Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeza na floridi

'Hipnotizirali su me, dugo ispitivali i tjerali na pročišćenje'

scientolozi
Reuters/Pixsell
09.07.2012.
u 08:55


Novinarka Kerry Hiatt odlučila je otići na proslavu Dana nezavisnosti u scijentološki centar u Clearwateru

Stavili su me na nekakav čudni detektor laži. Vidjela sam sobe gdje ljudi odlaze na tzv. pročišćenje. Sate sam provela na zamornom testu osobnosti. Hipnotizirali su me, a test je otkrio moje najdublje misli. Bila sam pozvana i da prijeđem “most do potpune slobode”, no u panici sam pobjegla – započela je svoju priču američka novinarka Kerry Hiatt, koja je u scijentološki centar na Floridi otišla na proslavu 4. srpnja, američkog Dana nezavisnosti.

Kerry kaže da joj je posjet pripadnicima kontroverzne religije, čiji je najpoznatiji sljedbenik glumac Tom Cruise, vjerojatno najneugodnije iskustvo u životu. Sve je počelo kada je Kerry pročitala pozivnicu scijentologa na proslavu Dana nezavisnosti na “najprijateljskijem mjestu na svijetu”.

Kljukanje vitaminima

– Pitala sam se zašto bih to odbila? To je čak zvučalo i zabavno, najavili su roštilj, koncerte i vatromet. Pozivnica je inače bila poslana mom bliskom rođaku koji je prije gotovo 10 godina kratko vrijeme nešto za njih radio. Pozvan je na Floridu, u grad Clearwater, gdje se nalazi grandiozno sjedište scijentologa. Bila sam znatiželjna i odlučila sam otići s rođakom – prisjeća se ona.

– Nakon što sam prošla prvu provjeru, ušla sam u njihovo sjedište. Prvo što mi je upalo u oči bio je zid na kojem su bile ogromne fotografije šarenih bočica raznih vitamina. Do mene je došla starija žena koja mi je objasnila da se vitamini koriste tijekom “procesa pročišćenja” kroz koji treba proći svaki član.

– Jako se važno riješiti svih otrova iz prošloga života, bilo da su iz pesticida ili droge i alkohola. Dolje su ti sobe za pročišćavanje – ispričala je gospođa pokazavši sobe koje nalikuju saunama.

– Razumijem da si nova, rekla mi je gospođa i potom me odvela na testiranje i ocjenjivanje. Nakon prezentacije scijentologije, stavili su me na tzv. e-metar. On bi trebao otkriti je li se osoba očistila od prošlih iskustava. Nisam imala sreće, uređaj je rekao da nosim bolna sjećanja pa su mi preporučili test osobnosti na kojem sam morala odgovoriti na stotine pitanja. Jedno od njih bilo je i smijem li se puno i čini li mi se život mutnim i nestvarnim – prisjeća se Kerry.

Odgovorila je na brojna pitanja u kojima je otkrila i najsitnije detalje o sebi o kojima inače ne govori, što joj je poslužilo kao dokaz da je bila hipnotizirana iako joj se to u prvom mahu nije činilo.

– Vi ste vrlo pametna osoba, možete brzo na “most” – rekla joj je gospođa koja je radila testiranje. “Most” je zapravo skraćeni naziv za “most do potpune slobode. To uključuje proces vježbanja kojim se treba zavrijediti “čisti status”, a tek nakon toga može se na više razine.

Krivi broj pa u bijeg

– Odveli su me u učionice pune ljudi. Rekli su mi da ću tu morati učiti nekoliko sati dnevno. Ponovili su da moram proći i proces pročišćenja koji ću morati platiti između 3000 i 5000 dolara te provoditi nekoliko dana u sauni i uzimati vitamine. Tada sam shvatila da je “vrag odnio šalu”, rekla sam gospođi da se moram konzultirati sa svojim rođakom. Rekla je da je to u redu i zatražila moj broj mobitela. Dala sam joj krivi broj i obećala da ću se naći s njom. Našla sam rođaka, uspjeli smo pobjeći dok je trajao vatromet – rekla je Kerry.

Napomenula je da i dalje prima e-mailove s pozivima na nove proslave, ali da je sigurna kako među scijentologe više nikad neće kročiti.

Ključne riječi

Komentara 27

Avatar Matija22
Matija22
09:28 09.07.2012.

manijaci

UK
Ugo Kajvez
10:01 09.07.2012.

Tu je i onaj tukac Cruze koji si je zbog njih uništio tri braka !! ...................... . Dokaz da sve vjere su samo slijep faniatizma, .....

RB
Robert Bartini Rijecanin
09:04 09.07.2012.

Nudili su joj da prijedje " Most do potpune slobode " Tako i americka vlada nudi to isto mnogim narodima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije