna Dalmacija je došla do neslužbene informacije kako  po nalazu inspekcije liječnici u DZ Metković i Hitnoj pomoći u Metkoviću nisu prepoznali kliničku sliku teško bolesnog djeteta. Po mišljenju inspekcije, i transport dječaka iz Metkovića prema KBC-u Split bio je neodgovarajući, odnosno nisu dijete adekvatno pripremili za medicinski transport. Za službeni nalaz inspekcijskog nadzora treba sačekati do kraja tjedna.

Komentara 29

PA
Pax
23:03 18.12.2018.

Cijela drzava nam je katastrofa a zdravstvo ne moze biti puno bolje dok smo mi kakvi jesmo.

Avatar quousque tandem
quousque tandem
23:12 18.12.2018.

"Ona je danas izrezana po trbuhu i ima šokove i strahove od alergošokova u koje je upadala. Ponekad se boji popiti tabletu pa je dovedem na hitnu da je tamo popije" - Petrove, lega, daj se vrati u Metković... vidiš da te tamo više trebaju nego mi u Zagrebu.

KL
klamerko
23:25 18.12.2018.

Za hrvatski san. Za san spremni!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije