Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protiv rasista

Otkriven identitet poginule iz Charlottesvillea: 'Činila je pravu stvar'

Heather Heyer
Foto: Reuters/PIXSELL
13.08.2017.
u 19:05

Srce mi je slomljeno, ali zauvijek ću se ponositi njome - rekla je njezina prijateljica Felicia Correa, govoreći da to kaže u ime njezine majke

Najmanje tri osobe poginule su, a više desetaka ranjeno ih je tijekom nasilnih sukoba između bijelih nacionalista i protuprosvjednika u gradu Charlottesvilleu u američkoj Virginiji. Povod prosvjedu pripadnika pokreta bjelačke supremacije, kako se sami nazivaju, bili su planovi o uklanjanju kipa južnjačkog generala Roberta E. Leeja.

Otkriven je i identitet jedne od poginulih, Heather Heyer (32), koja je izgubila život kada se auto zabio u skupinu prosvjednika protiv bijelih nacionalista. Heyer je bila pomoćnica u pravnoj tvrtki u Virginiji, koja se na društvenim mrežama borila za građanska prava.

- Umrla je čineći pravu stvar. Srce mi je slomljeno, ali zauvijek ću se ponositi njome - rekla je njezina prijateljica Felicia Correa, govoreći da to kaže u ime njezine majke, koja nije spremna za javni govor. Correa je pokrenula i crowdfunding kampanju za obitelj poginule u sklopu koje je već prikupljeno više od 100.000 dolara.

Heather Heyer
1/21

Među tisućama prosvjednika iz raznih dijelova SAD-a bio je i 20-godišnjak Peter Cvjetanovic, student povijesti i političkih znanosti koji je stigao iz Nevade. On je, prema podacima s društvenih mreža, član desničarskih organizacija i CROWN-a (Hrvatska svjetska mreža).

– Došao sam zbog poruke da bijela europska kultura ima jednako pravo biti ovdje kao i svaka druga kultura – rekao je Cvjetanovic, čija je fotografija preplavila društvene mreže. Prikazan je s bakljom, ikonografski nalik na akcije Ku Klux Klana, a potom su krenule i žestoke optužbe da je rasist.

– Shvaćam da fotografija ima vrlo negativnu konotaciju, ali nadam se da će ljudi shvatiti da nisam rasist. Kao bijeli nacionalist, brinem se za sve ljude. Svi zaslužujemo budućnost za našu djecu i za našu kulturu. Bijeli nacionalisti ne mrze. Samo želimo sačuvati ono što imamo – rekao je.

Predsjednik Donald Trump osudio je nasilje u Charlottesvilleu, ne očitujući se o odgovornosti ove ili one strane te je izjednačavanjem odgovornosti potaknuo gnjev demokrata i dijela svoje stranke.

Komentara 26

Avatar Right_sector
Right_sector
19:22 13.08.2017.

Ovi ljevičari su monstruozni ekstremisti i fanatici. Gej frendica slavi njezinu mučeničku smrt i najavljuje bjesomučnu osvetu. Teroristi ISIS-a se obučavaju u kampovima, ljevičarski fanatici u civilnim udrugama

Avatar Idler 3
Idler 3
19:50 13.08.2017.

Ma OK, njihva stvar, njihvi prosvjedi al čim vidim onu krpu sa srpom i čekićem pa još u SAD....moj savjet Amerima.....udrite čim god stignete dok još ni prekasno !!!

DU
Deleted user
19:34 13.08.2017.

podrška Cvjetanoviću.....crkni Antifo.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije